Türk kadının ufkunu açan isim: Sabiha Gökçen

Türk kadınını en iyi şekilde temsil etmiş, sadece Türk kadınının değil dünyadaki tüm kadınların ufkunu açmış olan Ulu Önder Atatürk'ün manevi kızı, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, ölümünün 8. yılında Ankara'daki mezarı başında anıldı. Tüm dünyada kullanılan internet arama motoru Google da bugünü unutmadı ve Gökçen'in fotoğrafını, doğum yıl dönümü nedeniyle ana sayfasına koydu.

Yayınlanma: 22.03.2009 - 10:39
Abone Ol google-news

Ulu Önder Atatürk'ün manevi kızı, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, ölümünün 8. yılında Ankara'daki mezarı başında anıldı.

Sabiha Gökçen için Cebeci Şehitliği'ndeki törene Gökçen'in yakınları Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, THK Genel Başkanı Yusuf Güngör, Sabiha Gökçen Havalimanı Genel Müdürü İbrahim Büyükyumukoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli çok sayıda subay katıldı. Törende, Sabiha Gökçen'in kabrine çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu

 

Sabiha Gökçen'in özgeçmişi

Atatürk'ün manevi kızı ve Türkiye'nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen, 1913 yılında Bursa'da doğdu. Atatürk'ün 1925 yılında manevi evlat edindiği Gökçen, Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde öğrenim gördü. 1935 yılında Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na giren Gökçen, Ankara'da A.B. Yüksek Planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Rusya'ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.

1936 yılında Askeri Hava Okulu'na giren Gökçen, burada gördüğü özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir'de 1. Tayyare alayında bir süre staj yapan Gökçen, avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu. Gökçen 1937 yılındaki Trakya ve Ege manevralarında görev aldı, aynı yıl Dersim harekatına katıldı.1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağı ile bir Balkan turu yapan Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türk kuşuna başöğretmen olarak atandı. Sabiha Gökçen, 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 22 Mart 2001 tarihinde Ankara da öldü.

 

Google da Gökçen'i attı

İnternet arama motoru Google da, ölüm yıldönümünde Sabiha Gökçen'i andı. Google Türkiye ana sayfasında, Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'in doğum yıl dönümü nedeniyle özel tasarımlı bir logo yayınladı. Logonun üzerine tıklandığında ise, Sabiha Gökçen hakkında internette yer alan bilgilere ulaşılabiliniyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler