Çalışan ve emekli kesim de kriz paketi istiyor

Hükümetin arka arkaya açıkladığı ekonomi paketlerinde tüketicilere yönelik tedbirler olmaması işçi, memur ve emeklilerin tepkisine neden oldu. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, çalışan ve emeklilere verilecek destekle piyasalara nefes aldırılması ve bu yolla iç talep canlandırılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 29.03.2009 - 07:54
Abone Ol google-news

Arka arkaya açıklanan ekonomik paketler işçi, memur ve emeklilerin isteklerini yerine getirmek için yetersiz kalıyor. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, çalışan ve emeklilere verilecek destekle piyasalara nefes aldırılması ve bu yolla iç talep canlandırılması gerektiğini söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi iç talebi canlandırmanın en önemli unsurun toplumun satınalma gücünü artıracak ciddi düzenlemeler yapılmasından geçtiğini kaydetti. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ise emekliye yapılacak sosyal destek ödemesinin ekonomiyi birebir etkileyeceği belirtti.
 

"Tüketiciler ihmal ediliyor"

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, dünyanın ekonomik kriz sınavından geçtiğini belirterek, hükümetin krize karşı açıkladığı önlemlerin büyük çoğunluğunun işverenlerin taleplerini karşılamaya yönelik olarak hazırlandığı ifade etti. Krize ve işsizliğin çözümüne işveren mantığı ile yaklaşıldığı kaydeden Akyıldız, yetkililerce alınan tedbirlerin piyasaların yalnızca üretim tarafına yönelik olduğuna dikkat çekti.

İç talebin canlı tutulması için vergilerin düşürülmesi ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi ve gelirin artırılması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, şöyle konuştu:
"Türkiye'de üretilen ürünlerin tüketilmesi ve tüm işlemlerde Türk Lirası kullanılması için kampanya başlatılmalıdır. Çalışan ve emeklilere verilecek destekle piyasalara nefes aldırılmalı ve bu yolla iç talep canlandırılmalıdır. Çiftçiler ve KOBİ'ler için kolay kredi uygulamasının yaygınlaştırılmalıdır. Benzin, elektrik, doğalgaz ve LPG'de yapılacak indirimlerle maliyetlerin düşürülmelidir. İstihdam artışının sağlanması için kamuda boş kadroların doldurularak, kamu görevlisi açığı kapatılmalıdır."

Tüketici kesiminin ihmal edildiğini belirten Akyıldız, "Üreticilerin, ürettiklerini satın alacak olan tüketici kesim yani memur, işçi, çiftçi, işsiz ve emekliler desteklenmediği için yapılan tüm çabalar etkisiz kalmaktadır. Krizin etkilerini günlük hayatlarının odağında hisseden memurların ve diğer ücretli, dar ve sabit gelirli kesimin doğrudan desteklenmesi zorunludur" dedi.

 

"Satınalma gücü artırılmalı"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi açıklanan iç talebin canlandırılmasını esas alan tedbirlerin, gerileyen sanayi üretiminin canlanmasına küçük de olsa katkı sağlayacağını ifade ederek, tedbirlerin sanayi sektörlerinin tümünü kapsamadığını kaydetti. KDV'nin indirilmesi yetersiz bir tedbir olduğunu vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:
"İç talebi artıracak ve sanayi üretimini artıracak tedbirler birlikte, bir bütün halinde tasarlanmamıştır. '5. Paket' yetersizdir ve geçicidir. Krize karşı kapsamlı bir bütünsellikten uzaktır. İç talebi canlandırmanın en önemli unsuru toplumun satınalma gücünü artıracak ciddi düzenlemeler yapılmasından geçmektedir. Ama bunu tamamlamak üzere sanayi sektöründe başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmek, sigorta primlerini indirmek ama kayıt dışı ekonomiyi küçülterek sigorta tabanını genişletici önlemler alınması da gerekmektedir."

Satınalma gücünün artırılması için temel tüketim ürünlerine yapılan zamların durdurulması ve istihdamı koruyarak toplam ücretin düşmesinin engellenmesi gerektiğini belirten Çelebi, işsizlik sigortası koşullarının iyileştirilmesi ve asgari geçim sınırı altında gelire sahip olanlara bütçe üzerinden ek-gelir aktarılması da tamamlayıcı tedbirler arasında yer aldığını kaydetti.

Çelebi, krizin çok daha ağırlaşmadan, toplumsal bir çöküş gerçeklemeden hükümeti sosyal bir programı hayata geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


"Emeklilere yapılacak ödeme ekonomiyi direkt etkiler"

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, 19 Şubat'ta Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e mektup göndererek emekli olanlara 300 TL, emekli ve işsiz çocuğu bulunanlara 500 TL olmak üzere sosyal destek ödemesi yapılmasını talep ettiklerini hatırlatarak, bu ödemenin ekonomiye direkt katkı sağlayacağını söyledi.

Ergün, "Bu ödeme yurtdışına kaçmaz, yatırım yapılmaz. Bu ödeme bakkala, kasaba, manava yansır. Talebimizde diretiyoruz. Otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada yapılan vergi indirimlerinin stokların eriteceği söyleniyor. Bu tedbirler ekonomiyi canlandırsın ancak krize karşı atılan faydalı adımlar emeklilere de yansımalı. Emekliler ve çalışanlar zorda. Bu ödeme biraz nefes aldırır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler