Danıştay davası 20 Nisan'a ertelendi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, "Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğuna'' işaret ederek bozma kararı verdiği Danıştay üyelerine saldırı davası bugün görüldü. Mahkeme, Danıştay ile Ergenekon davasını birleştirme için İstanbul'dan görüş istedi. Duruşma 20 Nisan'a ertelendi.

Yayınlanma: 23.03.2009 - 08:54
Abone Ol google-news

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, ''Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğuna'' işaret ederek bozma kararı verdiği Danıştay üyeleri ile Cumhuriyet gazetesine saldırı davasının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşması sona erdi. Duruşma, 20 Nisan 2009'a ertelendi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Alparslan Aslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin Irşi, tutuksuz sanık Aykut Metin Şükre ile sanık ve müdahil avukatları katıldı.

Duruşmada, sanıklar ve avukatları ile müdahil avukatlarına, Yargıtayın bozma ilamına uyulup uyulmaması yönündeki görüşleri soruldu.

Sanık Alparslan Arslan, ''Bu konuda konuşacak bir şeyim yok'' cevabını verdi. Sanık Erhan Timuroğlu, direnme kararı verilmesini talep ederken, ''Benim, Ergenekon ile yakından uzaktan ilgim yok. Osman Yıldırım denilen adam, ajan mıdır, nedir, bilmiyorum'' dedi.

Sanıklar Tekin İrşi ve İsmail Sağır direnme kararı verilmesini isterken, Süleyman Esen ve Osman Yıldırım, bozma ilamına uyulmasını istedi. Yıldırım, cevap verirken, ''Her şey ortada'' ifadesini kullandı.

Sanık Aykut Metin Şükre ise takdiri mahkemeye bıraktığını bildirdi. Sanık Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener ve Osman Yıldırım'ın avukatı Ayşen Akçay bozma ilamına uyulmasını isterken, sanık Ayhan Parlak'ın avukatı Osman Oğuzhan, Tekin İrşi'nin avukatı Atılgan Göymen, Alparslan Arslan'ın avukatı Muzaffer Anıl Uçar, Salih Kurter'in avukatı Ahmet Tokgöz mahkemeden direnme kararı talep ettiler.

Müdahiller Mustafa Yücel Özbilgin'in mirasçılarının avukatı Hüseyin Avni Karabeyoğlu ile Avukat Gökhan Özbilgin, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını istedi. Avukat Karabeyoğlu, Yargıtay kararında tutarsızlık olduğunu savunarak, ''Bu davayla ilgisi olmayan kişilerle bu davanın birleştirilmesi, bir bardak suyu bataklığa döküp, ayıklamaya benzeyecektir'' dedi.

Bozma ilamına uyulmasını talep eden Karabeyoğlu, eğer iki dava arasında irtibat varsa, azmettirici ve yardım edenlerin dosyasının Ergenekon davasından tefrik edilmesini ve birleştirmenin Ankara'da yapılmasını istedi.

Danıştay Başkanlığı'nın avukatı Canan Sibel Özkan, müdahillik konusuyla ilgili ısrar kararı verilmesini talep ederek, ''Danıştay suçtan doğrudan zarar görmüştür. Diğer bozma konularını ise mahkemenin takdirine bırakıyoruz'' diye konuştu. Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatı Bülent Utku da bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Ergenekon sanığı Poyraz'dan mahkemeye dilekçe

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanıklar Aykut Metin Şükre ve Salih Kurter'in bozma ilamına karşı diyecekleri hususunda CMK 250 ile yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimata cevap gelmediğini açıkladı.

Şatır, Yargıtayın bozma ilamı doğrultusunda, birleştirme konusunda görüş için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan müzekkereye henüz cevap gelmediğini bildirdi.
Hasan Şatır, celse arasında Ergenekon davası sanıklarından Ergün Poyraz'ın, avukatı Hüseyin Buzoğlu aracılığıyla mahkemeye, ''beyanlarının dikkate alınmasına dair'' dilekçe verdiğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda birleştirme konusunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin görüşü ile sanık Salih Kurter için yazılan talimat cevabının beklenilmesini istedi. Savcı Taştan, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Sanık Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener, sanık Alparslan Arslan'ın, müvekkili aleyhindeki ifadesinden ilk celsede döndüğünü kaydederek, ''İstanbul'daki iddianamede de müvekkilim lehinde, suçun sübutu ile ilgili deliller var. Suçsuz olan müvekkilim tahliye edilsin'' dedi.

Söz alan Süleyman Esen ise Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırıları kınadığını kaydetti. Olaylarla hiçbir ilgisi olmadığını, işlemediği suçlar nedeniyle 33 aydır tutuklu olduğunu söyleyen Esen, ''Mahkeme, yanlış ifadelerden yola çıkarak, yanlış sonuçlara varmıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki iddianame de gerçeği gözler önüne sermiştir. Adalete sığınıyorum, beratimi istiyorum'' diye konuştu. Sanık Tekin İrşi'nin avukatı Atılgan Göymen de müvekkilinin tahliyesini istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görüşü beklenecek

Daha sonra duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, davanın, Ergenekon davasıyla birleştirilmesi yönündeki görüşünün beklenilmesine, Yargıtayın bozma kararına uyulup uyulmamasına, bunun ardından karar verilmesini kararlaştırdı.

Sanık Salih Kurter'in bozma ilamına karşı diyecekleri konusunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimatın beklenilmesi ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı da kararlaştırılan duruşma, 20 Nisan 2009'a ertelendi.

Bu arada, Mahkeme Heyeti tutukluluğun devamı konusundaki ara kararı oy çokluğuyla aldı. Üyelerden Hakim Kadir Kayan, ''bozma kararı sonrasında ortaya çıkan duruma göre, tutuklu kalması halinde sanık Süleyman Esen'in ileride mağdur olabileceğini'' ifade ederek, Esen hakkında verilen tutukluluğun devamı kararına muhalefet şerhi düştü.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ''usul ekonomisi'' dikkate alınarak, ''bozma ilamına uyulması durumunda'', Ergenekon davası ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki Yargıtayın bozma kararıyla ilgili görüşünü bildirmesini de istemişti. Mahkeme, bu görüşün henüz gelmediğini belirterek, görüşün beklenmesine karar verdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler