Gül, Belçika'daki temaslarına başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli temaslarda bulunmak ve toplantılara katılmak üzere geldiği Brüksel'de Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht ile görüştü. Görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Belçika ile ikili ilişkilerin de ele alındığı belirtildi.

Yayınlanma: 26.03.2009 - 09:16
Abone Ol google-news

Brüksel'de Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görüşmesine Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.

Görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Belçika ile ikili ilişkilerin de ele alındığı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Belçika Kralı 2. Albert ile görüştü.

Kraliyet Sarayı'nda yapılan görüşmede Kral'a gümüş bir şekerlik hediye eden Gül'ün, Türkiye-Belçika ilişkilerine verilen önem üzerinde durduğu, Türkiye'nin AB yolundaki kararlılık ve iradesini de yansıttığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve İşletme ve Sanayiden Sorumlu Komiser Günter Verheugen ile de görüşecek.

Belçika Girişim Federasyonu (FEB) tarafından düzenlenen Avrupa İş Zirvesi'nde onur konuğu olarak konuşacak olan Gül, soruları da yanıtlayacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt'ın da konuşmacı olarak katılacağı bildirilen etkinlikte, Avrupa iş dünyasının temsilcileri, AB Komisyonu temsilcileri, Avrupa sivil toplum kuruluşları temsilcileri, üye ve aday ülke hükümet temsilcileri de hazır bulunacak.

Zirve katılımcıları arasında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, TÜSİAD Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eşbaşkanı Tuğrul Kudatgobilik, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de bulunuyor.

Gül, yarın basın toplantısı düzenledikten sonra Belçika'dan ayrılacak.

 

Gül ve Barroso ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB sürecinin kolay olmayan, uzun bir süreç olduğunu belirterek, Türkiye'nin ulusal programını ilan ettiğini, bu çerçevede başmüzakerecisini atadığını, bunların yeni bir döneme girildiği için yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye-AB ilişkilerini ve küresel güncel konuları ayrıntılı olarak ele aldıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı düzeyinde AB'ye ilk ziyaretin söz konusu olduğunu ifade eden Gül, ana muhalefet partisi başkanı Deniz Baykal'ın da bir süre önce Brüksel'de temaslarda bulunduğunu, daha önce de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'i ziyaret ettiğini, Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin tam üyelik hedefine yönelik olarak sıkı ve ciddi bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, özetle şöyle konuştu: ''Bu süreç kolay bir süreç değildir. Uzun bir süreçtir. Yapılacak birçok iş vardır. Türkiye ulusal programını ilan etmiş, bu çerçevede başmüzakerecisini atamıştır. Bunlar, yeni bir döneme girildiği için yapılmıştır. İç politikadaki yoğunluğa rağmen 30'un üzerinde önemli kanun çıkarılmış, önemli reform süreçleri yaşanmıştır. Türkiye, AB sürecinde daima güçlenerek çıkmaktadır. Demokrasisi ve ekonomisi güç kazanmıştır. Bu süreç, Türkiye'nin standartlarının AB standartlarına uyum sürecidir. Stratejik bir süreçtir, Türkiye'de herkes bu konuda kararlıdır. Türk halkı da bu sürece sahip çıkmaktadır. Bu, bu şekilde devam edecektir, kimsenin şüphesi olmaması gerekir.''

Brüksel ziyaretinin, AB sürecinin yeni ivme kazanmasına yol açmasını umduğunu belirten Gül, bu temaslarında, stratejik açıdan önemli konulara da geniş çerçevede değindiklerini, Orta Doğu, Irak, Afganistan, Kafkaslar gibi konuları da ele aldıklarını, Türkiye'nin dış politikalarının ve güvenlik politikasının AB ile uyum içerisinde olduğunu söyledi.
Gül, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO genel sekreterliği adaylığı ve Türkiye'nin bu konudaki tavrı konusunda soruları yanıtlarken, NATO'nun işlev ve başarısının önemine işaret etti ve yetenekli bir isim üzerinde mutabakat sağlanacağını kaydetti.

Gül ile çok kapsamlı görüşmeler yaptıklarını belirten AB Komisyonu Başkanı Barroso da uzun vadeli stratejik çıkarlar açısından Türkiye ile AB'nin birlikte çalışmalarının önemine değinerek, çok sağlam ve güçlü ilişkilerin söz konusu olduğunu söyledi. Müzakere sürecinin devam ettiğini, 10 faslın açıldığını, Türkiye'nin reformlara hız vermesi gerektiğini kaydeden Barroso, Kürtçe televizyon yayınlarının başlatılması, Egemen Bağış'ın başmüzakereci olarak atanması gibi olumlu gelişmelere işaret etti ve iki tarafın da daha fazla çalışması gerektiğini belirtti. Siyasi partiler, basın özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği gibi alanlarda daha fazla reform yapılmasını istediklerini söyleyen Barroso, Kıbrıs sorunun çözümünün de herkesin çıkarına olacağını ifade etti.

Barroso, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan ziyaretinin önemine de değindi ve bu girişimin somut sonuçlarının önümüzdeki dönemde görüleceğini düşündüğünü anlattı.
Barroso, bir soru üzerine, basın özgürlüğüne tam saygının AB açısından çok önemli bir değer olduğunu, bazı sıkıntıların gözlemlendiğini, bazı kaygıların iletildiğini söyledi.
AB Komisyonu Başkanı, müzakereler çerçevesinde enerji faslının da açılması gerektiğini, Komisyon'un bu görüşte olduğunu, AB Konseyi'ndeki bazı sıkıntıların aşılacağını ümit ettiklerini belirterek, Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı süresinde iki fasıl daha açılabileceğini bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler