Isparta'da antik kenti kazıları

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç Yalvaç'ın büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu kaydederek , ''Konaklama tesislerinin, ağırlama tesislerinin kurulması ve kalitelerin arttırılması gerekiyor. Yöresel özelliklerin ön plana çıkarıldığı bir turizm anlayışının sergilenmesi gerekiyor'' dedi.

Yayınlanma: 04.08.2008 - 15:22
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç Pisidia Antiocheia Antik Kenti ve ilçedeki diğer kültür varlıklarına tahsis edilen ve Isparta İl Özel İdaresi'nde bulunan ödeneklerin kazı heyetlerine ulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimat verdiğini söyledi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç ile Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, ''Yalvaç ilçesine ve Pisidia Antiokheia Antik Kenti kazılarına tahsis edilen ödeneğin Isparta İl Özel İdaresi'nce kazı heyetlerine gönderilmediği'' şeklinde bazı gazetelerde yer alan haberler üzerine, basın toplantısı düzenlediler.
Yalvaç'taki kültür ve turizm değerleriyle ilgili yatırımların süreceğini açıklayan Kültür ve Turizm İl Müdürü Kılıç, kazıyla ilgili bilgi verdi. Yalvaç'taki kazı çalışmaları için bakanlık tarafından İl Özel İdaresine toplam 135 bin YTL tahsis edildiğini belirten Kılıç, Pisidia Antiocheia Antik Kenti kazıları için de kazı başkanlığına 35 bin YTL tahsis edildiğini söyledi. Bu miktarın 110 bin YTL'sinin nakit olarak Özel İdare'de olduğunu ifade eden Kılıç, ödeneklerin kazı heyetlerine ulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimat verdiğini ifade etti. Kılıç, sorunun genel bir sorun olduğunu ve Günay'ın talimatıyla çözüldüğünü dile getirdi.
Antik kentteki Roma Hamamı'nın restorasyonu için 2003'te yaklaşık 600 bin YTL ödenek çıkartıldığını vurgulayan Kılıç, bu paranın da İl Özel İdare hesabında bulunduğunu ancak restorasyon çalışmaları gerçekleşmediği için daha kullanılmadığını vurguladı. Kılıç, ören yerinin çeşitli bakım ve tamiratları için de önümüzdeki günlerde yaklaşık 700 bin YTL'lik ödenek geleceğini ifade etti.
Yalvaç'ın büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Kılıç, ''Konaklama tesislerinin, ağırlama tesislerinin kurulması ve kalitelerin arttırılması gerekiyor. Yöresel özelliklerin ön plana çıkarıldığı bir turizm anlayışının sergilenmesi gerekiyor'' dedi.
Yalvaç Kültür Evi için yaklaşık 530 bin YTL harcandığını bildiren Kılıç, Men Mabedi'nin 5 kilometrelik yolunun İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacağını söyledi.
Kazı Başkanı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özhanlı ise kazı çalışmalarıyla ilgili olarak, ''Anadolu topraklarında M.Ö. 600 binden günümüze dek kesintisiz bir yaşantının olması ülkemizi dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmiştir'' dedi.
Özhanlı, ''Anadolu kültür mozaiğinde önemli bir renge sahip ve kültürün kesintisiz devam ettiğine güzel bir örnek olan Antiocheia, Yalvaç'ın 1 kilometre kuzeydoğusunda 46 hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur. Kent, İç Anadolu'ya geçiş güzergâhının stratejik bir noktasında olmasından dolayı Helenistik ve Roma Dönemi'nde oldukça büyük bir önem sahip olmuştur'' dedi.
Roma İmparatoru Agustus'un yaptığı işleri anlatan yazıtın (Res Gestea Divi Agusti) bu kentte bulunmasının, St. Paul'un Hıristiyanlık dinini yayarken ilk vaaz yeri olarak bu kenti seçmesinin Antiocheia'nın Antik Dönem'deki önemini açıkça ortaya koyduğunu bildiren Özilhanlı, ''Yapacağımız bilimsel kazılarla geçmişin bu zenginliğinin günümüz Yalvaç'a aktarılması sağlanacaktır'' dedi.
Arkeolojik kazıların emek, sabır ve yüksek maliyet istediğini kaydeden Özilhanlı, sadece Kültür Bakanlığının sağladığı bütçeyle bu çalışmaları gerçekleştirmenin zor olduğuna dikkati çekti. Özilhanlı, ''Bundan dolayı çalışmalarımıza sabır gösterilmesi maddi ve manevi desteklenmesi beklentimizdir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler