"Nüfus müdürlükleri hafta sonu da çalışabilir"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaklaşık 3,5 milyon seçmenin nüfus cüzdanında kimlik numarasının bulunmadığını belirterek, bu kişilerin seçimlerde oy kullanabilmesi için nüfus cüzdanlarını yenileme işlemlerinin tatil günleri ve talep olması halinde geceleri de yapılacağını bildirdi.

Yayınlanma: 17.03.2009 - 15:13
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Yenimahalle ilçesi Şentepe Polis Merkezi'nin açılış töreninde, gazetecilerin kimlik numarası ile oy kullanma zorunluluğuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) bu konuda görüşme talep ettiğini anımsatan bir gazetecinin, bu konuda bir esneklik sağlanıp sağlanamayacağı yönündeki sorusu üzerine Atalay, YSK'nin Cuma günü yaptığı açıklamanın ardından Cumartesi günü nüfus müdürlüklerinin açılması hakkında tüm valiliklere genelge gönderdiğini hatırlattı.

Siyasi parti temsilcilerinin yarın YSK yetkilileriyle bu konuda bir görüşme yapacağını belirten Atalay, ''Umarım bu yönde bir esneklik sağlanır. Biz hükümet ve İçişleri Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Ülke genelindeki 950 dolayındaki nüfus müdürlüğünün sürekli açık olduğunu ifade eden Atalay, nüfus müdürlüklerinin tatil günleri açık olduğunu, vatandaşlardan talep olması halinde geceleri de açık olacağını bildirdi. Atalay, ''Vatandaşlarımız endişe etmesin nüfus müdürlüklerine gelip T.C kimlik numaralarını alacaklar'' diye konuştu.

Atalay, seçmenlerin sadece nüfus cüzdanı ile değil, üzeride kimlik numarası bulunan ehliyet ve pasaport gibi diğer resmi belgelerle de oy kullanabileceğine işaret ederek, bu belgelerden hiçbirinde kimlik numarası olmayanların nüfus müdürlüklerine başvurmasını istedi.
Seçim gününe kadar bu işlemlerin tamamlanabileceğini anlatan Atalay, bütün tedbirlerin alındığını ve nüfus cüzdanı verme konusunda sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Atalay, ''Bütün vatandaşlarımız oy kullansın istiyoruz. Arzumuz bu. Umarım yetiştirmede bir engel olmaz'' diye konuştu.

İçişleri Bakanı Atalay, bu işlemlerin başlatılmasında neden geç kalındığı ve kimlik numarası olmayan seçmen sayısına ilişkin soruları yanıtlarken de şöyle konuştu:
''Erken olsaydı bu hizmetler daha kolay yürürdü. Vatandaşlarımız kimliklerini daha kolay yenilerdi. Geçen Cuma'dan itibaren böyle bir karar ve sorun çıktı. Biz elimizden gelen her çabayı yürütüyoruz.

Değişik rakamlar zikrediliyor. O kadar yüksek değil. Tam rakam söyleyemiyorum ama 3,5 milyon vatandaşın nüfus cüzdanında kimlik numarası yok. Belki diğer kimliklerinde olabilir. Dolayısıyla bu rakam bütün sayıyı vermiyor. Bu rakam, bütün nüfus için değil, seçmen için.''

Atalay, Tunceli'deki sosyal yardımlarla ilgili bir soru üzerine de müfettişlerin çalışmalarını sürdürdüklerini, Tunceli'den dönmediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler