YSK'den cep telefonu uyarısı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy verme sırasında oy pusulalarının cep telefonu veya fotoğraf makinesi gibi cihazlarla görüntülemeye teşebbüs edilmesi durumunda, Sandık Kurulu Başkanı'nca kişiye müdahale edilerek uyarılacağını bildirdi.

Yayınlanma: 28.03.2009 - 14:26
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan duyuruda, cep telefonları ile oy verme yerine girilip girilemeyeceği konusunda seçim kurullarınca farklı mahiyette kararlar alındığının Kurul'a yapılan başvurulardan anlaşıldığı, bu nedenle açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Anayasa'nın 79. maddesi gereği, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevinin YSK'ya verildiği hatırlatılan duyuruda, sandık başına oy vermek üzere giden seçmenin üzerinin aranmasına, kameralı cep telefonunun alıkonulmasına yasal olanak bulunmadığı vurgulandı. Duyuruda, şöyle denildi:

“Ancak, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 71 ve 81. maddelerinde sandık alanı içinde seçimin düzenle geçmesi için gerekli tedbirleri almak ve oy verme işlerini yürütmek, denetlemenin, sandık alanında düzenin sağlanmasının sandık kurulu başkanına ait olduğu belirlenmiştir.

Aynı yasanın 92. maddesinde de bir seçmenin oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça hiç kimsenin oraya giremeyeceği, ancak oy pusulasını veya sayfa hazırlamak için gerekli süreden fazla kapalı oy verme yerinde kalan seçmenin başkan tarafından uyarılacağı, çıkmamakta devam etmesi halinde oradan çıkarılacağı hükme bağlanmış, bu hususlar, 138 sayılı genelgemizde de aynı şekilde açıklanmıştır.

Bu nedenle oy verme sırasında oy pusulalarının cep telefonu veya fotoğraf makinesi gibi cihazlarla görüntülemeye teşebbüs edilmesi durumunda Sandık Kurulu Başkanı'nca müdahale edilerek uyarılması ve uyarıya riayet edilmemesi halinde sandık alanından çıkarılması ve durumun tutanakla tespit edilerek, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler