İsrail'den Gilad Şalit'i 'kurtarma operasyonu'

İsrail hükümeti, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in kurtarılması çabaları çerçevesinde Hamas ve İslami Cihad'a baskı yapmak amacıyla cezaevlerindeki Filistinli siyasi tutukluların bazı haklarının kısıtlanmasını öngören bir dizi karar aldı.

Yayınlanma: 29.03.2009 - 14:58
Abone Ol google-news

İsrail hükümeti son toplantısında, İsrail Cezaevleri İdaresinin hazırladığı, cezaevlerindeki Filistinli siyasi tutukluların bazı haklarının kısıtlanmasını öngören bir dizi öneriyi kabul etti.

Cezaevleri İdaresi, Filistinli tutukluların ziyaretçi haklarından başlayarak, akademik çalışmaları ve haberleşme-iletişim olanaklarının kısıtlanmasını planlıyor.

Önerilerle Filistinli siyasi tutukluların hapishane koşullarını ağırlaştırmak suretiyle kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in kurtarılması çabaları çerçevesinde Hamas ve İslami Cihad'a baskı yapılması amaçlanıyor.

Söz konusu öneriler, Adalet Bakanı Daniel Friedman'ın başkanlığında oluşturulan bir komisyonun çalışmalarında ortaya konuldu. Komisyonun hazırladığı kısıtlamayla ilgili önerilerin bazılarının halihazırda uygulamaya geçirildiği de belirtiliyor.

Adalet Bakanı Friedman, "Ortadoğu'daki tek demokratik ülke olmamıza rağmen, tek enayileri de olmamız gerekmiyor" diye konuştu.

Ehud Olmert başkanlığındaki hükümetin bugünkü muhtemelen son kabine toplantısında bakanlar öneriler üzerinde tartışırken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, uluslararası anlaşmalar ve yasalara aykırı düşmeyecek şekilde kısıtlamalara gidilmesi talimatını verdiğini hatırlattı.

Cezaevi yetkilileri ve Adalet Bakanı, bütün bunlara rağmen, Kızılhaç görevlilerinin ziyaretlerine, dini konulardaki haklarla ilgili kısıtlamalara ve mektupların ulaştırılmasına bir sınırlama getirilemeyeceğinin altını çizdi.

Kabine toplantısı öncesinde İçişleri Bakanı Meir Şetrit, "Gilad Şalit'in gün ışığını ve ailesini hiç göremeyip, Kızılhaç yetkililerinin bile ziyaretine izin verilmezken, Hamaslı tutukluların cezaevlerinde neredeyse yaz kampı gibi bir yaşam içinde bulunduklarını" öne sürdü ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Şetrit, getirilmesi düşünülen kısıtlamalarla tutuklu ailelerinin Hamas örgütüne baskı yapmasının amaçlandığını da vurguladı.

Kabine toplantısına katılan cezaevi yetkilileri, siyasi tutukluların akademik çalışmalarının, görüşmeci haklarının kısıtlanabileceğini ve bunların aile ziyaretlerinden de mahrum bırakılabileceğini söyledi.

Ayrıca siyasi tutukluların gazete okumalarının, televizyon izleyip, radyo dinlemelerinin sınırlandırılması da öngörülüyor. İdari izinlerin ve avukat ziyaretlerinin yasaklanması da öneriler arasında yer alıyor.

Cezaevi yetkililerine göre bu öneriler, uluslararası yasalar ve İsrail yasaları çerçevesinde hemen uygulamaya geçirilebilir.

Filistinli Mahkumlar Komisyonu Başkanı Münir Mansur ise Hamaslı tutukluların, getirilmesi öngörülen önlemler karşısında, İsrail'deki her cezaevinde süresiz açlık grevine başlamayı düşündüklerini belirtti.

Mansur, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail Cezaevleri İdaresi'nin kısıtlamalara başladığını, aile ziyaretlerini sınırlandırıp Arapça yayın yapan televizyonlara erişim haklarını da kestiğini ifade etti. Mansur, bazı siyasi tutukluların özel eşyalarına el konulduğunu da bildirdi.

Tutuklu aileleri de önlemlere karşı çıkarak, Filistinli tutukluların alacağı her kararda onlarla birlikte davranacaklarını belirtti.

İsrail'deki, B'Tselem gibi insan hakları örgütleri de Filistinli tutukluların haklarında kısıtlamaya gidilmesine karşı çıkıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler