Seçim sonuçlarına itiraz

Seçimlerin ardından, birçok kentte siyasi partiler seçim kurullarına itiraz için başvurdu. CHP, İstanbul’un Çekmeköy, Tuzla, Beylikdüzü, Beyoğlu ve Bayrampaşa ilçelerinde seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini açıkladı. Siyasi partilerin diğer itirazları neticesinde ise kimi illerin ilçelerinde oy sayımı yeniden yapıldı, kimi itirazlar ise beklemede.

Yayınlanma: 30.03.2009 - 09:40
Abone Ol google-news

Oy sayım işlemlerinin tamamlanmasının ardından, birçok kentte siyasi partiler seçim kurullarına itiraz başvurularında bulundu. CHP, İstanbul’un 5 ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini açıkladı. CHP İstanbul Eski İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP Seçim Koordinasyon Merkezi’nde, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı basın toplantısında, “Çekmeköy, Tuzla, Beylikdüzü, Beyoğlu ve Bayrampaşa’da sonuçlara itiraz ettik” dedi.

CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Mustafa Dolu ise, gün boyu önde gittiklerini belirterek, “Kim kime talimat verdi bilinmez, ne hikmetse Beyoğlu 1 numaralı Seçim Kurulu’nun sistemi çöktü. Birinci bölgede 6 bin oy önde iken, seçimi 2 bin oy ile kaybettim. Partili arkadaşlarımızın aldığı tutananaklarla, Yüksek Seçim Kurulu’nda sisteme girilen oylar arasında 4 bin oy fark var. Bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

 

Mansur Yavaş: Seçime gölge düşürüldü

MHP’nin Ankara Anakent Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, yaptığı yazılı açıklamada, usulsüzlük iddiaları ve elektrik kesintilerine dikkat çekerek, seçime gölge düştüğünü söyledi.

 

Kim nerede itiraz etti?

Diyarbakır’da AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kutbettin Arzu, 144 sandığa itiraz ettiklerini bildirirken, Antalya’nın Akseki ilçesinde, CHP adayı Mehmet Gölcü 785, AKP adayı Mustafa İsmet Uysal 779 oy aldı. AKP’liler 77 oyun geçersiz olduğu iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu, oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Mavikent beldesinde CHP'li aday Alim Güzelyürek, oy pusulalarının bir bölümünün yakıldığı iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu ile jandarmaya başvurdu.

Bilecik merkezde, AKP ile CHP arasında 150 civarında oy farkı olması nedeniyle CHP itirazda bulunurken, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde de AKP ile MHP arasında 50 civarında oy farkı olması ve belediye başkanlığını MHP’nin kazanması üzerine AKP’liler itiraz etti.

İzmir’in Karaburun ilçesinde de, belediye başkanlığını CHP’li aday Serdar Yasa’nın 14 oy farkla kazanmasının ardından, AKP ilçe teşkilatının itirazı ile oylar yeniden sayılmaya başladı.

Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde ise, AKP’den 240 oy az alarak seçimleri kaybeden CHP, seçim sonuçlarına itiraz ederek, seçim sırasında usulsüzlük yapıldığını belirttiler.

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Köseceli belde belediyesinin CHP ve AKP’li başkan adaylarının 375’er eşit oy alması nedeniyle, seçim sonucu belirlenemedi. İlçe seçim kurulu yetkilileri, sonuca 3 gün içinde yeniden itiraz olmazsa 1 Nisan 2009’da seçim hakimi ve seçim kurulunun huzurunda kura çekimi yapılarak sorunun çözüleceği bildirildi.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Gülşehri beldesinde oyların bir kısmının yanması nedeniyle belediye başkanlığı ve mahalle muhtarlığı seçimleri yeniden yapılmasına karar verildi.

Isparta’da da İl Genel Meclisi seçiminde de, 3 sandığın tutanağıyla bilgisayara girilen verilerin birbirini tutmadığının belirlenmesi üzerine, sandıktaki oylar yeniden sayılmasına karar verildi.

Uşak’ın Sivaslı ilçesinde CHP belediye seçim sonuçlarına, AKP ise belediye meclis üyeliği sonuçlarına itiraz etti.

CHP, Adana’nın Tufanbeyli ilçesi belediye başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde 3 oy farkla seçimi kaybeden Saadet Partisi’nin Belediye Başkan adayı Hasan Akcan, oyların tekrar sayılması için başvuruda bulundu.

AKP, Osmaniye’nin Kadirli ilçesi belediye başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Nikfer beldesinde AKP adayı  ve CHP adayının eşit oy alması üzerine çekilen kurada, CHP adayı kazandı.

Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde 14 oyla seçimi kaybeden eski Başkan ve AKP Belediye Başkan adayı Mevlüt Özdemir, seçim sonucuna itiraz etti.

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde AKP, MHP adayı Adnan Okur’un 17 oy farkla belediye başkanlığını kazandığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

Van'ın Çatak ilçesinde itirazlar nedeniyle Belediye Başkanlığı için kullanılan oylar yeniden sayılıyor. Gürpınar ilçesinde de itirazlar üzerine il genel meclisi oylarının yeniden sayıldığını ve kararın yarın açıklanacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler