Obama 'nın esprileri uzayda yankılandı

Beyaz Saray'da çocuklarla bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve Disvovery mekiğindeki astronotlarla konuştu. Astronotlar, çocukların ve Obama'nın soruları karşında keyifli dakikalar yaşadılar.

Yayınlanma: 25.03.2009 - 08:50
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'dan çocuklarla birlikte, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve ona kenetli Disvovery mekiği astronotlarıyla konuştu.

On iki çocuk, Obama ile birlikte ''uzayda ne kadar yıldız var? Astonot olmak için nasıl öğrenim görülür? Uzayda oyun oynanır mı?'' gibi sorular sordu. Obama, astronotlara ''Hey çocuklar, eskisi gibi orada Tang içiyor musunuz?'' diye seslendi.

Astronot Fincke, ''Uzayda ne kadar yıldız olabilir?'' şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:
''O kadar çoktur ki sayısını bilmemiz imkansız görünüyor. Dünyamız da o kadar küçük gök cismi.''

Fincke, Güneş sistemimizin üyesi olduğunu eliptik Samanyolu Galaksisi'nin geniş çapının 110 bin ışık yılı, dar çapının 60 bin ışık yılı olduğunu hatırlattı.

Astronot Fincke, ''90 dakikada bir Dünya etrafını dönüyoruz. 24 saatte 16 gün batımı ve gün doğumu görüyoruz'' diye hatırlattı.

Başkan Obama, yer çekimsiz ortamda saç bukleleri uçuşan kadın astronot Sandra Magnus'a, ''saçınızı kısaltmanız için ikna edilmeye çalışıldınız mı?'' diye sordu. Hafta sonunda Dünya üssüne dönecek Magnus da ''Kısa saçın yakışmayacağını düşünmüştüm'' cevabını verdi.

Obama 20 Ocak'ta göreve başladığından bu yana astronotlarla ilk kez konuştu. Bugüne dek 5 ABD Başkanı uzay adamlarıyla doğrudan irtibat kurdu.

 

Güneş panelleri tamam

Öte yandan, Discovery'nin 2 astronotunun üçüncü ve sonuncu uzay yürüyüşü dün sona erdi.

Richard Arnold ve Joseph Acaba adlı eski lise öğretmenleri, dün gece uzayda 6,5 saate yakın kalarak uluslararası uzay istasyonu'nun (UUİ) platform mekanizmasına cumartesi günü yanlış takılan parçayı çıkarmayı başardı. Ancak bu çalışma, platformun mekanizmasının doğru çalıştırılmasına yetmedi. Astronotlar öngörülen diğer görevleri ise başarıyla tamamladı.

Son montajlarla birlikte yüzde 81'i tamamlanan UUİ'nin güneş panellerinin devreye girmesiyle, istasyonun elektrik kapasitesi 90 kilowatttan 120 kilowatta çıkacak ve UUİ, ışıl ışıl görüntüsüyle uygun hava koşullarında yerden çıplak gözle seçilebilecek.

İlk uzay yürüyüşünde zorlu bir çalışmayla montajı yapılan her biri 35 metre uzunluğundaki iki güneş paneli, güneş enerjisini doğrudan elektriğe çeviren 32 bin 800 fotosel hücresinden oluşuyor.

İstasyonun elektrik kapasitesinin artmasıyla mayıstan itibaren mürettebat sayısı da 3'ten 6'ya çıkarılabilecek.

Discovery mekiği de hava koşulları iyi olursa cumartesi Dünya'ya dönecek.

 

Rusça konuşan Fincke

Amerikalı UUİ kaptan pilotu astronot Fincke, Rus kozmonot Yuri Lonçakov'a Rusça konuşarak büyük jestte bulunmuştu. Fincke, UUİ dışında Discovery'nin kenetlenme hazırlığını yapıp işini bitirince Rusça şöyle seslenmişti:
''Do svidaniya otkrıtıy kosmos. Do sleduyuşevo raza: Hoşçakal açık uzay. Gelecek sefer görüşmek üzere.''

UUİ'nin yapımına başta Rusya ve ABD, Avrupa Uzay Kurumu, Kanada, Brezilya ve Japonya olmak üzere 16 ülke katkıda bulunuyor.

Uzay istasyonunun yapımı bittiğinde gece çıplak gözle gökte görülebilecek Ay'dan sonra en parlak nesne olacak.

1981'den beri çalışan uzay mekikleri 2010 yılında emekli olacak. UUİ'nin yapımının da gelecek yıl büyük ölçüde tamamlanması bekleniyor.

Mekikler, UUİ'ye 8 sefer daha yapacak. Son sefer, adını astnonom Edwin Hubble'dan (1889-1953) alan Hubble uzay teleskobunun ''son ayarı'' için gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler