Obama muhalefetle ayrı ayrı görüşecek

TBMM Başkanı Köksal Toptan, 5 Nisan'da Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama'nın muhalefetle ayrı ayrı görüşeceğini söyledi. Dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Obama ile ayrı görüşmek istediklerini belirtmişti.

Yayınlanma: 01.04.2009 - 07:03
Abone Ol google-news

Ulusal Kanser Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıya katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, buradan ayrılırken bir gazetecinin ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında muhalefet liderleri ile yapacağı görüşmeye ilişkin sorusu üzerine, ziyaretin sadece Türkiye açısından değil dünya açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Toptan şöyle devam etti:
''Bizim açımızdan önemi, geleneksel olarak icra edilen ABD Başkanlarının ilk ziyaretlerini Kanada veya Meksika'ya, bizim de KKTC'ye yapmamızın dışında, ilk ziyaretin Türkiye'ye olmasıdır. Bildiğiniz gibi Avrupa'da 3 yere uğrayacak Sayın Obama, ama üçüne de uğrama nedenleri o ülkelere ziyaret değildir. G20 zirvesine katılacak, NATO zirvesine katılacak ve AB dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'ne uğrayacak. Demek ki dünyada ilk ziyaretini Sayın Obama Türkiye'ye gerçekleştirmektedir. Bu bizim için gerçekten önemlidir. Sayın Obama'nın Genel Kurulumuza, oradan milletvekillerimize, milletvekillerimizden milletimize ve bütün dünyaya hitap edecek olmasını çok önemsiyoruz. Bütün hazırlıklarımızı gerçekleştirdik.''

Basınla ilgili de hazırlıklar yaptıklarını anlatan Toptan, Obama'nın ziyareti nedeniyle 125 yabancı gazetecinin Türkiye'ye geleceğini, Türk gazetecilerle birlikte 350 gazetecinin TBMM'deki konuşmayı izleyeceğini bildirdi.

Davetiyelerin de hazırlandığını, en geç Cuma günü ilgililere yaka kartları ve davetiyelerin ulaştırılmış olacağını ifade eden Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''ABD tarafı Sayın Obama'nın TBMM'deki muhalefet liderleri ile görüşme arzusunu bizlere iletti. Bizde de çok olumlu karşılanan bir yaklaşımdı. Büyük bir aksilik olmadığı takdirde kısa süreli de olsa Sayın Obama muhalefet liderleriyle muhtemelen benim odamda özel, kısa süreli birer görüşme yapacaktır.''

Toptan, bu görüşmelerin Obama'nın kendisiyle baş başa yapacağı 15 dakikalık görüşmenin ardından gerçekleşeceğini belirtti. TBMM Başkanı Toptan, Obama'nın daha sonra genel kurula hitap edeceğini kaydetti.

Obama'nın Bahçeli ile görüşmesi konusunda, TBMM Başkanlığı'yla temasların olduğu yönündeki bir soru üzerine Toptan, ''Ortada bir kriz yok, bir şey yok, daha kesinleşmiş bir şey de yok. Muhtemelen dediğim gibi, kısa süreli de olsa liderlerle Sayın Obama birer görüşme yapacak'' dedi.


"Milletin kararı herkesin başının üstünde"

''Seçmenin verdiği mesajı nasıl değerlendiriyorsunuz? Çünkü bazı partiler başarı, bazı partiler de başarısızlık olarak değerlendirdi'' sorusu üzerine Toptan, her partinin kendisi açısından bir değerlendirme yapacağını söyledi.

Toptan, ''Belki bunu kamuoyuna açıklarlar açıklamazlar ama siyaset yapan, ülkenin geleceği konusunda siyasetini yürütecek olan partiler elbette ki seçim sonuçlarını kendileri açısından değerlendireceklerdir'' şeklinde konuştu.

''Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna karşılık da Toptan ''Milletimizin iradesi. Burada önemli olan 40 milyonu aşkın insanımızın sandık başına gitmesi ve özgürce oyunu kullanmasıdır. Önemli olan tarafı budur. Bir iki münferit olay dışında da çok şükür Türkiye'de de önemli olay olmamıştır. İradenin ortaya çıkması açısından o nedenle milletin kararı herkesin başının üstündeki bir karardır'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler