"Sağlık çalışanlarının sorunları çözülsün"

14 Mart Tıp Bayramı'nı sağlık çalışanlarının sorunlarla karşıladığını ifade eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci çalışanların sıkıntılarının her geçen gün arttığını belirtti.

Yayınlanma: 14.03.2009 - 09:30
Abone Ol google-news

Sağlık kurumlarında şiddetin tırmandığına dikkat çeken Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Bugün hastanelerimizde ve sağlık ocaklarımızda şiddet tırmanmaktadır. Hastanelerin basıldığı, doktorların kurşunlanarak hayatını kaybettiği, sağlık ocaklarında görev yapan bayan çalışma arkadaşlarımızın dövüldüğü bir ortamda hizmet sunulmaktadır. Sağlık çalışanları hayatlarını tehlikeye atarak hizmet sunar hale gelmiştir. Fakat sağlık kurum ve kuruluşlarında ne yazık ki şiddetin önlenmesi için somut adımlar bir türlü atılmamaktadır." dedi.
 

7 farklı istihdam modeli

Sağlıkta farklı istihdam modellerinin çalışma barışını bozduğunu kaydeden Kahveci "Sağlıkta 7 tane farklı istihdam modeli benimsenerek çalışma barışı bozulmuş, işyerlerinde huzur baltalanmıştır. Aynı işyerinde çalışan fakat mali ve sosyal hakları birbirinden farklı olan çalışanlar vardır"dedi. Kahveci çalışma barışının sağlanması için tüm sağlık çalışanlarının kadrolu memur olarak istihdam edilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık çalışanlarının diğer memurlardan fazla çalıştığını fakat bunun karşılığını alamadıklarını ve döner sermaye dağıtımında mağdur olduklarını belirten Kahveci "Sağlık çalışanları gece gündüz çalışarak hizmetlerini yürütmektedirler. Diğer memurlar günde 8 saat çalışırken sağlık çalışanları 9 saat hizmet vermektedirler. Fazla çalışmaların karşılığı da maalesef verilmemektedir. Adaletsiz döner sermaye nedeniyle mağdur olmaktadırlar. Aynı iş yerinde aynı kadroda olup, ayrı birimlerde çalıştıkları için farklı döner sermaye alanlar vardır. 1. basamakta görevli çalışanlar düşük döner sermaye almaktadır. Ayrıca sağlık çalışanının döner sermayesi emekliliğe yansıtılmamaktadır. Vekil ebe ve hemşirelere, 4/C'lilere döner sermaye ödenmemektedir" şeklinde konuştu
 

"Artık sağlık çalışanlarının yüzü gülsün"

14 Mart'ı kutlamalarla geçiştirmek yerine sorunların tartışıldığı ve çözüldüğü bir gün olarak değerlendirmek gerektiğini kaydeden Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: "14 Mart Tıp Bayramı sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm için bir adımın atıldığı, sorunların tartışılarak çözüm üretildiği bir gün olmalıdır. Ancak böyle olursa sağlık çalışanları için gerçek anlamda bir bayram olabilecektir. Aksi takdirde bu çalışma koşulları ile bir bayram kutlamak mümkün değildir. Siyasi irade bugünü kutlama mesajları ile geçiştirmemeli sağlık çalışanlarının mağduriyetlerini gidermek için çaba harcamalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak bu olumsuzluklara rağmen Edirne'den Hakkari'ye kadar özverili bir şekilde hizmetini yürüten sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, sağlık çalışanlarının yüzlerinin güldüğü günlerin yakın olmasını diliyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon