SGK'den yeni uygulama

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Fatih Acar, yarından itibaren Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki 600'e yakın kuralın elektronik ortamda takip edilebileceği bir sistemin uygulanmasına başlanacağını bildirdi.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 14:46
Abone Ol google-news

Kamu ve sosyal taraf temsilcilerinin yer aldığı Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, ''Sosyal Güvenlik Reformu''nun uygulamaya girmesinden sonra ilk kez SGK Erdoğan Sözen Konferans Salonu'nda toplandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Fatih Acar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun tüm hükümleriyle 1 Ekim 2008'den itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, yasayla norm ve standart birliği ile tüm sigortalıların eşit sigorta ve sağlık hizmeti alabilmesinin sağlandığını söyledi.

Yasanın kabulünden sonra teşkilatlanma ile ikincil mevzuat çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü ve büyük oranda tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Acar, bürokrasinin kaldırılması, teknolojik alt yapının güçlendirilmesi ve yurttaş odaklı hizmetin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Kurumun 2008 faaliyetleri hakkında bilgi veren Acar, yapımı planlanan 435 Sosyal Güvenlik Merkezinden 144'ünün faaliyete geçirildiğini kaydetti.

Medula Sisteminin yeni versiyonlarının yazılımları ile Sağlık Uygulama Tebliği kurallarının online olarak çalışabilmesine yönelik yazılımın 1 Aralık 2008'de test edilmeye başlandığını hatırlatan Acar, yarın itibarıyla sistemin devreye gireceğini bildirdi.

Acar, ayrıca geçen yıl 16 bin 883 iş yeri ile 331 bin 714 sigortalının denetiminin yapıldığını ve tescili yapılmamış bin 282 iş yeriyle 15 bin 769 sigortalının tespit edildiğini belirtti. Acar, 3 bin 980 kişinin de sigortalı çalışmadığı halde çalışmış gibi gösterildiğini kaydetti.

SGK'nin 2008 ve 2009 yıllarını kayıt dışı ile mücadele yılı ilan ettiğini belirten Acar, bu kapsamda alınan tedbirleri dile getirdi. Acar, çalışmalar sonucunda son 6 ayda 246 bin 295 kişinin kayıt altına alındığını belirtti. ALO 170 ihbar hattına gelen 300 bin ihbar sonucunda yaklaşık 10 bin kişinin kayıt altına alındığını da bildiren Acar, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında strateji planı hazırlanarak Bakanlar Kuruluna sunulduğunu ve uygulamaya konulduğunu kaydetti.



"600 kural online takip edilecek"

Bir gazetecinin, ''2009 sağlık harcamalarının SGK için 35 milyar TL olması öngörülüyor rakamı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Acar, bu yıl kurum harcamasının 27,6 milyar TL olarak planlandığını bildirdi. ''Ne kadar prim alıyorsak o kadar sağlık hizmeti verelim'' gibi bir anlayışa sahip olmadıklarını vurgulayan Acar, hem daha nitelikli ve kaliteli bir sağlık hizmeti vermeyi hem de sağlığın finansmanı konusunda sürdürülebilir bir uygulamayı hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Acar, yarından itibaren sağlıkta yeni bir döneme girileceğini, sağlıkta online çalışan bir sistemin devreye sokulacağını kaydederek, ''1 Nisan'dan itibaren Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki 600'e yakın kuralın elektronik ortamda takip edilebileceği bir sistemi getiriyoruz. Tebliğe göre örneğin, bir kadın yılda bir kez doğurabilir, günde 1 kez damar yolu açılabilir veya bir günde en fazla 3 adet şırınga kullanabilirsiniz. Bunlar daha önce manuel ortamda inceleniyordu. Yarından itibaren artık bu kurallar elektronik ortamda takip edilecek. Bunlar sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği konusunda son derece önemli. Bir taraftan sağlık hizmetlerini arttırıyoruz diğer taraftan sağlığın finansmanı konusunda yaşanan bir takım suistimaller varsa bunların önüne geçmek için önlemleri alıyoruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler