"Kısa vadede kaçış yok"

Eczacıbaşı Holding'in patronu Bülent Eczacıbaşı, krizin son derece ciddi olduğunu, Türkiye'nin de artık "ezber bozan" adımlar atması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 16.03.2009 - 15:12
Abone Ol google-news

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, dünyada başta ABD olmak üzere birçok ülkenin eriyen sermayelerin yarattığı boşluğu doldurmak için masaya para koyduğunu, kamulaştırmalar yaptığını belirterek Böyle bir dönemde Türkiyenin de artık ezber bozanadımlar atması gerekiyor. Hükümet gerekirse Merkez Bankasıyla oturup bunlar üzerinde konuşmalı, bazı konuları tabu sayıp tartışmaktan çekinmemelidedi.

Frankfurtta düzenlenen seramik banyo fuarı ISH 2009a katılan Eczacıbaşı ekonomideki son gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Krizin Türkiyeyi hem düşen iç talep hem de ihracat düşüşüyle etkilediğini kaydeden Eczacıbaşı, iç talebin daralmasıyla şirketlerin net borç öder hale gelmesinin zorluk yarattığına dikkat çekti. Eczacıbaşı, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümetten bizde kriz yok izlenimi veren yorumlarla ilgili olarak da Krizin etkisiyle sanayide ortaya çıkan daralmanın ciddi olduğunu herkesin görebildiğini düşünüyorumyorumunu yaptı.

Eczacıbaşı, Dow Jones Endeksinin Eylül 2007den bu yana geçen 16.8 aylık sürede yüzde 55 değer yitirdiğini ve bu değer kaybıyla 34 ay süren 1929 kriziyle aynı sürede aynı kayıp oranına ulaştığını söyledi.

1929 krizinin 34 ay sürdüğünü hatırlatan Eczacıbaşı, işin ciddiyetinin son derece açık olduğunu bundan kısa vadede çıkış yolunun mümkün görünmediğine dikkat çekti

Bülent Eczacıbaşı, dünyada yaşanan kriz nedeniyle tünelin ucundaki ışığın söndüğünübelirterek şunları dile getirdi: O ışık eninde sonunda yeniden görünecek. Ben bu kriz ortamında, biçilen çimler daha güçlü çıkacak şeklindeki beklentileri daha doğru buluyorum. 2001 krizi sonrasında belirli bir istikrarı yakaladık. Ancak, sanayide sürdürülebilir rekabet modelini oturtamadık. Şimdi bu model üzerinde durmalıyız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler