Dünyada Geçen Hafta

Dünya geçen hafta 'su'yu konuştu. Uluslararası düzeyde suyla ilgili en önemli ve kapsamlı toplantı olan “5. Dünya Su Forumu” yaklaşık 110 kadar ülkenin katılımıyla İstanbul'da yapıldı. ABD-İran arasında ise tam da bahar gelmek üzereyken 'bahar havası' esti. ABD Başkanı Barack Obama ise İran'a, 'yeni bir başlangıç' teklif etti. İşte dünyada geçen hafta meydana gelen önemli olaylar...

Yayınlanma: 22.03.2009 - 09:16
Abone Ol google-news




Dünya suyu konuştu

Uluslararası düzeyde suyla ilgili en önemli ve kapsamlı toplantı olan “5. Dünya Su Forumu” Türkiye’nin ev sahipliğinde yaklaşık 110 kadar ülkenin katılımıyla İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlendi. Forumda konuşan Dünya Su Konseyi Temsilcisi Pierre Victoria, dünyadaki tüm ülkelerin ulusal bütçelerinden suya yüzde 1'lik pay ayırmaları gerektiğini ve ortak bir su politikası belirleyebilmek için 'Dünya Su Parlamentosu' oluşturulması gerektiğini söyledi.
 

Kimi sivil toplum örgütleri ve akademisyenler ise, forumda suyun bir insan hakkı değil ticari bir ticari araç olarak görüldüğünü söyleyerek, foruma tepki gösterdi.
22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, suyu akıllıca kullanabilmek için her zamankinden daha fazla birlikte çalışma zorunluluğu bulunduğunu belirterek "Geleceğimiz, paha biçilmez su kaynaklarımızı nasıl yöneteceğimize bağlı" dedi.
 

Dünyada yaklaşık 1.2 milyar insan “güvenilir içme suyu”ndan yoksun. 2050 yılında ise bu rakam 4 milyarı bulacak. Acil önlemler alınmazsa, yerküre gelecekte "su savaşları"na sahne olacak.



Pakistan'da muhaliflerin zaferi

Pakistan'da muhalefetin ve muhalif avukatların düzenlediği hükümet karşıtı ''uzun yürüyüş'' amacına ulaştı. Muhalefetin görevine iade edilmesi için gösteriler düzenlediği Başyargıç İftihar Muhammed Çavduri'nin bu ay içinde göreve döneceği bildirildi. Muhalifler hükümetin bu kararını "yargının bağımsızlığı için mücadele edenlerin zaferi" olarak yorumladı.


"Miss" ve "Mrs" tarihe karıştı

Avrupa Birliği cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle evli ve bekar kadınların ayırt edilmesini sağlayan "Miss" ve "Mrs" hitaplarının yasaklanmasına karar verdi.


Papa şimdi de "prezervatif" karşıtı

Papa 16. Benediktus, ilk Afrika ziyaretinde dünyayı kızdıran açıklamalarda bulundu. Papa, dünyada AIDS görülme oranının en yüksek olduğu Afrika ziyaretinde, AIDS ile savaşın temelde ''prezervatif dağıtımıyla değil, riyazet (cinsel ilişkiden uzak durma) ile'' mümkün olabileceğini söyledi. Papa, prezervatif dağıtımının hastalığı engellemediğini aksine daha da yayılmasına neden olduğunu savundu. Papa bu sözleriyle özellikle Batı'dan büyük tepki topladı.


Rus ordusunda modernizasyon


Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rus ordusunun modernize edilmesini istedi. Üst düzey askeri yetkilileri kabulünde açıklamalarda bulunan Medvedev, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin uluslararası terörizm ve NATO'nun genişlemesine karşılık verebilmesi için modernize edilmesi gerektiğini söyledi.


Madagaskar'da ordu yönetime el koydu

Siyasi krizle çalkalanan Madagaskar'ın Devlet Başkanı Marc Ravalomanana ordu bakısıyla istifa ederek başkanlık ile başbakanlık yetkilerini askeri yönetime devretti. Ordu, geçici olarak muhalefet lideri Andry Rajölina'yı yönetime getirdi.24 ay içinde devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı ve "Dördüncü Cumhuriyeti" oluşturmak için anayasanın yeniden yazılacağı açıklandı.


El Salvador'da zafer solun

El Salvador'da ilk defa devlet başkanlığını, 10 yılı aşkın süre ABD yanlısı yönetime karşı silahlı mücadele yürüttükten sonra yasal siyasi partiye dönüşen Farabundo Marti Kurtuluş Cephesi'nin (FMLN) adayı Mauricio Funes kazandı. Yeni Devlet Başkanı Funes, ılımlı bir çizgi izleyeceğini ve Washington ile ilişkileri koruyacağını vurgularken, Devlet Başkan Yardımcısı seçilen Sanchez'in Marksist eğilimli hareketin çekirdek ekibinden biri olması dikkat çekiyor.


Azeriler İlham Aliyev için referanduma gitti

Azerbaycan'da, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e ömür boyu cumhurbaşkanı olma yolunu açacak madede değişikliği de içeren Anayasa'nın 29 maddesinde düzenleme için referanduma gidildi. Referandum sonucunda, Cumhurbaşkanlığı süresi konusundaki sınır kaldırıldı. Böylece devlet başkanı Aliyev'e iki dönemden fazla görevinde kalma yolu açıldı. Seçime katılma oranının yüzde 70 olduğu açıklandı. Referandumu boykot eden muhalefet bu rakamların doğru olmadığını ve seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti.


Irak'ta savaşın 6. yıldönümü


Geçtiğimiz hafta Irak'taki savaşın 6. yıldönümüydü. Irak'ta Amerika'nın bu ülkedeki masraflı misyonu sona yaklaşırken, yapılan araşırmaya göre savaşın başladığı 20 Mart 2003'ten bu yana Iraklılar, eskiye nazaran kendilerini daha güvende hissediyor. İşgal edilmesinin üzerinden 6 yıl geçen Irak'ta durum şimdi iyi, ancak ülkenin geleceği karanlık görünüyor.


BM Türkiye'yi etnik ayrımcılıkla suçluyor

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Cenevre'de gerçekleşen 74. oturumunda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkeleri inceledi. Toplantının ardından yayınlanan raporda, Türkiye'de "Kürtler ve Romalar" gibi gruplara yönelik "saldırı ve tehdit" iddialarına dikkat çekildi. BM ayrımcılığa karşılık Türkiye'de ülkenin çeşitli etnik grupların parlamento ve kamu kurumlarında uygun bir biçimde temsil edilmesini, bu grupların çocuklarına anadilini öğrenme olanağının tam olarak sağlanması ve Ruhban Okulu'nun açılmasını istedi.


Fransa'da genel grev

Fransa'da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin sosyal ve ekonomik politikalarını protesto etmek için 19 Mart'ta başlattığı genel grev yüzünden ülkede hayat durdu. Genel grev dolayısıyla demir, hava ve kara yollarında ulaşımın aksadığı belirtilirken, ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlerin de greve katılmasıyla, bazı okulların tatil edildiği bildirildi. Sendika temsilcilerine göre, ülke genelinde 200'ün üzerinde düzenlenen protesto gösterilerine katılanların sayısı 2 ile 3 milyon arasında.
 

Fritzl müebbete mahkum oldu

Avusturya'da öz kızını 24 yıl boyunca evinin bodrumuna hapsederek tecavüz eden ve bu ensest ilişkiden 7 çocuk sahibi olan Josef Fritzl (74) davası karara bağlandı. "Sapık baba" 6 ayrı suçtan yargılandığı davada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Fritzl, son duruşmada zayıf ve titreyen bir sesle, "Yaptıklarımdan dolayı bütün kalbimle pişmanım. Ancak aileme yaptığım tüm kötülükleri düzeltmem maalesef mümkün değil. Verdiğim tüm bu zararı asgariye düşürmeye çalışıyorum" dedi.


Obama'dan İran'a 'yeniden başlayalım' teklifi


ABD Başkanı Barack Obama, uzun yıllardır yaşadıkları sorunlardan kurtulmak için İran'a diplomatik kanalı kullanarak ''taze bir başlangıç'' teklif etti. İran, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu yeni yıl mesajını olumlu karşıladı. Konuyla ilgili açıklama yapan İranlı danışman, "Obama iyi niyetini icraatıyla da gösterirse, İran hükümeti ona sırt çevirmez" dedi.

 

(Derleyen: Berza Şimşek)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler