Sütbeyaz: Beyin göçü bizi engelliyor

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sütbeyaz: "Beyin göçü olmasaydı üniversitemiz Avrupa Birliği'nin en önde gelen üniversitelerinden biri olacaktı''. Kendi dönemindeki çalışmaları bir kitap halinde derlediklerini belirten Sütbeyaz, ''Yapılan çalışmaları 8 yıl önce düşünemezdim. Düşündüklerimden fazlasını başardık'' diye konuştu.

Yayınlanma: 04.08.2008 - 16:39
Abone Ol google-news

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, 6 Ağustosta görev süresinin dolacağını anımsatarak, ''Gönül rahatlığıyla, her şeyiyle dört dörtlük bir üniversiteyi teslim etmenin huzurunu yaşıyorum'' dedi.
Prof. Dr. Sütbeyaz, AÜ yerleşkesindeki Erzurum Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, rektörlük görevinde bulunduğu 2 dönemde yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Kendi dönemindeki çalışmaları bir kitap halinde derlediklerini belirten Sütbeyaz, ''Yapılan çalışmaları 8 yıl önce düşünemezdim. Düşündüklerimden fazlasını başardık'' diye konuştu.
AÜ'nün ülkenin en büyük ve önemli üniversitelerinden biri olduğunun altını çizen Sütbeyaz, şunları kaydetti:
''Cumhuriyetin en muhteşem bir üniversitesinde 2 dönem rektörlük yapmaktan büyük gurur duydum. Gönül rahatlığıyla, her şeyiyle dört dörtlük bir üniversiteyi teslim etmenin huzurunu yaşıyorum. İnanıyorum ki üniversitemiz çok çok daha ileri gidecek ve Erzurum da bundan nasibini alacaktır.''
AÜ'nün Türkiye'nin en huzurlu üniversitelerinden biri olduğuna da dikkati çeken Sütbeyaz, zaman zaman sıkıntı da yaşandığını, ancak daha çok olumlu yönleriyle rektörlük yaptığı yılları hatırlayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Sütbeyaz, rektörlük yaptığı dönemde üniversitenin gelişmesi için altyapı, bilimsel gelişmeler ve çağa ayak uydurma ile sosyal yaşam alanlarında hazırlanan projelere ağırlık verdiklerini kaydetti.
AÜ'nün, ekonomik gelişmişliği açısından ülkenin geri kalmış bölgesi olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi konumda olan Erzurum'da bulunduğuna işaret eden Sütbeyaz, ''Dolayısıyla bölgenin üniversitemizden bir beklentisi vardı. Biz de bilimsel doğruların uygulamasını yaptık. Gece gündüz demeden Erzurum için çalıştık, üniversitemiz için çalıştık. İlimizin gelişmesi de bölgemizin gelişmesi için itici bir güç olacaktır'' şeklinde konuştu.
AÜ'nün 50 yıllık bir üniversite olduğunu, bu nedenle üniversite yerleşkesinin alt yapısını tamamen yenilediklerini ifade eden Prof. Dr. Sütbeyaz, şöyle dedi:
''Su ve kanalizasyon şebekesi, yol gibi tüm alt yapı yenilendi. Bilimsel olarak kütüphanemizi ülkenin en iyi kütüphanesi haline getirdik. Tüm teknolojik imkanlardan yararlanılmaya çalışıldı. İnsanlara sağlıklı yaşam için herkese açık spor alanları yaptık. Yani sosyal aktivitelerimizi de yerine getirmeye çalıştık.''
Beyin göçü
Prof. Dr. Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesinin bilimsel çalışmalarda başarılı olan ilk 10 üniversiteden biri olduğunu, ancak başarı gösteren bir öğretim üyesinin daha sonra başka bir üniversiteye geçtiğini belirterek, beyin göçü denilen bu olayın üniversiteyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
AÜ'nün yetiştirdiği ve daha sonra diğer üniversitelere geçiş yapan bin 300 öğretim üyesi bulunduğunu anlatan Sütbeyaz, şunları kaydetti:
''Atatürk Üniversitesi üniversite kuran üniversite unvanına sahiptir. Yetiştirdiği akademisyenlerle 6-7 üniversitenin kurulmasını gerçekleştirmiştir. Üniversitemizin bu kaderiyle iftihar ediyor gibi görünse de aslında üzülüyoruz. Beyin göçü olmasaydı üniversitemiz Avrupa Birliği'nin en önde gelen üniversitelerinden biri olacaktı.''
Sütbeyaz'ı 8 yılda en çok heyecanlandıran olay
Sütbeyaz, bir soru üzerine de, 8 yılık görev süresince kendisini en çok heyecanlandıran olayın, İtalya'nın Torino kentinde 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın Erzurum'a verildiğinin ilanı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sütbeyaz, AÜ'nün 14. rektörü olduğunu, önceki rektörlerin görev sürelerinin dolmasının ardından üniversiteden ayrıldığını belirterek, kendisinin aynı üniversitede öğretim üyesi olarak kalmayı düşündüğünü söyledi.
Sütbeyaz, bir gazetecinin, ''Sizin Atatürkçü duruşunuza rağmen Atatürk Üniversitesi bu dönemde cemaatlerle anıldı. Böyle bir durum var mı'' şeklindeki soru üzerine ise, böyle bir şey olmadığını, AÜ'nün ülkenin en huzurlu üniversitelerden biri olduğunu belirterek, ''Üniversitemiz bu şekilde gündeme getirilmemeli, yıpratılmamalı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler