Türkiye Satranç Şampiyonası Safranbolu'da

Türkiye Satranç Şampiyonası'na Safranbolu'nun gözde mekanlarından Cinci Han ev sahipliği yapacak. Türkiye Satranç Şampiyonası finalleri 24 Mart-7 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Yayınlanma: 16.03.2009 - 09:08
Abone Ol google-news

Türkiye Satranç Şampiyonası Safranbolu'da gerçekleşecek. Finale kalan 14 yarışmacının ter dökeceği turnuva sonunda ''2009 Türkiye Satranç Şampiyonu'' belli olacak ve birinci 7 bin 500 TL ödül kazanacak. Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Vekili Murat Kul, yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çektiği için Cinci Han'da temsilcilik açtıklarını söyledi.

''Böyle bir yerde temsilcilik açmamız tanıtımımız için önemli'' diyen Kul, gelişmekte olan Karabük'te çok sayıda çocuk bulunduğunu, bu çocukları satrançla tanıştırmak istediklerini belirtti.

Turnuvaları büyükşehirlerdeki oteller yerine, Türkiye'nin farklı illerinde yapmaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Kul, ''Antalya'da bir otelde yapmak kolay ama biz bu sporu insanımız da görsün, belki ilgisini çeker ve başlar diye düşünüyoruz. Spor karşılaşmalarını farklı illerde yapmak lazım. Normalde hiç izleyebilme şansı olmayanın da görme şansı olmalı. Amaç hayata zenginlik katmak. Satranç da sadece bir oyun değil, hayatın kendisi; bu nedenle başka insanlar tarafından da bilinmeli'' dedi.

Spor karşılaşmalarının aynı zamanda kültür-turizm faaliyeti olduğunu ifade eden Kul, ''Safranbolu'da da turistlerin ve yerli halkın ilgi göstereceğini düşünüyoruz'' diye konuştu. Finallerin internet üzerinden canlı olarak da yayımlanacağını, böylece tarihi Cinci Han ile Safranbolu'yu da tekrar hatırlatacaklarını anlatan Kul, ''İnternet sitemiz Türkiye'de en çok tıklanan 3 bin site arasında yer alıyor. Buradan izlenmesiyle Safranbolu ve Cinci Han tekrar gündeme gelecek'' dedi.

 

"Futboldan sonra en çok ilgi gören spor"

Kul, Türkiye'de bugün 7-15 yaş arası çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan spor dalının satranç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Satrancın okullarda seçmeli ders haline gelmesinin de bunda büyük bir etkisi oldu. Satranca ilgi çok arttı. Artık yüz binlerce çocuk okulda satrancı seçiyor.

Bugün Muş, Türkiye'de satrancın en fazla yaygınlaştığı il. Muş'ta ilköğretime giden her 5 çocuktan biri satranca gidiyor. İkinci sırayı da Tunceli alıyor. Bu bizim için çok önemli bir gösterge. Ayrıca, lisanslı sporcu sayımız 115 bin, buna MEB'in lisanslarını alanları da eklediğimizde, futbol hariç tüm amatör dallar arasında en fazla lisanslı oyuncu bizde oluyor.''

Dünyada 13 yaşında ''büyük ustalar'' olduğuna dikkati çeken Murat Kul, yakın zamanda Türkiye'de de böyle ustaların çıkabileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler