Ahmedinejad'a karşı tek aday

İran'da 12 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için çalışmalar devam ediyor. Reformcuların cumhurbaşkanı seçimine tek adayla girme çabaları sürerken, muhafazakar kanattaki şimdiki cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a karşı tek adayla çıkmaları büyük olasılık.

Yayınlanma: 19.03.2009 - 08:26
Abone Ol google-news

İran basınında yer alan haber ve yorumlara göre, reformcu eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin salı günü adaylıktan çekildiğini açıklaması, bu kanatta tek aday üzerinde anlaşma umutlarını da arttı.

Adaylığını aylar önce açıklayan reformcu eski Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi'nin de Hatemi gibi son Başbakan Mir Hüseyin Musevi lehine adaylıktan çekilmesi için müzakerelere başlandığı belirtiliyor.

Son seçimlerde de aday olan ve hiç kimse lehine adaylıktan çekilmeyeceğini açıklayan Kerrubi'nin, son gelişmeler ve Hatemi'nin kararından sonra yarıştan vazgeçme konusunda yumuşama sinyali verdiği yorumları yapılıyor.

Mevcut tabloya göre bazı muhafazakar grupların da desteklediği savaş döneminin Başbakanı Musevi, şimdilik reformcuların tek adayı olmasa da en güçlü adayı konumunda.

İktidarda olan muhafazakar kanatta ise genel eğilimin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'dan yana olduğu yönünde.

Yurtiçi gezilerinin ikinci turunu da tamamlamak üzere olan Ahmedinejad'ın, mahrum bölgelere yaptığı yatırımlar ve hizmetler sayesinde bu bölgelerde rakipsiz hale geldiği yorumları yapılıyor. Adaylığını resmen açıklamasa da Ahmedinejad'ın bir dört yıl daha görevde kalmak isteyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Muhafazakar gruptan muhtemel adaylar arasında eski Devrim Muhafızları komutanı Muhsin Rızai, eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagir Galibaf'ın isimleri geçiyor.

İran'da 12 Haziran'da yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinde 16 yaş üzeri yaklaşık 46,2 milyon seçmen oy kullanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler