"Mısır'ın başaramadığını Türkiye yapabilir"

İsrail ile Hamas arasında barış sağlanması için gayret gösteren İsrailli hahamlardan, barış gönüllüsü Menahem Froman, Türkiye'nin devreye girmesini istedi ve "Mısır'ın başaramadığını Türkiye yapabilir" dedi.

Yayınlanma: 30.03.2009 - 09:31
Abone Ol google-news

Haham Froman, Hamaslı liderlerle İsrailli hahamların, dini temelli bir barışa kolaylıkla varacaklarını savunarak, Türkiye'nin bu konuda devreye girip kendilerini buluşturmasını önerdi.

Ortadoğu barışı için sürekli Türkiye'nin rolüne işaret eden Ortodoks Aşkenazi Haham Froman, Türkiye'nin bu konuda Mısır göre daha avantajlı konumda olduğunu belirterek, bunun nedeni olarak da Türkiye'de "dini değerlere önem veren" bir partinin yönetimde olmasını gösterdi. Froman, "İki taraf arasında dini açıdan bir barış sağlamayı hedefliyorsak, bunu ancak dini yönü kuvvetli bir partinin başarması mümkün" dedi.

Türkiye'nin, Hamas'ın siyasi kadrosunun bulunduğu Suriye ile de iyi ilişkileri olduğunun altını çizen Froman, Suriye'nin bu işin dışında tutulamayacağı görüşünde. Froman'a göre, Suriye'nin tüm arzusu, kendisinin içinde olmayacağı bir barışın mümkün olmayacağını göstermek.

Haham Froman, Türkiye'nin, Hamas-İsrail barışında neden avantajlı olduğunun gerekçelerini sıralarken, diğer neden olarak da özellikle Gazze saldırıları sırasında Türkiye'nin sergilediği tutumu gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas nezdindeki güvenilirliğinin, tüm Arap dünyasından çok daha yüksek olduğunu iddia eden Froman, gerginliklere rağmen, Türkiye ile iyi ilişkilerin İsrail için de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Froman, "Ancak ben bu işe İsrail hükümetiyle başlamaktan ziyade, dini önderlerle başlamak istiyorum. Hamas da dini bir parti. Ancak bizleri bir araya getirmek için bir arabulucu lazım ve bu da Türkiye" görüşünü savundu.

Türkiye'nin arabuluculuğuyla Hamas'la İsrailli hahamlar arasında varılacak bir barışın hem ABD, hem de Fransa tarafından çok büyük bir memnuniyetle karşılanacağını söyleyen Haham Froman, İsrail'den hiçbir hükümetin, bu ülkelerce desteklenen bir barış anlaşmasına "hayır" diyemeyeceğini söyleyecek kadar da iddialı konuştu.

İsrailli Haham, ABD ve Fransa'nın böyle bir barışı destekleyeceğinden nasıl emin olduğu sorusuna da, her iki liderin çevresindeki din adamlarıyla yakın ilişkileri bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Her siyasetçinin yakınında bir din adamı bulunur. Washington'da bir arkadaşım var. Obama'ya yakın. O da 'Obama yönetimi böyle bir şeye çok sevinir' dedi. Sarkozy'nin yanındaki arkadaşım da 'Güzel bir fikir' diye destek verdi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler