Ulaştırmada çıkar ağı

Hızlı tren kazası nedeniyle hazırladıkları raporda TCDD yönetiminin kusuru olmadığı saptamasını yapan bilim kurulu üyeleri, kurumla iş ortağı oldu. CHP’li Köktürk’ün soru önergesindeki bilgilere göre, raporu hazırlayan bilim adamlarından biri bakana danışman oldu, diğerleri de kurdukları dernek aracılığıyla TCDD’den iş almaya başladı.

Yayınlanma: 01.08.2008 - 14:17
Abone Ol google-news

Hızlandırılmış tren kazasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetimini aklayan bağımsız bilim kurulu üyelerinin, kurdukları Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği (Rayder) aracılığıyla TCDDden iş aldığı ortaya çıktı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürkün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi ve bununla ilgili belgelere göre Ulaştırma Bakanlığında oluşturulan çıkar ağı şöyle işliyor:

* Hızlandırılmış Trenin, 22 Temmuz 2004 tarihinde Pamukovada yaptığı kazada 41 kişi yaşamını yitirdi. Faciayı soruşturmak için oluşturulan ve dolaylı bir şekilde makinistleri suçlayarak yönetimi aklayan TCDD Bağımsız Bilim Kurulunda Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Prof. Dr. Sıddık Yarman ile Prof. Dr. İnal Seçkin yer aldı. Bu kişiler, halen Hızlı Tren inşaatını denetleyen Bağımsız Bilim Kurulu içinde de görev aldı.

* Bu kişilerden Yarman, kazadan sonra kurulan Rayderin Genel Sekreteri oldu. Karaşahin ile Seçkin de derneğin çalışmalarında eğitmen olarak görev aldı. Ayrıca Karaşahin, Ulaştırma Bakanı Danışmanı oldu.

* Rayderin internet sitesine göre, Kadıköy merkezinde 17-28 Temmuz 2006 tarihleri arasında TCDD personelinden 65 katılımcıya 2 hafta süren bir dizi seminer verildi.

* Rayder yönetim kurulunda yer alan Teoman Süerin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Savronik AŞye TCDD tarafından Toshiba lokomotiflerin ATS sistemleri yaptırıldı.

* Rayder sadece Ulaştırma Bakanlığından değil, Milli Eğitim Bakanlığı ile de iş yaptı. İnternet sitesine göre dernek, meslek okullarında yeni açılan Raylı Sistemler bölümlerinde okutulacak müfredatın hazırlanmasında ve meslek eğitimi verecek hocaların yetiştirilmesinde MEB ile beraber çalışıyor.

* Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası TCDDnin İstanbul Haydarpaşa Gar Sahasındaki TCDD’ye ait olan ve İstanbul Anakent Belediyesine kiralandığı iddia edilen eski Malzeme Müdürlüğü binasını Raydere bedelsiz kullandırdığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler