"Türkiye'de 55 bin böbrek hastası var"

Antalya Medikal Park Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, ''Türkiye'de 55 bin böbrek hastası var, sadece kadavradan yapılacak organ nakliyle bu sorun çözülemez'' dedi.

Yayınlanma: 14.03.2009 - 14:32
Abone Ol google-news

Antalya Medikal Park Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısı ile Gaziantep Büyükşehir Yardım Gönüllüleri işbirliği ile düzenlenen, ''Diyaliz ve Böbrek Nakli'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, böbrek hastaları için organ naklinin, diyalizden çok daha iyi olduğunu, imkanlar ölçüsünde tüm hastalara nakil yapılması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Böbrek naklinin insan hayatının kalitesinin artması ve ömür süresinin uzaması bakımından gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, ''Bir böbrek hastasına yapılacak olan organ naklinin, insan hayatını 3 kat arttırdığını görüyoruz. Nakillerde başarı oranı ise yüzde 98. Böbrek nakli yaptıranların, uzun süre hayatlarını devam ettirdiklerini görüyoruz'' diye konuştu.

Böbrek nakli konusunda, Türk toplumunda bazı olumsuz düşüncelerin de olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Demirbaş, şunları ifade etti:

''Özellikle, 'Belirli hastalıklarda nakil olmaz' diye bir yanlış düşünce var. Şeker hastaları, doku uyuşmazlığı olanlar, Hepatit B, Hepatit C, sarılık hastalarının yanı sıra, yaşlılarımız da böbrek nakli olabilirler. Dini bakımdan da organ nakli konusunda bir sakınca yok. Organ nakli insan hayatı için gerekli olduğu için bu konuda hurafelere inanmamalı, bilimsel gerçekler ve sağlıklı dini bilgilerle hareket etmeliyiz.''

Prof. Dr. Demirbaş, Antalya'da organ nakli konusunda yaptığı çalışmalara ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

''2008 yılında 356 böbrek nakli yaptık. Yeni merkezimizin hizmete germesi ile birlikte, bu rakamı 2009 yılında 500'ün üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Örneğin, son bir hafta içerisinde 14 hastamıza nakil yaptık, bunlardan 6'sı şeker hastası idi. 82 yaşındaki bir babadan aldığımız böbreği 56 yaşındaki kızına başarılı bir şekilde naklettik ve şu anda her ikisi de sağlıklı olarak hayatını sürdürüyor. Türkiye'de, organ bağışı konusunda istenilen seviyede değiliz. Türkiye'de bir yılda kadavradan alınan böbrek sayısı 300. Bu yeterli değil, canlı nakillerin yapılması çok önemli.

Bu durum, başta ABD olmak üzere gelişmiş batı ülkelerinde daha iyi durumda. Örneğin, ABD'de her yıl 9 bin kadavradan böbrek nakli yapılırken, canlılardan da 10 bin civarında nakil yapılıyor.''

Antalya Medikal Park Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tuncer ise böbrek hastası olduğu için diyalize bağımlı yaşayan hastalardan her yıl 5 bin kişinin öldüğünü, bu insanlara böbrek nakli yapılması durumunda hayatlarını sürdürebilmek imkanı sağlandığına dikkat çekti.

Doç. Dr. Murat Tuncer, Türkiye'de 25 bin diyaliz hastası bulunduğunu, bunların yüzde 95'inin 20 yaş ve üzerinde olduğunu belirtti. Tuncer, kan grubu uygun olmayanlara başarılı bir şekilde çapraz nakil yapılabildiğini dile getirdi. Nakil konusunda, belirli bir süre diyaliz tedavisi alınmasına gerek olmadığına vurgu yapan Doç. Dr. Murat Tuncer, ''Hasta bir süre diyaliz tedavisi görürse vücut kendisini toparlar, daha sonra da nakil yapalım düşüncesi yanlıştık. Burada, beklemeye gerek yoktur. Önemli olan doğru zamanda doğru kararı verebilmektir. Her zaman için nakil, diyaliz tedavisinden daha iyi ve daha tercih edilen durumdur'' dedi.

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Doç. Dr. Murat Tuncer, çoğunluğu böbrek hastası ya da hasta yakını olan katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Bu arada, isminin İrfan Gezer olduğunu belirten ortopedik engelli bir kişi, toplantının yapıldığı salona girdi ve yetkililerden, böbrek hastası olan yeğeni için yardım istedi.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde ilk defa böbrek nakli yapıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi KTÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Akif Cinel, hastanede ilk kez dün akşam saatlerinde böbrek nakli gerçekleştirildiğini belirtti. Ameliyatı, Genel Cerrahi Bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz'ın gerçekleştirdiğini ve yaklaşık 3 saat sürdüğünü ifade eden Cinel, ''Trabzon'da yaşayan bir diyaliz hastasına, Ordu'da yaşamını yitiren bir kişinin böbreği nakledildi. Ameliyat başarılı geçti. Hastanın sağlık durumu şuan için çok iyi'' dedi.

Prof. Dr. Cinel, Trabzon'da ilk böbrek nakli merkezinin 2008 yılında Farabi Hastanesi bünyesinde hizmete girdiğini anımsatarak, gerçekleştirilen ilk böbrek naklinin hastane açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler