Dünyada Geçen Hafta

Dünyada geçen hafta önemli gelişmelere sahne oldu. Almanya'daki bir liseyi basan öğrencinin kendisi dahil 17 kişiyi öldürmesi haftaya damgasını vurdu. Türkiye'de yaşanan ve yurtiçinde büyük tepki uyandıran TÜBİTAK'ın 'Darwin' sansürü ve altyapısı hazırlanmadan açılan hızlı tren gibi gelişmeler dünya basını tarafından eleştirildi. ABD-İran arasında da arabuluculuk rolü oynamaya hazırlanan Türkiye, İran'ın açıklamasıyla soğuk duş etkisi yaşarken, Fransa NATO'nun askeri kanadına döneceğini açıkladı.

Yayınlanma: 15.03.2009 - 07:53
Abone Ol google-news



Obama 'ılımlı Taliban' ile görüşmek istiyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Afganistan'da yönetime ve yabancı askeri birliklere karşı savaşan Taliban örgütünün ılımlı üyeleriyle işbirliği yapılabileceği düşüncesine açık olduğu bildirildi. Öte yandan Taliban, ABD Başkanı Barack Obama'nın Taliban içerisindeki ılımlı gruplara uzlaşma çağrısını ''mantıksız'' bularak geri çevirdi.


Sudan Devlet Başkanı'ndan tehdit


Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, hakkında tutuklama emri çıkarılmasına neden olan "savaş suçlarının" işlendiği Darfur'da yaptığı konuşmada, yabancı diplomatları ve yardım kuruluşlarını sınır dışı etme tehdidinde bulundu.


Kuzey Kore'den ordusuna çağrı

Güney Kore ile ABD silahlı kuvvetlerinin ortak askeri tatbikatı arifesinde, Kuzey Kore, ordusuna çatışmaya hazır olma talimatı verdi. Uydu fırlatmaya hazırlanan Kuzey Kore'nin Genelkurmay başkanlığı tarafından yayınlanan deklarasyonda, 'Füzemizi engellemeye çalışmak savaş nedenidir'' ifadesine yer verildi.


"İsrail ile barış mümkün fakat..."

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir gazeteye verdiği demeçte, İsrail ile barışın mümkün olduğunu, ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin yalnızca Filistinlilerle çatışmanın sona ermesine bağlı olacağını söyledi. Suriye, İsrail-Suriye barış görüşmeleri için de ABD'ye aracı olması çağrısında bulundu.


"Türkiye önemli bir müttefik"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi ziyaret edecek olmasının büyük önem taşıdığını ve halen ziyaretin ayrıntıları üzerinde çalışıldığını belirterek ''Türkiye, önemli bir müttefik ve Türkiye ile yapılacak çok iş var'' dedi. Obama'nın 6-7 Nisan'da Türkiye'ye geleceği açıklanmıştı.


Guantanamo'da itiraf: 11 Eylül'ü planladık

ABD'nin Küba'daki tutukevi Guantanamo'daki beş tutsağın, 11 Eylül saldırılarını planladıklarını itiraf ettiği bildirildi. İtirafçılar arasında saldırıların ana planlayıcısı olarak kendisini tanımlayan Halid Şeyh Muhammed de bulunuyor.


Somali'de şeriat ilan edildi

Somali kabinesi, ülke genelinde şeriat uygulanması kararı aldı.


Tibet'te ayaklanmanın 50. yılı

10 Mart, Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'nın sürgüne gitmesine yol açan ayaklanmanın 50. yıl dönümüydü. Yıl dönümü dolayısıyla tüm dünyada gösteriler düzenlenirken, Tibetliler Çin'in tutumuyla hayatlarının 'cehenneme' döndüğünü belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Tibet'teki insan hakları konusunda ''ciddi endişe'' duyduğunu belirten bir yazılı açıklamada bulundu.


Cenazesinin provasını yaptı

Romanya'da bir adam kendi cenaze töreninin "provasını" yaptı. Marin Voinucu adlı 73 yaşındaki adam, her şeyin planlandığı gibi olup olmayacağını görmek için "gelecekteki vefatı" için cenaze töreni düzenledi. Voinucu, mezarını kazıp nasıl olduğuna bakmak için mezarının içine bile uzandı.


İngiliz askerleri Irak'tan çekiliyor

İngiltere, Irak'taki İngiliz askerlerini 31 Mart'tan itibaren bölgeden çekmeye başlayacaklarını bildirdi. Irak'taki İngiliz askerlerinin sözcüsü, ülkede Irak polisini eğitmek üzere birkaç yüz personelin kalacağını, Amerikan ordusunun da polislerin eğitimi için ülkenin güneyindeki Basra'ya 900 dolayında inzibat yollayacağını söyledi.


Ekonomik ilişkiler masadaydı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi ülkeler arasındaki ticaret ve ekonomi başta olmak üzere diğer tüm alanlardaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için 10. Liderler Zirvesi İran'ın başkenti Tahran'da yapıldı. Zirveye, EİT'ye üye Türkiye'nin yanı sıra İran, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Tacikistan katıldı.


Seçim anketinde Hamas önde

Filistin'de yapılan bir kamuoyu yoklamasının sonuçları açıklandı. Araştırma, Filistin'de Hamas'a yönelik desteğin arttığını ve bugün başkanlık için seçim yapılsa, sandıktan Hamaslı başbakan İsmail Haniye çıkacağını ortaya koydu.


Ahmedinejad: Türkiye'nin arabuluculuğuna gerek yok

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD-İran ilişkilerinde Türkiye'nin arabulucu olma olasılığıyla ilgili tartışmalara son vererek, "Bir arabulucuya gerek yok" dedi. Ahmedinejad, "Tutumumuz açık: Eğer ortada bir hakkaniyet ve saygı varsa, dünyada sorun kalmaz" diye ekledi.


Belçika ırkçılıktan mahkûm oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) Belçika’yı “işkence, insanlık dışı muamele ve ırkçılık” ithamlarıyla yargılayarak mahkûm etti. AİHM’nin kararına göre Belçika, Türk asıllı Turan Çakır’a (41) 15 bin Avro manevi tazminat ödeyecek. Brüksel’de, Türklerin yoğun bulunduğu Schaerbeek bölgesinde, 17 Mart 1996 tarihinde polislerin bir kimlik kontrol operasyonu sırasında olaylar çıkmış, Çakır bu olaylar sırasında polis tarafından dövülerek karakola götürülmüş ve kötü muamele gördüğünü iddia etmişti. Olaydan sonra 10 gün hastanede kalan Çakır, halen işitme, görme ve nefes alma sorunları yaşıyor.


Camide intihar saldırısı

Sri Lanka’nın güneyinde bir camide düzenlenen intihar saldırısında en az 15 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. Akuressa kasabasında meydana gelen saldırı sırasında mevlit için camiye giden aralarında 6 bakanın da bulunduğu kalabalığın hedef alındığı kaydedildi. Saldırının intihar eylemcisinin üzerindeki bombayı patlatmasıyla gerçekleştiği belirtilirken ordu sözcüsü olaydan Tamil Kaplanları’nı sorumlu tuttu.



Ermeni lobisi: Sözünü tut, soykırımı tanı

Ermeni lobisinin 'soykırım' baskısı sürüyor. Ermeni lobisinin liderleri tarafından ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup yazılarak, Obama'nın seçim döneminde verdiği 'Ermeni soykırımını tanıma sözünü' tutması istendi.



Almanya'da okul baskını: 17 ölü

Almanya'nın Stuttgart kenti yakınlarındaki bir liseye silahlı saldırı düzenleyen okulun eski öğrencisi Tim K., kendisi dahil 17 kişiyi öldürdü. Ölen 9 öğrenciden birinin Türk olduğu sanılıyordu ancak bu kişinin Türk olmadığı ortaya çıktı. Bilgisayar oyunlarına düşkün olduğu açıklanan gencin bu saldırısı Şiddet içerikli oyunların gençler üzerindeki etkisi tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Saldırganın psikolojik tedavi gördüğü, ancak tedavisini yarıda bıraktığı belirtilirken, psikologlar günümüzde giderek artan 'yalnızlık' duygusunun insanları bu tür saldırılara sürükleyebileceğini belirtti.



Pakistanlı muhalifler yasağa rağmen sokaklardaydı


Pakistan’da hükümetin gösterileri yasaklama kararına rağmen, on binlerce hükümet karşıtı avukat ve muhalif, “uzun yürüyüş” için 12 Şubat'ta sokaklara döküldü. Gösteri öncesinde onlarca muhalifi gözaltına alan polis, avukatlara ve diğer göstericilere sopalarla müdahale etti, onlarca kişiyi gözaltına aldı.  Eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i koltuğundan eden muhalefet gösterilerine de öncülük eden avukatlar, Müşerref tarafından görevden alınan yargıçların göreve dönmesini talep ediyor.



Fransa yeniden NATO'da

Fransa, NATO'nun askeri kanadına yeniden döneceğini açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de Fransa'nın İttifak'ın askeri kanadında yeniden yer alma niyetinden memnuniyet duyduğunu belirtti. 1958’de 5. Fransız Cumhuriyeti’nin kurucusu olan ve 1970’e kadar ülkeyi yöneten General Charles de Gaulle, “ABD’den bağımsız politika izleyebilmek” amacıyla 1966 yılında NATO’nun askeri kanadından ayrılma kararı almıştı.


İşte düşme nedenleri

Schiphol Havalimanı'na inişte düşen THY uçağının karakutu kayıtlarının ilk çözümleri, çarpıcı bilgileri ortaya koydu. Buna göre, THY uçağının arızalı altimetresi yüksekliği yanlış algılayınca sistem gazı kesti ve uçak sarsılarak irtifa kaybetmeye başladı. İşte bu anda arka koltukta oturan ikinci pilot Olgay Özgür "Gaz ver hocam gaz" diye bağırdı. Ancak kazayı önlemek için çok geçti.



Dolandırıldınız ama sevaptır

Almanya'daki Deniz Feneri'ne yaptıkları bağışları geri almak için başvuran 200 gurbetçiden 180'i 'hoca fetvasıyla' davadan vazgeçti. İmamların dava açmaya hazırlanan mağdurlara "Siz sadaka vermişsiniz, bu kabul olmuştur" fetvası, Aklmanya'daki Deniz Feneri Derneği'ni yüklü bir alacak davasından kurtardı.


Sansür AB'nin de gündeminde


TÜBİTAK'ın Darwin sansürünü 'basın ve ifade özgürlüğü hakkı'nın ihlali gören İtalya, konuyu Avrupa Komisyonu'na taşıdı. Verilen önergede, TÜBİTAK'taki bu 'ciddi ve olumsuz' gelişmelerin Türkiye'nin AB'ye katılımını etkileyeceğine vurgu yapıldı.


Iraklı gazeteciye 3 yıl hapis cezası


ABD'nin eski Başkanı George Bush'a geçen aralık ayında Irak’ın başkenti Bağdat’taki basın toplantısı sırasında ayakkabı fırlataran Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin duruşması karara bağlandı. Irak'taki direnişin simgesi haline gelen El Zeydi, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.



Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu onayladı


Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu kabul etti. Oylamadan 528 ''Evet'', 52 ''Hayır'' oyu çıktı. “İstikrarlı, demokratik, çoğulcu, varsıl bir toplum” hedefine işaret edilen çağrı metnine, son anda verilen önergeyle “laiklik” vurgusu eklendi. Raporda, Türkiye'ye reformların hızlandırılması çağrısında da bulunuldu.



"PKK sorununun çözümü için diyalog içindeyiz"

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, Türkiye ile ilişkilerinin son aylarda ''daha iyiye'' gittiğini ve terör örgütü PKK sorununun çözümü için diyalog içinde olduklarını söyledi.


Talabani yeniden aday olmayacak

İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'ye özel demeç veren, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ''Yıl sonu göreve süresinin biteceğini ve yeniden aday olmayı düşünmediğini'' söyledi.



Kuran'ı sorgulayana 20 yıl mahkumiyet

Afganistan'da peygambere hakaret etmek ve Kuran'ın kadınlarla ilgili ayetlerini sorgulamaktan 23 yaşındaki öğrenci-gazeteci Pervez Kambakş'a 20 yıl mahkumiyet verildi. Kambakş, idam cezası istemiyle yargılanıyordu.


Japonya: Havadan gelen her şeyi düşürebiliriz


Japonya Kuzey Kore'nin uydu fırlatma planını şiddetle protesto etti ve fırlatılması durumunda uyduyu düşürebileceği tehdidinde bulundu.

 

"'Tedavi etmek' için lezbiyenlere tecavüz ediliyor"

Afrika kıtasında eşcinsel evliliğe izin veren tek ülke olan Güney Afrika'da erkeklerden oluşan çetelerin, cinsel yönelimlerini "düzeltmek" için lezbiyenlere tecavüz ettiği bildirildi.

 

Financial Times hızlı treni eleştirdi

Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde hızlı trenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı seferi konu alındı, Başbakan Erdoğan'ın eline mikrofonu alıp kilometreleri "250, 252" diye saydığı belirtilirken, AB desteğiyle Türkiye için altyapı raporu hazırlayan Rainer Müller'in "Türkiye'deki hızlı tren için öngörülen yolcu sayısı az, tren döşeme maliyeti yüksek" saptamasına yer verildi.


El Beşir Arap Konferansı'na katılıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), hakkında tutuklama emri çıkardığı Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in, bu ay sonunda Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek Arap zirvesine katılacağı bildirildi.


"Darwin olayı" Fransız basınında

Fransız Le Monde gazetesi, "En prestijli Türk bilim kurumu" olarak nitelendirdiği, TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinin son sayısından Darwin dosyasının çıkarılmasını değerlendirirken "Türkiye'de İslamcı baskı gruplarının birkaç yıldan beri Darwin karşıtı bir kampanya yürüttüğü"nü yazdı.

 

İsrail'de koalisyon arayışlarında sürpriz gelişme

İsrail'de koalisyon görüşmeleri yeniden yön değiştirdi. "Muhalefette kalma" kararı veren 10 Şubat seçimlerinin birinci partisi Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Kadiması ile, hükümeti kurma çalışmalarını yürüten Binyamin Netanyahu'nun Likud'u, sürpriz şekilde son birkaç gündür geniş tabanlı "ulusal birlik" hükümeti oluşturmak için yeniden dirsek teması yürütüyorlar.

 

Bin Ladin'in yeni ses kaydı ele geçirildi

El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin, bazı Arap ülkelerini İsrail ile işbirliği yapmakla suçladı. Bin Ladin, El Cezire televizyonu tarafından yayımlanan yeni ses kaydında, İsrail'in Gazze saldırısının "soykırım" olduğunu kaydetti.

 

İran ve Çin arasında doğalgaz anlaşması

İran ve Çin, sıvılaştırılmış doğalgaz üretimi konusunda 2,6 milyar Avro'luk anlaşma imzaladı. İran ve Çinli şirketlerden oluşan konsorsiyum, Güney Pars Doğal Gaz Havzası'nda sıvılaştırılmış doğalgaz üretecek.


(Derleyen: Berza Şimşek)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler