AKP inişe geçti

AKP, yerel seçimlerde yüzde 47 hedefine ulaşamadı. AKP muhalefetin "kale"lerini ele geçirme hayalini gerçekleştiremediği gibi, Antalya ve Adana büyükşehirleri ile 10 ilde de seçimleri kaybetti. CHP il genel meclisinde yüzde 20 dolayındaki oy oranını korurken; MHP ve DTP oy oranlarını arttırdı.

Yayınlanma: 30.03.2009 - 07:52
Abone Ol google-news

AKP, dün yapılan yerel seçimlerde umduğunu bulamadı. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde il genel meclisinde yüzde 41.67 oranında oy alan AKPnin ilk sayım sonuçlarına göre yüzde 39.28 düzeyinde kaldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerden önce tüm iktidar ve devlet olanaklarını kullanarak başta Diyarbakır, İzmir, Tunceli, Eskişehir, Mersin ve başkentte Çankaya ilçesi olmak üzere muhalefetinkalelerini istediğini ortaya koydu. Ancak dün yapılan seçimlerde bu kalelerden hiçbirini ele geçiremedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptanın seçim bölgesi Zonguldakta CHP seçimleri kazanırken, eski TBMM Başkanı Bülent Arınçın seçim bölgesi Manisada MHP, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelikin seçim bölgesi Vanda DTP, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahinin seçim bölgesi Antalyada da CHP seçimleri kazandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın seçim bölgesi Eskişehirde de AKP oy kaybı yaşadı. AKP, Antalya ve Adana büyükşehirlerinde seçimleri kaybederken; 10 ilde daha AKPli belediye başkanları yerlerini muhalefet partilerinin adaylarına bıraktı.

Adanada seçimler geç saatlere dek MHP ile CHP arasında gidip geldi. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde MHP yüzde 30.83 ile önde görünüyordu.

CHP Ege Bölgesindekikalelerinikorumayı başarırken oylarında büyük oranda düşüş yaşanan AKPnin elindeki birçok belediye de el değiştirdi. CHP Çanakkale ve Muğlada yeniden kazanırken, AKPnin elindeki Aydın Belediyesi CHPye, Balıkesir, Uşak ve Manisa belediyeleri ise MHPye geçti. AKP Ege Bölgesinde Denizli, Kütahya, Afyon ve Burdurda yeniden kazandı.

 

İstanbul’da büyük yarış

Başkent Ankarada Melih Gökçekle yarışa giren AKP, seçimlerde zorlandı. 2004 seçimlerinde yüzde 55 dolayında oy alan Gökçekin oyları yüzde 18 oranında azalarak yüzde 36 düzeyine indi. AKP, İstanbulda iddialı girdiği yarışta 2 puan kaybetti. AKP adayı Kadir Topbaş, Kemal Kılıçdaroğlunun nefesini ensesinde hissettiği için geç saatlere dek zaferini ilan etmekte zorlandı.

CHP il genel meclisinde yüzde 20 dolayındaki oy oranını korudu. İzmir ve Mersinde yeniden seçimleri kazanan CHP, partisinin kazandığı büyükşehir belediyelerine Antalyayı da ekledi. CHP 2004 seçimlerinde kazandığı Artvin, Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Muğlayı yeniden kazanırken, Trabzonu kaybetti. CHP, Sinop, Giresun, Zonguldak, Aydın ve Tekirdağda da belediye başkanlıklarını kazandı. CHP İstanbulda Kemal Kılıçdaroğlu ile büyük bir çıkış yaparak, 2004 yerel seçimlerinde yüzde 29 olan oy oranını yüzde 40lar düzeyine çıkardı.

DSP, Eskişehir ve Ordu kalelerini rahat kazandı. DSP, Şişlide de Mustafa Sarıgül ile belediye başkanlığı seçimlerini kazandı.

 

DTP Van, Iğdır ve Siirt’i aldı

MHP elindeki 4 belediye başkanlığından Iğdır ve Niğdeyi kaybetti. Buna karşılık, 8 ilde seçimleri kazandı. DTP mevcut belediye başkanını korurken; Van, Iğdır ve Siirtte de belediye başkanlıklarını kazandı. Sıvasta genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlunu heliktopter kazasında kaybeden BBP, oylarını arttırdı. BBP adayı Doğan Ürgüp, Sıvas belediye başkanlığını kazandı. Böylece, AKP Sıvası da kaybetmiş oldu. Yalovada da Demokrat Parti adayı Yakup Koçal, belediye başkanlığını AKPnin elinden aldı. Şanlıurfada AKPden istifa eden, ancak adaylığının iptali olasılığı nedeniyle Saadet Partisinden aday olmayıp bağımsız yarışa giren Eşref Ahmet Fakıbaba seçimleri kazandı. Böylece Şanlıurfada AKP ağır bir seçim yenilgisi almış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler