AB'nin, seçim sonrası Türkiye'den istediği 5 reform

Avrupa Birliği, yerel seçimlerin ardından Türkiye'den "öncellikli" olarak beş reform gerçekleştirmesini istiyor. AB için "öncelikli" beş reform alanlarını, "Ombudsman kurumu", "yargı reformu", "ifade özgürlüğü", "siyasi partiler" ve "Anayasa" oluşturuyor. Siyasi reformlar, yerel seçiminden sonra toplanacak olan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin gündeminin önemli bir maddesini oluşturacak.

Yayınlanma: 22.03.2009 - 07:40
Abone Ol google-news

Yerel seçimlerin sonucunu büyük merakla bekleyen ve seçim kampanyasını yakından izleyen Ankara'daki Avrupa Birliği diplomatik çevrelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, AKP hükümet üyelerinden gelen"seçim sonrası reform" mesajlarının yerine getirilmesini dört gözle bekliyor. AB diplomatik çevrelerinde seçimin ertesinde Ankara tarafından acil olarak gerçekleştirilmesi istenen, beş "öncelikli" reform şöyle:

 

Beş "öncelikli reform"

-Ombudsman kurumu: Uzun bir süreden beri gündeme olan bu kurumun Türkiye dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde bulunduğuna dikkat çekiliyor. AB diplomatları, "Bu reformun gerçekleşmesi, nispeten kolay. Anayasa'ya bir cümle eklenmesinin yeterli. Ombudsman, vatandaşlarının haklarının devlet kurumlarının karşısında savunulması için çok önemli. Ayrıca yargı yükünü azaltacak" değerlendirmesini yaptı.

-Yargı reformu: Yargının bağımsızlığı garantilemek açısından kritik bir reform olduğunun altı çiziliyor. Reformun sayesinde Türkiye'de yaşanan bazı tartışmaların son bulabileceği düşünülüyor. AB diplomatları "Reform ile yargı daha iyi işler haline getirilir ve asıl görevi olan vatandaşları koruma görevini yerine getirir" diyorlar.

-İfade özgürlüğü: Türkiye'de TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesini olumlu bulan AB, bunun yetmediğini, hala ifade özgürlüğünü kısıtlayan çok yasal düzenlemelerin bulunduğunu, siyasi tartışmaların özgürçe yürütülebilmesi için kapsamlı bir reform gerektiğini savunuyor.

-Siyasi Partiler Yasası: Muhakkak yapılması gereken reformlardan biri ve temel bir konu olarak görülüyor. Üst düzey bir AB diplomatı, "Türkiye'de 25 partinin kapatıldı. Anayasa Mahkemesi, iktidardaki AKP'yi kapatmadı ancak izlemeyi sürdüreceğini söyledi. Yasanın değişmesi şart" diye konuştu.

-Anayasa: AB, Türkiye'de yeni bir anayasa yapılmasını arzu ediyor ancak "gerçekçi" bir yaklaşımla bunun bu aşamada pek mümkün olmadığını kabul ediyor. Bunun yerine mevcut anayasanın değiştirilmesini "ideal olmasa da önemli bir adım olur" diyen AB diplomatları, "Yeni anayasada ısrar etmiyoruz. Çünkü gerekli konsensüs ve uzlaşı bulunmadığını görüyoruz" dediler.

 

Reformlar Ortaklık Konseyi'nde ele alınacak

Bu arada, Türkiye'de AB yolunda yapılması istenen siyasi reformların, yerel seçimlerden hemen sonra gerçekleşmesi öngörülen, bakan düzeyindeki Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısının gündeminde olacağı belirtiliyor.

Ortaklık Konseyi toplantısının, Egemen Bağış'ın, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olarak katılacağı ilk toplantı olacağına dikkat çeken AB diplomatları, AB yolunda üyelik müzakereleri ve siyasi reform olmak üzere iki paralel sürecinin bulunduğuna dikkat çekerek siyasi reformların sürdürülmesinin öneminin de altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler