Kapanırsa kriz çıkmaz

Eski TBMM Başkanı Cindoruk, AKP hakkındaki olası kararın boşluk doğurmayacağı görüşünde.

Yayınlanma: 26.07.2008 - 09:53
Abone Ol google-news

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, AKP hakkında kapatma kararı verilse bile ülkede bir hükümet boşluğu yaşanmayacağını söyledi. Başbakan hakkında yasak getirilmesi ya da istifa etmesi durumunda bir başbakan vekilinin hükümetin başına geçeceğini söyleyen Cindoruk, böyle bir tabloda YAŞ kararlarının da başbakan vekili tarafından imzalanabileceğini ifade etti.

Danıştay 1. Dairesinin 1993’te Başbakan Süleyman Demirelin cumhurbaşkanı olması nedeniyle ortaya çıkan boşluğun doldurulması için örnek bir karar verdiğini anımsatan Cindoruk, bu dönemde verilen mütalaa ile Erdal İnönünün başbakan vekili olduğunu ve yeni hükümet kuruluncaya kadar bu görevi sürdürdüğünü söyledi. Cindoruk, şöyle devam etti: Cumhurbaşkanı seçildiğinde iki görev aynı kişi üzerinde birleştiği için sorun doğdu. Anayasamıza göre bir kişi cumhurbaşkanı seçildiğinde milletvekilliği görevinden ayrılır. Bu nedenle önceden böyle bir sorunun doğacağını varsayan Başbakanlık, Danıştaydan mütalaa istedi. Danıştayın mütalaasıyla Erdal İnönü başbakan vekili olarak tayin edildi. Erdal İnönünün başbakan vekilliği DYP yeni genel başkanını seçene kadar devam etti. Tansu Çiller yeni genel başkan seçilince Demirel hükümeti kurma görevini ona verdi.

‘Hükümet devam eder’

AKP hakkında kapatma kararı verilmesi durumunda Başbakanın sıfatını ve yeterliliğini kaybedeceğine işaret eden Cindoruk, Başbakan olabilme yeterliliği kalkınca, başbakan düşer, kararda birkaç bakan olursa onlar da düşer ama hükümet tayin edilecek bir başbakan vekili ile yoluna devam ederdedi.

Cindoruk, Mahkeme gerekçeli kararını açıklamaz ve başbakan istifa ederse ne olursorusuna da, Başbakan boşluğu çıktığı zaman dolduruluryanıtını verdi.

‘YAŞ kararları imzalanır’

Son günlerde sıkça tartışılan Kapatma kararı çıkarsa Yüksek Askeri Şûrada kriz yaşanırsavına da karşı çıkan Cindoruk, Böyle bir durumda kararlar da başbakan vekili tarafından imzalanabilir. Devlet işlerinde devamlılık esastır ve bu da sağlanırdedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler