"Yerli ürün tüketelim" çağrısı

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, ekonomik krizin etkilerinin azaltılabilmesine yönelik olarak alınabilecek en somut önlemin, yerli üretim ve tüketime yönelmek olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 28.03.2009 - 10:02
Abone Ol google-news

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek için tüm olanakları zorlayarak, üyelerine düşük faizli kredi sağlamak amacıyla bankalarla görüşmeleri sürdürdüklerini kaydetti.

Yurttaşların da bu çabalara katkı sağlamasını isteyen Baş, şunları kaydetti: 'Bir yandan fabrikalar kapanıyor, işçiler çıkarılıyor, üretim dibe vuruyor. Diğer yandan vatandaşlarımız maalesef günlük tüketimlerinde bile ithal ürünleri tercih ediyorlar. Halkımızın özellikle içerisinde bulunduğumuz kriz şartlarında mutlaka bu alışkanlıktan vazgeçmesi ve yerel ürünlerin tüketimine yönelmesi gerekmektedir. Küresel kriz ortamında yerel ürünleri tüketelim. Yerel ürünlere yönelmek, üretime, tüketime ve istihdama katkı sağlayacaktır. Böylelikle yerel potansiyel aktif olarak harekete geçirilebilir.''

Cumhuriyetin ilk yıllarında, sanki bugünkü yaşananlar görülmüşcesine Yerli Malı Haftası kutlamalarının yapıldığını kaydeden Baş, ''Yakın zamana kadar da Yerli Malı Haftası adı altında çeşitli etkinlikler düzenlenerek konunun önemine dikkat çekiliyordu. Ancak günümüzde, ucuz ve kalitesiz ithal mallar cenneti haline gelen ülkemizde, Yerli Malı Haftası anlamını yitirme noktasına gelmiştir'' dedi.

Ülke ekonomilerinin çökmesine neden olan ekonomik kriz karşısında her kentin kendi çapında çaba göstermesi gerektiğine işaret eden Baş, şu görüşlere yer verdi: ''Ekonomik krizin etkilerini şimdiye kadar hissetmeyen hiçbir sektör ve kimse kalmadı. Fabrikalarımız, yeterli talep olmadığı için önce üretimlerini durdurma, ardından da kapanma kararı alıyorlar. İşsizlik artık çözümü mümkün olmayan noktalara doğru koşmakta. Kullandığı kredileri ödeyemeyenlerin sayısının rekor düzeye ulaştığı bu dönemde, oldukça kaliteli yerli üretimi tüketmek yerine, sadece markasına bakarak ithal malları tüketmek ne kadar acı ve traji-komik bir tablo içerisinde bulunduğumuzu da ortaya koymakta. Kentimizde ya da ülkemizde üretilen ürün yerine ithal ürünleri tüketme alışkanlığından bir an önce vazgeçmeli, yerli üretim ve tüketime yönelmeliyiz. Zorunluluk dışında alınan her ithal ürünün, yaşamın her noktasında hissettiğimiz krizin boyutlarının biraz daha derinleşmesine neden olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Bu kapsamda tüketilen her yerli ürün ise yerli işletmelerimizi güçlendirebilecek, istihdama ve ulusal ekonomiye katkıda bulunacaktır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler