"Çöküşün başlangıcı"

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Bugün siyasal iktidarın çöküşünün başlangıcıdır. Artık araba yokuş aşağı inmeye başlamıştır, süratle inmeye de devam edecektir'' dedi.

Yayınlanma: 30.03.2009 - 06:22
Abone Ol google-news

CHP Genel Sekreteri Önder Sav,CHP Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında bir süredir hem iktidarın sözcülerinin, hem de adaylarının yerel seçimlere ilişkin açıklamalarını dikkatle izlediklerini belirterek, ''Sayın Başbakan'ın açıklamalarını doğrusu hayret ve ibretle izledim. Hem demokrasinin erdeminden, özgürce işletilmesinden söz ediyor, hem de demokrasi adına işlenen ayıpların hiç birisini görmemiş gibi davranıyor'' diye konuştu.

 

"Bu bir çöküşün başlangıcıdır"

Demokrasilerde, namuslu, dürüst alınan her türlü sonuca katlanmanın esas olduğunu vurgulayan Sav, hile ile saptırarak, ayıplarla seçim almanın hiç bir siyasal iktidara yakışmayacağını kaydetti. ''Bu bir çöküşün başlangıcıdır'' değerlendirmesinde bulunan Sav, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bugün siyasal iktidarın çöküşünün başlangıcıdır. Artık araba yokuş aşağı inmeye başlamıştır, süratle inmeye de devam edecektir. Türk halkı 7 yıldır kendisini yöneten insanlardan bir an önce kurtulmanın işaretini vermeye başlamıştır. Pek çok ilçede de Adalet ve Kalkınma Partili belediyeler el değiştirmeye başlamıştır. Elbette demokrasilerde, yerel yönetim seçimlerinde bu tür olaylar yaşanacaktır. Hiçbir iktidar ebedi değildir. Sonsuza kadar sürecek değildir. Elbette bir yerde halkımız gerekeni söyleyecektir.''

YSK'nin veri tabanında sorun yaşandığına ilişkin açıklamaların gerçeği yansıtıyor olabileceğini belirten Sav, şunları söyledi: ''Ben bağımsız yargıyla uğraşmayı hiç sevmem. Yargıya son derece saygılıyımdır. Yargının kararlarına saygım vardır, ama UYAP sisteminde bir veri tabanı çalışması yapılıyor. UYAP, Adalet Bakanlığına bağlı. Adalet Bakanlığı AKP Hükümeti'nin bir üyesi. Şimdi insanın aklına ister istemez bu sistemde acaba elektrik kesintileri bahanesi adı altında, veri işlemini giremiyoruz görüntüsü altında bir takım şeyler mi yapılıyor kuşkusu geliyor. 2007 seçimlerinde de insanlarımızın zihninde bu tür kuşkular yaşandı. 'Acaba seçim sonuçları çarpıtıldı mı?', kuşkuları yaşandı. Şimdi bu kuşkular çok daha fazlasıyla yaşanır hale geldi.''

''İktidarın görevi gecenin bu saatinde kendi militanlarını yüreklendirmek değil, seçimin gerçek sonucunun doğru, dürüst aksettirmenin çabalarını göstermektir. Yoksa, kaymakamlara, valilere, polise emir vererek sandıklarda sonuç saptırmanın çabalarına girmek değildir'' diyen Sav, ancak bu yönde duyumlar aldıklarını ileri sürdü.

Sav, sonuçlara ilişkin eksik bilgiye dayalı yorumlar yapıldığını da belirterek, bu yorumlardan yola çıkılarak yapılacak değerlendirmelerin de yanlış olduğun söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasında ''İlçe seçim kurullarını, il seçim kurullarını takip ediniz'' dediğini ifade eden Sav, şöyle devam etti: ''Kendi militanlarını göreve çağırıyor, biraz önce dinledik, çok vahim bir olay. Bir Başbakan, bir siyasi partinin genel başkanı da olsa böyle sözleri söylemeye mezun değildir. Maalesef Türkiye'de bir başbakanın ayıplı işlemini bundan 10 dakika önce hep beraber izledik. Verdiği oya sahip çıkmak isteyen Türk seçmeni, bu acı tabloyu ibretle izledi. Başbakan'ın görevi, kendisinin konuşmasının girişinde değindiği gibi demokrasiyi bütün kurumlarıyla, kurallarıyla işletmenin yollarını sağlamaktır. Bir takım eksiklikleri bahane ederek, 'Vardır eksiklik' diyerek bunlardan siyasal iktidara sonuç çıkarmaya çalışmak değildir. Önümüzdeki saatler fevkalade önemlidir. Buradan hem siyasal iktidarın mensuplarını aklı selime davet ediyorum. Hem YSK başta olmak üzere, il, ilçe seçim kurullarının bağımsız yargının mensupları olarak hiçbir etki altında kalmadan görevlerini tarafsızlık ölçüsü içinde sürdürmelerini diliyorum.''

Hiçbir yargı mensubunu, hiçbir seçim kurulu yargıcını töhmet altında bırakmaya kimsenin hakkı olmadığını belirten Sav, onların görevlerini büyük bir tarafsızlık duygusu içinde yürütmeleri için CHP olarak üzerlerine düşen görevleri yapamaya hazır olduklarını söyledi.
Sav, vatandaşları da oylarına sahip çıkmaya davet etti.

 

Sorular

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sav, Ankara ve İstanbul da son durumun neyi gösterdiğine ilişkin soru üzerine, kendilerine ulaşan verilere göre Adana, Ankara ve İstanbul'da CHP'nin bir iki puan önde olduğunu belirtti.

Sav, Ankara'da Çankaya, Yenimahalle, Mamak gibi büyük ilçelerin sonuçlarının veri tabanına işlenemediğini ifade ederek, İstanbul'da benzer durumların olduğunu kaydetti. Önder Sav, ''Ankara ve İstanbul için Sayın Başbakan'ın kazanmış gibi göstermesi tamamen bir yutturmacadır. Kesin sonuçlar önümüzdeki saatlerde alınacaktır'' dedi.

Sav, şu ana kadar gelen sonuçları 2007 seçimleri ile kıyaslandığında CHP'nin bir erken seçim çağrısı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de 2007 seçimlerinde AKP ile CHP arasında ortaya çıkan oy farkının giderek kapandığını söyledi.

Kapsamlı tahliller yapmak için erken olduğunu vurgulayan Sav, iktidar partisinin çok önemli kalelerini yitirmekte olduğunun görüldüğünü dile getirdi. Sav, 29 Mart seçimlerinin siyasal iktidarın el değiştirecek seçimler olmadığını ifade ederek, ''Bu seçimler siyasal iktidarın karnesine not düşürülecek seçimlerdir. Bu seçimde zayıf not almıştır. Karnesi de zayıflarla dolu olmaya başlamıştır. Önümüzdeki günlerde zamanından önce bir seçim Türkiye'nin kapısını çalabilir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler