Mobilya sektörü de vergi indirimi bekliyor

Mobilya sektöründe, küresel mali kriz nedeniyle son aylarda yaşanan durgunluğun yurtdışı pazarlarda yaşanan sıkıntılarla birlikte had safhaya ulaştığı belirtildi. Sıkıntıların aşılması için yüzde 18 olan KDV'nin en az yüzde 10'a indirilmesi gerektiği vurgulandı.

Yayınlanma: 17.03.2009 - 09:10
Abone Ol google-news

Adana Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Aydın Hür, Adana'nın, mobilya sektöründe emek ağırlıklı ürünleriyle Ankara ve İstanbul'dan sonra ön plana çıkan bir kent olduğunu söyledi.

Türkiye genelindeki lüks mobilya takımlarına ait iskeletlerin önemli bölümünün kendileri tarafından karşılandığını belirten Hür, sektörde önemli bir merkez olan ve yurt genelindeki firmalara büyük miktarda yarı ve tam mamul ürün gönderen Adana mobilya sektörünün, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracatla Türkiye'ye önemli miktarda döviz de kazandırdığını bildirdi.

İhracat gelirlerinin azalması, iç piyasadaki durgunluk sonucu yaşadıkları kaybı geçen yıla kadar Ortadoğu ülkelerine eğilerek gidermeye çalıştıklarını anlatan Hür, şöyle konuştu:

''Ancak, bu yılın başından itibaren Suudi Arabistan, Ürdün, Dubai ve Lübnan'a yapılan asgari düzeydeki ihracatımız da tamamen durdu. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan dengesizlik nedeniyle iç piyasada ithalatın artması sıkıntılarımızın boyutunu artırdı.
Hem yurt içinde hem de yurt dışında işimiz zorlaştı. Her yıl, bir önceki yılı arar duruma geldik. Sektörde son yılların en kötü günlerini yaşıyoruz. Üyelerimizin bir çoğu iş yerlerini satış yapamadan kapatmak zorunda kalıyor. Üyelerimiz iflasın eşiğine gelmiş durumda.''

 

"KDV indirimi yapılmalı"

Hür, durgunluğun sona ermesi için otomotiv sektörüne sağlanan vergi indiriminin kendilerine de yansıtılmasını beklediklerini ifade ederek, ''Halen yüzde 18 olan KDV'nin en az yüzde 10'a indirilmesini istiyoruz. Böylece bir nebze de olsa sektör temsilcileri rahatlamış olacak'' dedi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi ve mobilya imalatçısı Zeki Bengül de sektördeki firmaların satış yapamaması nedeniyle çok zor durumda olduğunu, sıkıntıların giderilmesi için kalıcı tedbirler getirilmesini beklediklerini, bunun başında ise KDV'nin düşürülmesinin geldiğini bildirdi. Bengül, getirilecek KDV indirimi ile sektör temsilcilerinin rahat bir nefes alma imkanına kavuşacağını kaydetti.

 

"Sektör can çekişiyor"

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 8 bin metre kare kapalı alanda Hevin Mobilya markası altında üretim yapan Özpınar Ticaret Genel Müdürü Mustafa Azger de kendi öz varlığı, sermayesi ile çalışan firmaların varlığını sürdürdüğünü, diğer kurumların ise çok zor durumda olduklarını söyledi.

Yaşanan kriz nedeniyle iç piyasadaki satışların neredeyse durma noktasına geldiğini anlatan Azger, şöyle konuştu:

''Talep olmaması nedeniyle sektör adeta can çekişiyor. Zaten zor şartlarda varlığını sürdürmeye çalışan fabrikalar, yüzde 18 gibi yüksek KDV oranları ile de zor durumda. Bu oran çok yüksek bir rakam, mobilyanın da tıpkı otomotivde olduğu gibi indirimlerden faydalanması gerek. Bu oranın yüzde 8-10'lara çekilmesi, sektörü rahatlatır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler