TBB: Cübbemize bulaşan kendi kanımızdır

Türkiye Barolar Birliği karikatürist Salih Memecan’ın, “avukat cübbelerine suçluların elindeki kanın bulaştığını” gösterir nitelikteki karikatürüne tepki göstererek, son 7 yılda avukatların 231 adet saldırıya uğradığını ve 14’ünün ölümle sonuçlandığını hatırlattı. TBB, “Evet cüppelerimizde kan vardır, ancak bu kan ne katilin, ne ırz düşmanının re de çetecinin kanıdır. Bu kan kendi kanımızdır” açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 25.07.2008 - 12:22
Abone Ol google-news

ANKARA (ANKA) – TBB, karikatürist Salih Memecan’ın, “avukat cübbelerine suçluların elindeki kanın bulaştığını” gösterir nitelikteki karikatürüne tepki göstererek, son 7 yılda avukatların 231 adet saldırıya uğradığını ve 14’ünün ölümle sonuçlandığını hatırlattı. TBB, “Evet cüppelerimizde kan vardır, ancak bu kan ne katilin, ne ırz düşmanının re de çetecinin kanıdır. Bu kan kendi kanımızdır” açıklamasında bulundu.
TBB’den yapılan yazılı açıklamada, Sabah Gazetesi’nde 23 Temmuz’da yayınlanan Salih Memecan imzalı karikatürün “avukat cübbelerine suçluların elindeki kanın bulaştığını” gösterdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Savunma mesleğinin mensupları ve onların örgütü olarak temel görevimiz, eksiksiz demokrasi hedefine ulaşmada insan haklarının ve bu kapsamda fikir ve basın özgürlüğünün en geniş şekilde kullanılmasına destek olmaktır. Ancak bu anlayışımız bu hakareti hoş görecek boyutta olamaz” denildi.
Son 7 yılda avukatlara 231 saldırı olduğunu ve bu saldırıların 14’ünün ölümle sonuçlandığı kaydedilen açıklamada, “Evet cüppelerimizde kan vardır, ancak bu kan ne katilin, ne ırz düşmanının re de çetecinin kanıdır. Bu kan kendi kanımızdır, türban uygulaması nedeni ile bürosunda öldürülen Gümüşhane Barosu Başkanı Ali Günday’ın kanıdır, duruşma çıkışında adliye bahçesinde daha cüppesi üzerinde iken öldürülen Avukat Aydın Şahin’in kanıdır, müvekkilinin alacağını tahsil için icra memuru ile birlikte hacze gittiği sırada borçlu tarafından öldürülen Avukat Cengiz Kaya ile diğer tüm meslek şehitlerimizin kanıdır” denildi.

-TBB’DEN MEMECAN’A AĞIR TEPKİ”-

Açıklamada Salih Memecan’ın bu durumu da hatırlaması gerektiği ifade edilirken, “İçinde bulunduğu ailevi ve ekonomik etkenler ile kullanmak zorunda kaldığını düşündüğümüz fırçası ile insanlara, tümüyle mesleklere haksızlık yapmamasını, hakarette bulunmamasını, zeka ve espri gücünü göstermesini öğütleriz” denildi. Açıklamada, TBB olarak değerli karikatürcülerden daima övünç duyulduğu belirtilirken, yargı konusunu da mizah unsuru yapan birçok karikatürist olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Bu karikatürcüler, ne denli keskin olursa olsun ‘mizah’la bir mesleğin mensuplarını tümüyle ve en yakışıksız biçimde karalamanın ayrımını bilen, olgun sanatçılardı. Memecan’ın bu saygın karikatürcüler arasında yer alma şansını yitirmesi, kendi tercihidir” ifadesine yer verildi. (ONR/ZG)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler