Turistlerin yeni gözdesi: Kurvaziyer gemilerle seyahat

Deniz yolunu tercih eden turist sayısında, fark edilir bir artış yaşandı. bu yılın yedi aylık döneminde İstanbul'a 159 gemiyle toplam 236 bin 601 turist geldi. Merkez Deniz Acenteliği Müdürü Saadettin Bülbül: Kruvaziyer gemilerle tatil yapmak daha konforlu, daha ucuz ve daha çok fazla ülke gezebilme imkanı sağlıyor.

Yayınlanma: 14.08.2008 - 06:44
Abone Ol google-news

İstanbul'a deniz yoluyla gelen turist sayısında dikkat çeken bir artış yaşanıyor.
İstanbul'a 2005 yılında 227 kruvaziyer gemiyle 231 bin, 2006 yılında 282 gemiyle 331 bin, 2007 yılında 340 gemiyle 423 bin turist geldi Bu sayı 2008'in 7 aylık döneminde ise 159 gemiyle 236 bin 601 olarak gerçekleşti.

Karaköy'deki limana yanaşan gemiler, bazı dönemler yoğunluk sebebiyle rıhtım yerine açığa demirleyerek, yolcularını küçük motorlarla karaya taşıyor.
Kruvaziyer gemilerle gelen turist sayılarındaki artışı değerleniren Merkez Deniz Acenteliği Müdürü Sadettin Bülbül,'' Kruvaziyer gemilerle tatil yapmak daha konforlu, daha ucuz ve daha çok ülke gezebilme imkanı sağlıyor'' dedi.

Bülbül, dünyada yaygın ve hızlı büyüyen bir sektör olan kruvaziyer gemi ile seyahatin, Türkiye'de de arttığına işaret ederek, kruvaziyer gemilerle seyahatin, klasik tatillerin aleyhine gelişmediğini söyledi.

Dünyada kruvaziyer gemilerle yapılan tatillerin, tüm tatillerin yüzde 3'ünü oluşturduğunu vurgulayan Bülbül, ''2008 yılında Akdeniz'de kruvaziyer gemilerle yaklaşık 900 bin civarında yolcu taşınacak. Bunların büyük bölümü de Türkiye limanlarına gelecek'' diye konuştu.

Sadettin Bülbül, gemiyle seyahatte Akdeniz'in popüler olduğunu, buna bağlı olarak da Türkiye limanlarının, kruvaziyer programlarında daha çok yer aldığını belirterek, Türkiye'de kruvaziyer gemilerin en fazla Kuşadası, ardından da Karaköy limanına geldiğini bildirdi.

Kruvaziyer gemilerle seyahatin başlangıç ve bitişin İstanbul'da gerçekleştiği programların az olduğunu ifade eden Bülbül, genellikle İspanya'nın Barcelona, İtalya'nın Chivivechia ve Yunanistan'ın Pire limanlarından başlayıp yine bu limanlarda biten programlarda, Türkiye'deki limanların transit geçişler için kullanıldığını kaydetti.

Yüzer otel gibiler

Bülbül, kruvaziyer gemileri yüzer otellere benzeterek, ''Gemilerin en önemli avantajı, biniyorsunuz ve odaya yerleşiyorsunuz. Yüzer bir otel gibi kullanıyorsunuz gemiyi. Tatil süresi ne kadarsa, o süre içinde hiç valiz toplamıyorsunuz. Yiyorsunuz, içiyorsunuz ve geziyorsunuz. Büyük bir kolaylık. Bu tür tatillerde konfor ve rahatlık ön planda'' diye konuştu.

Akdeniz'deki kruvaziyer gemilerle tatilin genelde 1 hafta sürdüğünü, ancak bunun programa bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini dile getiren Bülbül, bu tarz tatil kapsamında program süresince en az 2 ülkenin gezildiğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler