Cehalet Öldürdü

Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde Süleymancılar’a ait bir Kuran kursunda meydana gelen patlamada 17 kız öğrenci öldü, 27’si de yaralandı. Kursun, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olmadığı, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde benzer yurtlar yaptıran Süleymancılar tarikatının Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği tarafından yaptırıldığı öğrenildi. Yurdun Milli Eğitim Bakanlığı izniyle faaliyet gösterdiği de ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, olayı incelemek üzere 2 müfettiş gönderdi. Balcılar’da Boğaziçi Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nce açılan ve kaçak olduğu ortaya çıkan yatılı kız Kuran kursunda dün sabaha karşı bodrum katta bulunan sanayi tipi LPG tankı patladı. Patlama sonucu 3 katlı bina çökerken, 17 kız çocuğu yaşamını yitirdi. Patlamadan yaralı olarak kurtulan 27 öğrenciden ikisinin durumunun ise ağır olduğu öğrenildi. Beldenin merkeze uzak olması nedeniyle enkaz altında kalan öğrenciler uzun süre kurtarılmayı beklediler. Jandarma Komutanlığı, bir adet Sikorsky helikopteri bölgeye gönderdi. Yaralılar helikopterle alınarak Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Karaman Sivil Savunma Müdürlüğ’ne ait iki araçla yola çıkan ekip de kaza geçirdi. Kazada Karaman Sivil Savunma Müdürü Şakir Oruç ile araç sürücüsü Cihangir Koç yaralandı.

Yayınlanma: 02.08.2008 - 09:32
Abone Ol google-news

Bakanlar Bölgeye Gitti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu Kuran kursunun enkazında incelemelerde bulundular. Bakanlar daha sonra olayda yaşamını yitiren çocukların ailelerini ziyaret ederek başsağlığı dilediler.

Cumhuriyet’in Balcılar Kız Öğrenci Yurdu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiler, çocuk yaştaki öğrencilerin bile bile ölüme gönderildiğini tüm netliği ile gözler önüne seriyor. Buna göre yurt binası Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği tarafından yaptırıldı. Söz konusu derneğin, Türkiye’nin değişik kentlerinde farklı isimlerle öğrenci yurtları yaptırdığı ve Süleymancılar tarikatına bağlı olduğu ifade ediliyor. Binanın kayıtlarda “öğrenci yurdu” olarak gözüktüğü, Kuran kursu faaliyetini ise kaçak olarak yürüttüğü öğrenildi.

Taşkent İlçe Müftüsü Mehmet Ak, çöken binada kendilerine bağlı bir Kuran kursunun olmadığını, çöken binanın hemen yakınında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı bir başka kursun bulunduğunu söyledi. Yetkililer, “Bizimle hiçbir şekilde bağlantısı bulunmayan bir yurtta ne tür faaliyetlerde bulunulduğunu biz bilemeyiz” dediler.

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu da kursun kaçak olduğunu doğruladı.

Denetlendi, görülmedi!

Edinilen bilgilere göre 35 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınarak, 2000 yılında faaliyete başladı.

Bakanlık yetkilileri, yurdun son olarak 29 Mayıs 2008’de Kaymakamlık nezdinde denetlendiğini ifade ederken, bu denetimde kaçak kurs faaliyetinin “görülmemesi” kuşkuları artırıyor. Bakanlık yetkilileri, kursun işleyişiyle ilgili denetimlerin yapıldığını ancak patlamanın teknik bir nedenden ötürü gerçekleştiğini, teknik konulardaki denetim yetkisinin de bakanlıkta olmadığını söylemekle yetiniyor.

Onay verilmedi

Konya Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise Boğaziçi Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin Balcılar beldesinde erkek öğrenci yurdu açmak için izin aldığını belirterek “Kız yurdu açmak için de 4 ay önce girişimde bulunmuşlar. Ancak bu yurdun açılması için hiçbir onay verilmemiş. O binaya kız yurdu tabelasının kim tarafından nasıl asıldığı konusunda bir bilgimiz yok” dediler.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da Konya’da çöken yurdun bakanlığın kayıtlarında olduğunu, ancak dernek tarafından Konya Valiliği’ne gerekli belgeler gönderilmeden ek bina yapıldığını bildirdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler