"Hükümleri uygulanabilir hale getiriyoruz"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, Genel Kurul toplantısında vakıf üniversitelerinin kuruluşunda aranacak şartları görüştüklerini belirterek, ''Şu andaki hükümler tam uygulanabilir hükümler değil. Onları uygulanabilir hale getiriyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 24.03.2009 - 13:46
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında YÖK'te toplandı. Toplantıya öğle yemeği arası verildiği sırada, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıda, vakıf üniversitelerinin kuruluşunda aranacak şartlar konusunun ele alındığını belirten Özgenç, ''Şu andaki hükümler tam uygulanabilir hükümler değil. Onları uygulanabilir hale getiriyoruz'' diye konuştu.

Aranacak şartların ''Gerçekçi, kontrol edilebilir ve denetlenebilir'' olacak şekilde yapılandırılacağını anlatan Özgenç, şunları kaydetti: ''Eğer siz 'Ben üniversite yapmak için şu gayrimenkulleri kullanacağım' derseniz hakikaten o gayrimenkuller var mı yok mu onları görmemiz lazım. Şu anda 'Denizin ortasındaki arsayı da biz üniversite kurmak için gösteririz, gösterebiliriz' diyebilir bir vakıf. Mevcut sistemde böyle. Onların hepsini gerçekçi bir hale getirmek istiyoruz. Tamamen somutlaştırıyoruz. Bir üniversitenin kuruluşu başka şey, kurulmuş olan bir üniversitenin yükseköğretim faaliyetine başlaması başka şey.''

''Vakıf üniversitelerinin açılması zorlaşacak mı?'' sorusunu Özgenç, ''Ne kolaylaştırıyoruz ne zorlaştırıyoruz. Sadece netleştiriyoruz'' diye yanıtladı.

Özgenç, toplantıda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin de ele alındığını ancak çalışmanın henüz tamamlanmadığını ifade etti.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş de vakıf üniversitesinin kuruluşunda aranacak şartlar konusundaki değişikliklerle ilgili olarak, ''Üniversitenin kuruluşunda kanuni olarak yani kabul edilebilir belgelerle tevsik edilmiş mal varlığı çok önemli. Bunun acaba bir miktarını rakam olarak telaffuz edelim mi etmeyelim mi? Yani 'Şundan az mal varlığı olmaz' diyelim mi demeyelim mi?'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Yani mal varlığına belli bir miktar şartı mı getiriyorsunuz?'' sorusuna Eriş, ''Tabii ama şu anda o rakam henüz kesinleşmedi'' yanıtını verdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da gazetecilerin soruları üzerine, toplantının yarın da süreceğini kaydetti.


Vakıf üniversiteleri kiralık bina kullanamayacak

Bu arada yetkililerden alınan bilgiye göre, vakıf üniversiteleri kurulurken mal varlıklarının kiralık olmasına artık izin verilmeyecek. Mevcut durumda vakıf üniversitelerinin binalarının, bir süre sonra kendi binalarına geçmeleri şartıyla kiralık olmasına müsaade ediliyordu.

Yapılacak değişiklikle, vakıf üniversitelerinin mal varlıklarının, arsalarının, üniversitelerin gelişebilmesine uygun yerlerde bulunmasına da dikkat edilecek.

Vakıf üniversitesi kurulabilmesi için başvuru sırasında aranan koşulların gerçeğe uygun olup olmadığı da araştırılacak. Örneğin gerekirse mal varlığı olarak gösterilen arsalara gidip görülecek.


Doçentlik kadrosuna atanmada 5 yıl

Öte yandan YÖK Genel Kurul toplantısında, 2574 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ''Doçentliğe atama'' ile ilgili maddesinde de değişikliğe gidilecek.

Bu çerçevede, doçentlik unvanı alındıktan sonra doçentlik kadrosuna atanabilmek için 5 yıl süre öngörülüyor. Aynı sürenin profesörlüğe atanmak için de geçerli olması planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler