"Soykırım konusundaki politikamız değişmedi"

Jerusalem Post gazetesi "ABD Yahudileri, Ermeni soykırımı tartışmalarına girmeye hazır olabilir" başlıklı bir haberinde İsrail'in 'Ermeni soykırım'ı konusundaki görüşünün değişmediğini yazdı.

Yayınlanma: 25.03.2009 - 09:44
Abone Ol google-news

Jerusalem Post gazetesi, "ABD Yahudileri, Ermeni soykırımı tartışmalarına girmeye hazır olabilir" başlıklı geniş haber analizinde "soykırım" meselesinin yeniden gündeme olduğunu belirterek Amerikan Kongresi'ne sunulan yeni tasarıya dikkat çekti. Gazete şunları yazdı:
"Türkiye'nin Gazze operasyonuna yönelik sert eleştirilerinin sonucunda ikili ilişkilerde ortaya çıkan ciddi gerginliklere rağmen, İsrail, 20. yüzyılının başlarındaki 1.5 milyon kadar Ermeni'nin öldürülmesi olayının soykırım olarak nitelendirilmesi gerektiği konusuna ilişkin pozisyonunu değiştirmedi."

Jerusalem Post'a konuşan üst düzey bir İsrailli diplomat, "Bu konudaki pozisyonumuz değişmedi" derken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze operasyonuna yönelik eleştirilerin İsrail'in tutumunu değiştirmediğini belirtti.

Bu arada, gazete, geçmişte Kongre'ye sunulan tasarılar konusunda Türk lobisine destek veren Amerikan Yahudi kuruluşmarının tutumlarında da bir değişiklik olmadığını belirtirken ADL Başkanı Jess Hordes'in konuya ilişkin bir Kongre kararının "geri tepeceği" yönündeki görüşlerinin değişmediğini de söyledi.

ADL'nin, Ermenilerin başına gelenleri "soykırım" olarak nitelemekle birlikte "Bu konunun, taraflarca ele alınması daha iyi olur" yönündeki görüşünü dile getiren Hordes, "Operasyon ile ilgili ortaya çıkan görüş ayrılıkların geride bırakacağımızı umuyoruz. Her iki ülke, korunması önem taşıyan stratejik ilişkilerin olduğunu kabul ediyor" diye konuştu.

Buna karşın, gazete, bazı Yahudi gruplarının Amerikan Yahudileri arasındaki Türkiye'ye desteğin azalmaya başladığını söylediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler