Irak'ta savaşın 6. yıldönümü

Irak'ta Amerika'nın bu ülkedeki masraflı misyonu sona yaklaşırken, savaşın başladığı 20 Mart 2003'ten bu yana Iraklılar, eskiye nazaran kendilerini daha güvende hissediyor. İşgal edilmesinin üzerinden 6 yıl geçen Irak'ta durum şimdi iyi, ancak ülkenin geleceği karanlık görünüyor.

Yayınlanma: 19.03.2009 - 08:58
Abone Ol google-news

ABD'nin Irak'ı işgalinde 6 yıl geride kaldı. ABC News, BBC ve Japonya'nın NHK televizyon kanalı tarafından geçen ay Irak çapında yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 85'inin şimdiki durumu iyi ya da çok iyi bulduğunu ortaya koydu. Bunun, geçen yılki oranın yüzde 23 fazlası olduğu kaydedildi. Yoklama sonucuna göre, Iraklıların yüzde 59'u da kendini güvende hissediyor. Bunun da geçen yıldan yüzde 22 fazla bulunduğuna dikkat çekildi.

Ancak Irak'taki şiddet, çoğu ülkenin endişe verici bulduğu bir seviyede halen sürüyor. Başkent Bağdat'ta geçen hafta iki ayrı bölgede düzenlenen intihar saldırılarında toplam 60 kişi hayatını kaybetti. Bir Amerikan askeri de geçen pazartesi başkentteki operasyonda ağır yaralandı.
 

Ülkedeki çatışmalar ise Musul ve çoğunlukla Sünni olan kuzeyde devam ediyor. ABD'nin bu ülkedeki güvenlik rolü azalmaya başladığı halde rakip dini ve etnik gruplar arasında iktidar ve kaynaklar için mücadele de artıyor. Hem Sünniler, hem de Şiilerin, bu yıl sonundaki seçimlerde muhtemelen artacak iktidar çekişmeleriyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Sünni-Şii çatışmaları nispeten azalırken, bu gruplar arasındaki uzlaşma ihtimali zayıf görünüyor.
 

Irak'ta Amerikan'ın misyonu ise 2 yıl içinde sona erecek. Amerikan askerleri ülkeden 2010 eylülünde çekilmeye başlayacak. Bu sürecin bir sonraki yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.

Associated Press ajansı, Irak'taki savaşı şöyle yorumladı:
"Savaş, Saddam'ın kitle imha silahları yüzünden başlatıldı ve olaylar bu silahların olmadığını kanıtladığında hedef, Ortadoğu'nun kalbinde Batılı tarzı bir demokrasi kurulması şeklinde yön değiştirdi. Bu hedefe de kısmen ulaşıldı."
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler