Vişne üreticisi zorda

Kiraz hasadında ürünün az olması nedeniyle üreticinin fazla para kazanamadığını söyleyen Korkuteli Mevye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kartop, "Vişne ürecisi zorda. Ürettiği vişneyi satamıyor" dedi.

Yayınlanma: 05.08.2008 - 10:33
Abone Ol google-news

Korkuteli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kartop, fiyatların çok düşük olması nedeniyle vişnenin dalında kaldığını belirtti.Kartop, yaptığı açıklamada, ilçedeki meyve üreticilerinin, kiraz ve vişne hasadından umduğunu bulamadığını söyledi. Kiraz hasadında ürünün az olması nedeniyle üreticinin fazla para kazanamadığını belirten Kartop, vişnede de, verilen fiyatların çok düşük olduğunu, bu nedenle üreticinin zor dönemler yaşamaya başladığını kaydetti. Kartop, şöyle konuştu:

''Korkuteli'nde 6 belde, 48 köy ve ilçe merkezinde toplam 72 bin dekar alanda meyve üretilmektedir. 72 bin dekar alanın yüzde 4'ünde vişne üretimi gerçekleşmektedir. Üretici adeta zor anlar yaşamaktadır. Ürettiğimiz vişneleri satamıyoruz. Mecburiyet karşısında ürününü satan çiftçi ise masraflarını bile karşılayamıyor. Çünkü, mazot, gübre, ilaçlama ve diğer girdiler üreticinin belini bükmüş durumda iken bir işçi günde 50 kilo vişne toplayabiliyor. Bir işçinin günlüğü 30 YTL. 50 kilogram vişne satış fiyatı 30 YTL'ye mal oluyor."

Korkuteli'nde meyve alımı yapan üç firma sahibinin fiyatlarda anlaştığını öne süren Kartop, "Bu nedenle alıcılar arasında rekabet ortamı oluşmadı. Bu yıl bir kilogram vişnenin fiyatı 60 YKr. Geçtiğimiz yıl 80 YKr idi. Bu nedenle kimi üreticiler, ürününü dalında bırakmak zorunda kalıyor" dedi.

Korkuteli'nde nüfusun yüzde 70'inin tarıma dayalı yaşam sürdüğünü anlatan Kartop, geçen yıl 2 bin 278 ton vişne üretimi yapıldığını, buna karşılık üreticilerin 1 milyon 822 bin 400 YTL gelir elde ettiğini söyledi. Kartop, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mazot, gübre, ilaçlama ve diğer girdiler ile işçi maliyeti üreticimize fazla bir kazanç bırakmadı. Bu yıl, kuraklık olmasına rağmen damlama sisteminin yaygınlaşmasıyla vişnede 3 bin ton rekolte hedefliyoruz. Vişne, ilçe üretiminin pazar payında yüzde 60 meyve suyu sanayi, yüzde 10'u iç piyasada sofralık ve yüzde 30'u da şoklama olarak tüketiliyor. Vişnede rekolte sevindiriyor ama fiyatlar da üzüyor. Vişne üreticisi zorda. Ürettiği vişneyi satamıyor. 2008 vişne üreticisi için zor yıl. Üretici kilo başına 1.5 YTL fiyat bekliyordu. Verilen fiyat bunun yarısı bile değil."
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler