Bu da ikinci TÜBİTAK skandalı

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Darwin'in Evrim Teorisine ilişkin kanıt ve bulguları içeren Maden Tetkik Arama (MTA) kurumu bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi'nin yıllardır tadilat gerekçesiyle kapalı tutulduğunu belirterek, olayı Tübitak'ın Darwin sansürünün ardından ikinci skandal olarak niteledi.

Yayınlanma: 17.03.2009 - 10:37
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; Enerji Bakanlığı'na bağlı Atatürk tarafından kurulan Maden Tetkik Arama (MTA) kurumu bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi'nin, Türkiye'nin kendi alanında en önemli müzelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu müzenin en önemli özelliği yeraltından çıkan fosilleri ve başka materyalleri sergilemesidir. Bilim çevreleri sergilenen fosil ve materyalleri, Darwin'in Evrim Teorisine ilişkin kanıt ve bulguları içermesi nedeniyle çok önemsemektedir. Tabiat Tarihi Müzesi'nin tam da bu nedenle AKP'nin iktidar yıllarında kapalı tutulduğunu belirtmektedirler" dedi.

Müzenin kapalı tutulma nedeninin, 'tadilat' olarak gösterildiğini bildiren Sevigen, "Fakat bizim edindiğimiz bilgilere göre bu gerekçe kamuoyunu aldatmaya yönelik bir bahane olarak kullanılmaktadır. Bu kadar önemli bir müzede yıllardır bitirilemeyen bir tadilat ancak tadilatı bitirmeme ve müzeyi çalıştırmama yönünde bir niyet varsa mümkündür. Müze personelinin halen mesaisine devam edebilmesi bile tadilat bahanesinin doğru olmadığını göstermektedir" dedi.

Sevigen, ayrıca hiçbir tadilatın böylesi bir müzenin yıllardır kapalı tutulma nedeni olamayacağını da söyledi.

 

"MTA Genel Müdürü siyasi iktidarca sürekli değiştiriliyor"

Öte yandan, müzenin bağlı olduğu Atatürk'ün kurduğu MTA Genel Müdürü'nün de siyasi iktidarca sürekli değiştirilmesi ve mahkemelere taşınan yolsuzluk olaylarının da hükümetin tutumunu gösterdiğini belirten Sevigen, "AKP iktidarı ve kadroları; tıpkı Tübitak'ta yaşanan krizde olduğu gibi belli bir bilimsel konuya karşı ideolojik bir bağnazlık sergilemektedir. Bu bağnazlık nedeniyle de ülkemizin en önemli müzelerinden biri yıllardır kapalı tutulmaktadır.
Konuyla ilgili bilimsel araştırmalar yapılamamakta, vatandaşlarımız, çocuklarımız bu müzeyi ziyaret etmekten mahrum edilerek kültürel gelişim sekteye uğratılmaktadır"
dedi.


Sevigen'in soruları

Sevigen, önergesinde Bakan Güler'e şunları sordu:
-Tabiat Tarihi Müzesi'nin Evrim Teorisi'ne ilişkin fosil, bulgu ve materyalleri içermesi nedeniyle yıllardır kapalı tutulduğu iddiası doğru mudur?
-Eğer doğruysa, bu durum müzenin kapalı kalmasına sebep olan yetkililerin bilim karşıtı bir tutum ve ideolojik bağnazlık taşıdığını göstermez mi?
-Müzenin yıllardır kapalı tutulmasının nedeni tadilat gibi ucuz bir bahane olabilir mi?
-Bir tadilatın yıllardır bitirilememiş olmasını nasıl izah etmektesiniz? Tadilatın özellikle bitirilmediği doğru mudur?
-MTA bünyesindeki müze kurumun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olduğu için mi kapalı tutulmaktadır?
-Müzenin yıllardır kapalı tutulmasının nedeninin tadilat olduğunu doğru varsaydığımızda, yıllarca süren bu tadilat projesinin kapsamı nedir ve bitim tarihi ne zamandır?
-Bitim tarihi ile ilgili bir gecikme var mıdır? Bu gecikme daha ne kadar devam edecektir?
-Varsa gecikmenin sorumluları kimlerdir ve haklarında hangi işlem yapılmıştır?Yapılmamışsa herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
-Müzedeki eserler nasıl ve nerede muhafaza edilmektedir? Bu eserlerin tadilat aşamasındaki tahribatından kimler sorumlu olacaktır?
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler