Erdoğan, İstanbul'da açılış yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli ile Sütlüce Kongre Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, ''İstanbul'un Türkiye'nin özeti'' olduğunu belirterek, ''İstanbul dünyanın medarı iftarı. İstanbul bir medeniyet şehri, kültür şehri, hoşgörü şehri. İstanbul'la ne kadar övünsek, ne kadar gurur duysak azdır'' diye konuştu.

Yayınlanma: 14.03.2009 - 12:50
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli ile Sütlüce Kongre Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada ''7 Tepeye 7 Tünel'' projesinin ilk etabı olan Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli'nin İstanbul'a hayırlı olmasını dileyerek, yüklenici firma olarak Kiska-Makyol konsorsiyumunu böyle bir projeyi İstanbul'a kazandırdıkları için tebrik etti.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'un 2004'te NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığını anımsatarak, konuşmasına şöyle devam etti:
''1952 yılında NATO'ya katıldı Türkiye ama ilk kez, bizim dönemimizde bir devlet ve hükümet başkanları zirvesine ev sahipliği yaptı. İstanbul'daki o toplantı NATO'nun 26 üyesini ve 20 işbirliği ortağını devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir araya getiren ilk doruk toplantısı oldu. Zirve boyunca ABD'den Kazakistan'a kadar, transatlantik camianın kalbi İstanbul'da attı. Ardından Formula 1 ve MotoGP gibi iki büyük yarışa ev sahipliği yaptık. Bu yarışlar vesilesiyle bütün dünyanın gözü İstanbul'a çevrildi. Bütün otellerimiz yüzde 100 oranında doldu. Ardından Şampiyonlar Ligi İstanbul'da oynandı. Bu yıl Kadıköy Fenerbahçe Stadı'nda UEFA Şampiyonlar Ligi maçına ev sahipliği yapıyoruz. Ayrıca, Dünya Mimarlar Kongresi, Dünya Medya Patronları Toplantısı, Dünya Belediye Başkanları Zirvesi'ne de ev sahipliği yaptık. İstanbul'da bütün yapılan organizasyonlarının başında 'dünya' yer alıyor. İstanbul bu sayede gerçek bir dünya kenti oluyor.''

Erdoğan, daha önce Haliç'in kenarından kokudan geçilemediğini ve burada canlının yaşamadığını hatırlatarak, ''Ama şimdi Unkapanı ve Galata köprüsü üzerinde yüzlerce İstanbullu, balık tutma sevdalısı, balık tutuyor. Nereden nereye... İstanbul bu işte'' dedi.
Başbakan Erdoğan, binlerce yıldan bu yana tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir metropol olan İstanbul'un sarnıçları, çeşmeleri, sebilleri ve kervansaraylarıyla gerçek anlamda bir su medeniyeti olduğunu ifade ederek, İstanbul'un bir yanında Karadeniz, bir yanında Marmara Denizi bulunduğuna dikkati çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, Boğaz'dan bir su hattı döşeneceğini açıkladığını anımsatan Erdoğan, böylece bir su sirkülasyonunun Haliç'in içinde yapılacağını, bunun da Haliç'i geleceğe yönelik tamamıyla herhangi bir sıkıntıya düşürmeden kurtaracağını bildirdi.

Erdoğan, İstanbul'un aynı zamanda Asya ile Avrupa'yı birbirine bağladığını hatırlatarak, ''Bütün dünyada 'Altın Boynuz' olarak tanınan Haliç gibi bir güzelliğe sahip, Haliç'iyle Boğazı'yla bu güzelliklere sahip olan bir İstanbul'u feda edebilir miyiz?'' dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ''Şimdi çıkmış birileri İstanbul'da adres bilmiyor. Kendisi İstanbul'da yaşamadı. Benim İstanbullu vatandaşım İstanbul'u bu tür insanlara teslim eder mi? Mümkün değil."

Çöp dağlarını ortadan kaldırdıklarını, vahşi çöp depolamadan modern çöp depolamaya geçtiklerini ifade eden Erdoğan, oradan gübre imalatına, enerji imalatına başladıklarını, bunları da kendilerinin yaptığını kaydetti.

Sütlüce Kongre Merkezi'nin eskiden İstanbul'un mezbahanesi olduğunu ve bu mezbahanenin halini buralarda yaşayanların, oturanların çok iyi bildiğini kaydederek, şöyle konuştu:
''Ama şimdi burası çok farklı bir hale geldi, daha da gelişecek. Tamamen kentsel değişim dönüşüm devam ediyor. Çok daha güzel olacak ve buradaki bu değişim dönüşümle beraber, Haliç'in karşı tarafı düzenlendi. Şimdi bu tarafın düzenlenmesi de devam ediyor. Dolayısıyla yürüyüş kordonu diyeceğim buna, adeta buranın da bir kordonu olacak. Unkapanı Köprüsü'nü daha önce Ayvansaray'a taşımıştık benim dönemimde, şimdi de Kadir bey bunu biraz daha bu tarafa doğru çektiler ve tamamen köprü bir yaya yürüyüş köprüsü olacak. Dolayısıyla Haliç'in iki tarafı da birbirine bağlanmış oldu, bu da hayırlı olsun diyorum.''

 

Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''dünyanın gözdesi, medeniyetlerin beşiği'' İstanbul'a hizmet etmenin onurunu yaşadıklarını söyledi.

Topbaş, Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli ile Sütlüce Kongre Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'a 5 yıl içinde 25 milyar TL yatırım yaptıklarını bildirerek, ''şehrin hizmete, kendilerinin de hizmet etmeye doymadıklarını'' iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler