Faiz İhracatçının Belini Büktü

Aylık ihracat, geçen yıla göre yüzde 38.7 artışla 12.2 milyar dolar oldu. TİM Başkanı Satıcı, yüksek faiz politikasından sadece 3 ayda elde edilen kârların yüzde 30’ları bulduğuna dikkat çekti.

Yayınlanma: 02.08.2008 - 09:56
Abone Ol google-news

Cari açığın Türkiyenin en sıkıntılı gündemi olmaya devam ettiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Bazı kesimler, özellikle bankacılar umarım cari açık konusunda timsah gözyaşı dökmüyorlardır. Yüksek faiz düşük kura Türkiye’yi mahkûm eden kesimlere karşı bizimle birlikte mücadele versinlerdedi. Muğlada düzenlenen temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Satıcı, Son 3 ayda bu politikadan birilerinin yüzde 30 kâr elde ettiğini görüyoruz. Bu Türkiye’nin ihracatçısının cebinden çalınmış paradırdiye konuştu.

7 yıl önce Türkiye’nin krizden çıkması nedeniyle kaynağa ihtiyacı olduğu ve bu nedenle de yüksek faize gereksinim duyduğunun altını çizen Satıcı, Ama artık bu zorunluluk yok, artık dünyada kimse yüksek faize gelmiyor. Yeni bir senaryo yazmak lazım, bu da üretim olmalı dedi. Anayasa Mahkemesinin AKPyi kapatmama kararının ardından artık Türkiye gündeminin tamamen ekonomi olması gerektiğinin altını çizdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Merkez Bankasının politikalarına işaret ederek, Türkiyenin değerli YTL ile dış ticaret açığını yok etmesi mümkün değil. Türkiyenin ihracatı 125 milyar dolar ise Merkez Bankasının 140 - 160 milyar dolar rezerv tutması lazım. Bu işler 75 milyar dolarla olmaz dedi.

Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.7 artışla 12.2 milyar dolar oldu. İlk yedi aydaki ihracat ise yüzde 36.5 artşla 79.4 milyar dolar, son 12 aylık ihracat da yüzde 30.9 artışla 127.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler