Bozkırda doğanın kucağında

Bir keresinde Ankaralı bir grup fotoğrafçıyı Meke Gölü’ne götürmüştüm. Bir güz günüydü, gün doğmamıştı daha. Meke çevresinde gün doğumunu çekerlerken grubun coşkusu görülmeye değerdi. Konya ve çevresi, son yıllarda hayli rağbet gören doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak için çok güzel alanlara sahip gezgin ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

Yayınlanma: 07.08.2008 - 08:24
Abone Ol google-news

Ulaşımı en kolay yürüyüş alanlarından biri Sille’den Gevele Dağı’na giden rotadır. Sille’nin batısındaki vadiden Himmet Ölçmen barajına, oradan da Gevele’ye çıkılabilirsiniz. Gevelenin eteğindeki bağların arasındaki Paşa Çeşmesi’nde yemek yedikten sonra zirve sizi bekler. Gevelenin güneyindeki Takkeli Dağ‘da kamp yapmaya ve gece ışıl ışıl Konya’yı seyretmeye doyum olmaz. Şehrin kuzeyinde Dağu Dağı’nın zirvesindeki çeşmede bölgenin en güzel suyu akıyor. Şehrin gece görünümünü seyretmek isteyenler için bu kamp alanı da mükemmel. Sabah bir koyun sürüsünün sesiyle uyanabilirsiniz burada.

KOP projesinin ana damarlarından biri olan Mavi Boğaz hem kamp için hem doğa yürüyüşü için mükemmel bir güzergah. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda çok güzel oluyor Mavi Boğaz. Benim tercihim sonbaharda yürümek oralarda. Bahçeler bozulmuş oluyor ve yüksek dallarda kurumuş erikler, elmalar, asmalarda üzüm cingilleri gezginlere kalıyor. Mavi Boğazda güzün son günlerine kadar papatya görmemiz mümkündür. Mavi Boğaza Akören-Avdan yoluyla ulaşabilirsiniz.

Güneysınır-Habiller üzerinden yapacağınız bir yolculuk sizi ülkemizin en görkemli anıtlarından biri olan Yerköprü Şelalesi’ne ulaştırır. Yolu biraz uzatarak Hadim Aladağlardan inerseniz, Toroslar hayatınızda pek az görebileceğiniz manzaralar sunar. Bu bölgenin her tarafında kamp yapabilir ayrıca Göksu Irmağı’nı takip ederek Aladağlara doğru yürüyebilirsiniz.

Bazı kamp alanları var ki, her yıl birkaç kere gitmek isterim. Bunlardan biri Eğrigöl ve çevresindeki yaylalardır. Eğrigöl Torosların zirvesinde Geyik Dağları’nın kuzeyinde bir göl. Güney yakasında Antalya Gündoğmuşlular, kuzeyinde Dedemli’nin yaylacıları yayla alırlar.

Günbatımında ve gün doğumunda bir fotoğrafçı için mükemmel görüntüler sunar Eğrigöl. Hele muhteşem Geyik Dağları’nın görüntüsü gölün üzerine vurunca seyrine doyum olmaz. Eğrigöl’de kamp yapacaklar için odun sorunu vardır. Bu yüzden Dedemli’de kahvenin önünde kısa bir mola verip çay içtikten sonra, beldeden odun tedariki yaptıktan sonra yola düşmek en iyisidir. Damak zevkine önem verenler Göksu Irmağı‘nın kaynağındaki alabalık tesislerinde nefis bir alabalık ziyafeti çekebilirler.

Bu yürüyüş ve kamp alanlarının her biri ayrı güzellikte. Tek tek yazmaya kalksam sayfalar yetmeyecek. Ancak beş on yıldan bu yana keşfettiğimiz Kilistra’yı bilmeyen yok sanırım. Bolat Deresi, Gevne Vadisi, Zengibar Kalesi, yaban atları ile ünlü Karadağ, Meke, Çıralı, İvriz, Altınapa-Yükselen, Yükselen-Derbent güzergahları, Balıklayalar, Yatağan Erenkilit Dağı, Yeşildağ, Deliktaş Yaylası, Kurucuova ve Anamas Yaylaları, Derebucak, Sultan Dağları, Beykonak hemen aklıma geliveren yerler.

Bazı şeyler var ki, yazmak yetmiyor. Yaşamak gerekiyor. Yürümek gece doğanın koynunda, doğanın türküsünü dinleyerek uyumak, sabah kuş cıvıltıları ile uyanmak gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler