"Kriz gelişmekte olan ülkelere zarar verebilir"

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel ekonomik krizin, gelişmekte olan ülkelerde yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Zoellick, G20 buluşmasının güveni sağlaması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 14:46
Abone Ol google-news

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Londra'da yaptığı konuşmada, krizin, siyasi etkileri olabileceği, insani ve sosyal krize dönüşebileceğini belirterek, ''gelişmekte olan ülkelerde insanların krize karşı korunmak için çok az önlemi var; tasarruf yok, sigorta yok, işsizlik maaşı yok ve sıkça gıda yok'' dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde insanların krize karşı korunmada çok zor durumda olduklarını belirten Zoellick, ''Londra, Washington ve Paris'te insanlar prim ya da prim almama konusunda konuşuyorlar. Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika'da ise sorun gıda ya da gıda bulamama konusunda'' diye konuştu.

G-20 üyelerinin harcamayı desteklemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğine işaret eden Zoellick, ''hiç kimse bu teşvik paketlerinin uzun bir süre yeterli teşviki sağlayacağından emin olamayabilir. Küresel krizler küresel çözümleri gerektiriyor'' dedi.

G-20'nin dünya ekonomisinde güveni sağlayacak fikirleri ve faaliyetleri birleştirmekten uzak durmaması gerektiğini ifade eden Zoellick, G-20'nin, bankacılık reformlarının izlenmesi, teşvik paketlerinin etkilerinin değerlendirilmesi ve korumacılığa karşı koymaya yardımcı olmak için mevcut uluslararası kurumları güçlendirmesi ve ıslah etmesi halinde krizin yarattığı güçlüklerin birçoğunun halledilebileceğini ifade etti.

Dünya Bankası'nın mikrofinans, altyapı ve bankalara sermaye desteğine gönderme yapan Zoellick, hükümetler, uluslararası kurumlar, sivil toplum ve özel sektör için kaynakları hareket geçirmenin önemli olduğunu vurguladı.

G-20'nin yeni 50 milyar dolar tutarındaki Küresel Ticaret Likidite Programı'nı onaylamasını umduğunu bildiren Zoellick, liderlerin, 1980'de Latin Amerika'daki ve 1990'da Asya'daki ekonomik krizlerden ders çıkarması gerektiğini belirtti.

Zoellick, ''Son 60 yılda piyasaların yüzmilyonlarca insanı nasıl yoksulluktan kurtarabildiğini gördük. Ancak aynı zamanda açgözlülük ve pervasızlığın bu kazanımları nasıl çarçur edebildiğini gördük. 21. yüzyılda insan yüzlü piyasa ekonomilerine ihtiyacımız var. İnsan yüzlü piyasa ekonomileri birey ve toplum için sorumluluğunun farkında olmalı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler