Kuran kursuna devlet yardımı

Maliye Bakanlığı'nın uzun süredir gizlediği kamu kurumlarından dernek ve vakıflara yapılan yardımların büyük bölümünün cami, Kuran kursu yaptırma ve yaşatma derneklerine aktarıldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 23.03.2009 - 10:38
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü, son 3 yılda dernek ve vakıflara yaklaşık 30 milyon TL’lik yardım yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 500 bin TL’lik yardımı 146 cami yaptırma dernekleri ile Kuran kursu yaşatma derneklerine aktardığını açıklayarak TBMM’ye liste bildirdi. 14.7 TL’lik yardımı camilerin yapım ve onarımı için cami yaptırma ve yaşatma dernekleri ile köy muhtarlıklarına aktardığını bildiren Vakıflar Genel Müdürlüğü ise hangi derneğe ne kadar yardım yapıldığını açıklamadı. Dernek ve vakıflara bütçelerinden ödenek aktaran diğer kurumlar ise henüz TBMM’ye bilgi sunmadı.

 

‘Kurumlar açıklar’

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün bir süredir izlemeye aldığı kamu kurum ve kuruluşlarının ödeneklerinden dernek ve vakıflara yapılan transferlerin nerelere gittiği ortaya çıkmaya başladı.

Çöllü, ilk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ilgili yönetmeliğe göre hangi dernek ve vakıflara, ne kadar yardım yapıldığını sordu. Soru önergesine yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, söz konusu yardımların yardımı yapan kamu kurumları tarafından ilan edileceğini belirterek kimlere yardım yapıldığını açıklamadı.

Bunun üzerine Çöllü, yeni bir soru önergesi vererek yardımların nerelere gittiğinin açıklanmasını istedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çöllü’nun ısrarlı tavrı üzerine bu kez 7 kurumdan dernek ve vakıflara son 3 yılda 30 milyon TL yardım yapıldığını bildirdi, ancak bu miktarın hangi dernek ve vakıflara gittiğini “uzun süreli bir çalışma gerektirdiği” gerekçesiyle yine gizledi.

Unakıtan’ın verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı 968 bin; TBMM 615 bin; Diyanet İşleri Başkanlığı 500 bin TL; Dışişleri Bakanlığı 5.4 milyon TL; Sağlık Bakanlığı 2.4 milyon TL; Kültür ve Turizm Bakanlığı 4.8 milyon TL; Vakıflar Genel Müdürlüğü de 14.7 milyon TL’lik yardım yaptı.

 

İki kurum yanıt verdi

CHP’li Çöllü, Unakıtan’ın bu açıklaması üzerine bu kez son 3 yılda 30 milyon TL’lik yardım yapan 7 kuruma tek tek soru önergesi vererek listenin açıklanmasını istedi. Çöllü’nün soru önergesine bugüne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

Bu iki kurumun yanıtından, 30 milyon TL’lik yardımın büyük bölümünün cami ve Kuran kursu yapımı ve onarımı için kurulan derneklere aktarıldığı ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2006 yılında 18, 2007 yılında 40, 2008 yılında ise 88 cami ve Kuran kursu yaptırma ve yaşatma derneğine yardım yapıldığını açıklayarak listesini bildirdi.

14.7 milyon TL’lik yardım yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü ise söz konusu miktarın camilerin yapım ve onarımında kullanılmak üzere cami yaptırma ve yaşatma dernekleri ve köy muhtarlıklarına gönderildiğini belirtirken; dernek ve vakıf isimlerini açıklamadı. 5 kurumdan ise henüz Çöllü’ye bir yanıt gelmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler