Kiracıyı Vuran Saadet Zinciri

Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yeşiltaş, sertifika dağıtan ‘oda ağalığı’ ile ‘emlakçi enflasyonunun’ kiralarda artış, bakımsız ev, komisyonun tümünün tüketiciye ödettirilmesi gibi sorunlarda etkisi olduğunu söyledi

Yayınlanma: 02.08.2008 - 10:26
Abone Ol google-news

Türkiyede özellikle büyük kentlerde tamamen kiracı aleyhine oturmuş bir sistem var. Bunda büyük kentlerdeki arz-talep dengesinin önemli bir payı bulunuyor. Özellikle İstanbulda arz açığı söz konusu. Ancak, Marmara Emlakçiler Derneği (MAREMDER) Başkanı Adnan Yeşiltaşın deyimiyle sistemsizliğintek nedeni bu değil.

Kiracının sırtından \t\t\tkimler geçiniyor?

Tüketicinin bilinçli davranmamasından, ev sahiplerinin açgözlülüğünden geçinen odaklar önüne gelene emlakçi sertifikası dağıtan emlak komisyoncuları odaları Yeşiltaşın işaret ettiği sistemsizlik ve yasal boşluğun kazananları. MAREMDER Başkanı Adnan Yeşiltaş kiracı aleyhinde kurulan saadet zincirinin tarafları ile yasal boşluğu anlattı:

4 Emlak müşavirliği yasa tasarısı hazırlığı yıllardır gündemde. Ancak bu alana yasal zemin kazandırılmasını istemeyenler bu hazırlığa katkı sunmadıkları gibi, kendi aralarında bile uzlaşmıyorlar. Ankarayla görüştükleri, uzlaştıkları yok. Bir oda başkanı tasarıyı götürse bir diğeri gidip bozuyor. Sertifika dağıtımından geçinenler, bu tasarıyla ilgili kiminle ne görüştüklerini, neden uzlaşamadıklarını açıklamak durumundalar.

4 Emlak müşavirliği yasası çok önemli. Çünkü;

1Bu alanda yasa olmaması, emlakçi enflasyonu da getiriyor. Bir sokakta 10 emlakçi demek, ev sahibinden iş almak için 600 YTLlik evi 900e veririm tekliflerini doğuruyor. Kiralardaki bu suni artış ev sahibi lehinde. Bakımsız ev, yüksek kira, kiracı aleyhinde.

2 Emlakçi enflasyonu ve yasal düzenleme olmaması, komisyonların da kiracıya ödettirilmesi sonucunu doğuruyor. Oysa emlak müşavirleri, kiracı kadar ev sahibi açısından da çok önemli bir hizmet veriyor ve önemli bir zaman kaybı ile masraftan kurtarıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler