Özel eğitim gereken çocuklara hazırlık sınıfı yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ''özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri eğitime hazırlamak için ilköğretim okullarında gerektiğinde hazırlık sınıfı açılabileceği'' maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Yayınlanma: 14.03.2009 - 13:41
Abone Ol google-news

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, özel eğitime ihtiyacı olan bireyin tanılamasında, bireyin özürlü sağlık kurulu raporu ile zihinsel, fiziksel, ruhsal, sosyal gelişim özellikleri ve akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri, eğitim performansı, ihtiyacı, eğitim hizmetlerinden yararlanma süresi ve bireysel gelişim raporu dikkate alınacak.

Eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetlerine ilişkin bilgi işlem hizmetleri, bakanlıkça geliştirilen Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) modülü üzerinden yapılacak. Her tür ve derecedeki resmi veya özel okul/kurumlara devam eden öğrencilerin eğitim planı her yıl Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) geliştirme birimi tarafından yenilenecek.

Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu'nca, destek eğitim alması uygun görülen bireyler için gerektiğinde bir yıllık sürenin altında da destek eğitime yönlendirme kararı alınabilecek. Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu'nun yönlendirme raporu ve velinin isteği doğrultusunda özel okullarda öğrenimlerini sürdüren öğrencinin, bulunduğu okulda kaynaştırma yoluyla eğitime devam etmesi için de karar alabilecek.

İlköğretim programlarının amaçlarını gerçekleştiremeyecek durumdaki otistik bireyler için açılan resmi ve özel gündüzlü eğitim kurumlarında sınıf mevcutları en fazla 4 öğrenciden oluşacak.

 

Özel eğitim gereksinimi duyan çocuklara hazırlık sınıfı yok

Öğrenci karneleri ve bireysel gelişim raporları, sınıf öğretmenleri ve devam ettikleri derslerin alan öğretmenleri tarafından birlikte doldurulacak. Özel eğitim okul ve kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyonla ilgili bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programlar hazırlamak ve uygulamak amacıyla ders kesiminden itibaren Temmuz ayının ilk iş gününe, Eylül ayının ilk iş gününden ders yılı başlangıcına kadar, yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışmalara katılacak.

Eğitsel değerlendirme ve tanılama için gerekli olan belgelerden, ''Herhangi bir okula/kuruma kayıtlı olmayan bireyler için başvurduğu RAM'ın sorumluluk bölgesi içinde ikamet ettiğini gösteren belge'' istenmeyecek.

Yönetmeliğin, ''Okul öncesi eğitimini tamamlayan veya zorunlu ilköğretim çağına gelmiş özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri örgün eğitime hazırlamak amacıyla resmi ve özel ilköğretim okulları ile özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için açılan ilköğretim okullarında gerektiğinde hazırlık sınıfları açılabilir'' şeklindeki maddesi ile bu sınıflarda eğitim-öğretim hizmetlerinin yürütülmesini düzenleyen maddeleri yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim kurumlarına kayıtta ''nüfus cüzdanı belgesi'' ile ''ikamet belgesi'' istenmesiyle ilgili madde de yürürlükten kaldırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler