Mehmetçiğin savaş anıları sahnede

Çanakkale Zaferi'nin 94. yıldönümü nedeniyle müzikleri ve librettosu Ayça Nur Kip Akyol tarafından hazırlanan 'Gelibolu Algelincik' adlı müzikli sahne yapıtı, bugün ilk kez izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 07:18
Abone Ol google-news

Çanakkale Zaferi’ninde mehmetçiğin  kahramanlıklarının ve insanlığının anlatıldığı, askerlerin savaş günlüklerinden oluşan öyküsüyle eser, tüm dünyaya barış masajı veriyor. Yapıtta, Türk ulusunun var oluş mücadelesi ve Milli Mücadele’nin temelini oluşturan Çanakkale Zaferi anlatılıyor. Yapıtta köyünden memleket aşkıyla yollara düşen Mehmet, İstanbul’dan tıp eğitimini yarıda kesip kışlaya koşan Ferhat, dünyayı keşfetmek için yola çıkan Anzak asker Bill, siper paylaştığı yakın arkadaşı John ve nicelerinin imzaları var. Eserin koro bölümünde Mehmetçik, yurttaşlara şu sözlerle sesleniyor: “Gelibolu Gelibolu/Gözlerim dolu dolu/Bir buluta uzansam ben/Bulur mu evin yolunu.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Evlatlarınız artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” sözünün evrensel sevgi ve barış yüklü mesajı, “Gelibolu Algelincik”te bir kez daha yaşatılıyor. Eserde Atatürk’ün sesi tiyatro oyuncusu ve Devlet Tiyatroları Başrejisörü Rüştü Asyalı tarafından seslendiriliyor. Yönetmenliğini Ali Yoleri’nin yaptığı ve opera sanatçılarından oluşan koro ve orkestralı eserin orkestra şefi ise Musa Göçmen. Türk ve Anzak askerlerinin savaş anılarından yola çıkılarak yazılan eser, Devlet Tiyatroları Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, bugün saat 20.00’de ilk kez izleyici ile buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler