Kılıçdaroğlu anketçileri ters köşeye yatırdı

Kamuoyu araştırma şirketlerinin neredeyse tamamına yakını İstanbul'da Kadir Topbaş'ı 10-12 puan, hatta bazıları 15 puan önde gösteriyordu. Araştırma şirketlerinin kamuoyu yoklamaları CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı sonuçla yerle bir oldu.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 09:01
Abone Ol google-news

Seçimden bir gün öncesine kadar kamuoyu araştırma şirketlerinin neredeyse tamamına yakını Kadir Topbaşı 10-12 puan, hatta bazıları 15 puan önde gösteriyor, AKPnin İstanbulda oy oranının yüzde 50nin altına düşmeyeceğini açıklıyordu. İstanbulda CHPnin seçimi alma olasılığına pek ihtimal verilmese de Kemal Kılıçdaroğlu sayesinde oylarını beklenmeyen oranda yükselteceği beklentisi biraz siyasetle uğraşan herkeste vardı. Nitekim Kılıçdaroğlunun kendisi de seçimi kazanacağım gibi iddialı sözler yerine Oyumuzu yüzde 40 ve 40ın üstü olarak görüyorum demeyi yeğliyordu. Sonuçta, Kılıçdaroğlunun da anketçilerin de dediği olmadı. Ama Kılıçdaroğlu hiç olmazsa hedef koyduğu sınırları zorladı. Anketçilerin hesapları ise yerle bir oldu. Kadir Topbaş, bırakın yüzde 50yi aşmayı, yüzde 40ı bile bir parmak aşabildi.

Kemal Kılıçdaroğlu sayesinde CHP oyunu neredeyse yüzde 10 arttırdı. Geçmiş yıllarda sorulduğunda, İstanbul gibi bir megapolde bir adayın partisine getireceği ya da götüreceği oyların oranı yüzde 3ü geçmez yönündeki iddiamız, pek çok kez kanıtlanmıştı. Ama bu kez Kılıçdaroğlu, anketçiler gibi bizi de ters köşeye yatırdı.

Yüzde 10 arttırdı

Kılıçdaroğlu, partisinin oylarını yüzde 10 arttırmayı başardı. Demek ki bu dev şehirde de seçmenler doğru bir aday olduğunda partisinin oylarını beklenmeyen düzeylere çıkarabiliyor. Seçim gecesi, CHP karargâhında partililerin getirdiği fiktif sonuçlar ve gelen kazandık telefonlarına rağmen Kılıçdaroğlu, en ufak bir tepki vermedi.

İl Başkanı Gürsel Tekin ise CHAnın Kılıçdaroğlu kazandı haberini önce servis edip kısa bir süre sonra çekmesinden ziyade Adil Gürden gelen İki puan farkla kazandınız haberi nedeniyle kameraların karşısına geçip önde olduklarını açıkladı.

CHPnin seçim merkezine bir ara DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan ile Kılıçdaroğlunun hemşerisi Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de geldi. Hem hemşerisine destek vermek hem de seçim kurullarında bir sorun var ise milletvekili olarak müdahalede bulunmak istiyordu.

Kamer Genç, CHPliler tarafından apar topar Bahçelievlerdeki sorunlu sandıklar için ilçe seçim kuruluna gönderildi. Bir çay bile içmeden hemen yola koyulan Kamer Genç, sorunla ilgilenip seçim merkezine döndüğünde artık Kadir Topbaşın seçimi 7 puan farkla aldığı görülüyordu.

Topbaşın zafer konuşması yaptığı dakikalarda bazı partililerin Kılıçdaroğluna dönüp, Başkanım doğru değil, seçimi biz aldık. Hemen siz de çıkıp bir konuşma yapın önerilerine her zamanki soğukkanlılığıyla, Yapmayın arkadaşlar sandıkların yüzde 90ı açılmış, artık bunu kabul edin demek zorunda kaldı.

Kılıçdaroğlu, bazı basın mensupları ile partililerin, Partinin oyunu fırlattınız genel başkanlık için kolları sıvayın şeklindeki doldurmalara ise hiç itibar etmeyip Ooo, siz beni damdan aşağı itmek istiyorsunuz ama benim atlamak gibi bir niyetim yok dedi.

Sonuç itibarıyla Kılıçdaroğlu, kendisine verilen gö-revi yüzünün akıyla yerine getirdi ve parti tabanına umut aşıladı. Üstelik getirdiği havayla CHP İstanbulda beş olan ilçe belediye başkanlığı sayısının 11e yükselmesine ciddi katkıda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler