"ABD politika değiştirirse cevap veririz"

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran halkının yeni yılını kutlamasını ve ilişkileri düzeltme çağrısını değerlendirdi ve "ABD'nin gerçek anlamda politika değişikliğine gitmesi halinde buna cevap vereceklerini" söyledi.

Yayınlanma: 21.03.2009 - 12:51
Abone Ol google-news

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "yeni yıl" dolayısıyla Meşhed kentinde halka hitaben yaptığı konuşmada, İran-ABD ilişkileri ve yeni Beyaz Saray yönetiminin müzakere talebine değindi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın dünkü mesajında İran halkının yeni yılını kutlamasını ve ilişkileri düzeltme çağrısını değerlendiren Hamaney, "Bir yandan İran halkının yeni yılını kutluyorlar, diğer yandan İran'ı terörizmi desteklemek ve nükleer silah peşine olmakla suçluyorlar" dedi.

Hamaney, "Değişim sloganı adı altında müzakere ve ilişkileri düzeltme talebinde bulunuyorlar, ama değişim sözle olmaz, bunu uygulamada göstermeleri lazım" diye konuştu.

"İslam devriminden beri İran'a karşı yürütülen düşmanca politikaların hangisini terk ettiniz" diye soran Hamaney şunları kaydetti:
"İran'ın ABD'de dondurulmuş mal varlıklarını serbest bıraktınız mı, yaptırımları kaldırdınız mı, suçlamaları bir kenara bıraktınız mı, İsrail'i kayıtsız şartsız desteklemekten vazgeçtiniz mi? Değişim nerede?.."

ABD yönetimlerinin ayrılıkçı hareketleri desteklediğini, teröristleri silahlandırdığını, Saddam rejimine İran'a saldırması için yeşil ışık yaktığını belirten Hamaney, "İran halkı, ABD'nin ihanetlerini nasıl unutabilir" ifadesini kullandı.

İran halkının özgürlük ve bağımsızlıktan başka bir şey istemediğini kaydeden Hamaney, ABD'ye hitaben, "İran halkını ne kandırabilir, ne de korkutabilirsiniz" dedi.

Hamaney, yeni Beyaz Saray yönetiminin "değişim" vaadine ilişkin olarak da, "Siz davranışlarınızı değiştirirseniz biz de ona göre değiştiririz" diye konuştu.

Hamaney, "ABD'nin silahlanma yarışı ve işgallerle bölge güvenliğini tehdit ettiğini" sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler