Dünya liderleri kriz için toplanıyor

Dünya liderleri 1930 Ekonomik Buhranı'ndan beri görülen en büyük ekonomik krize yönelik tutum belirlemek için bu akşam İngiltere'nin başkenti Londra'da buluşuyor. Zirve, ekonomik sorunlara çözüm aranmasının yanı sıra Obama'nın ilk kapsamlı Avrupa ziyareti olması bakımından da önem taşıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün İngiltere'de olacak.

Yayınlanma: 01.04.2009 - 07:09
Abone Ol google-news

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bu akşam başlayacak G20 Zirvesi'nde dünya ticaretinin yüzde 80'ini elinde tutan liderleri Londra'da ağırlayacak. G20 liderler toplantısına, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve İngiltere'nin devlet ve hükümet başkanlarıyla AB temsilcisi katılacak.

Resmi olarak bu akşam Kraliçe II. Elizabeth'in vereceği resepsiyon ve Başbakan Gordon Brown'ın düzenleyeceği akşam yemeğiyle başlayacak zirve, yarın akşam saatlerinde, Brown'ın yapacağı basın toplantısı ve yayımlanacak sonuç bildirgesiyle çalışmalarını tamamlayacak.

ABD Başkanı Barack Obama da G20 Zirvesi'ne katılarak ilk kapsamlı Avrupa ziyaretini gerçekleştirecek. Küresel ekonomik krizin anavatanı olan ABD Başkanı Obama için bu bir sınav niteliği taşıyor.

Obama'nın ziyaretine, İngiliz hükümetinin yaptığı tanıtımın da etkisiyle küresel ekonomik krizin sona ermesine yol açacak anlaşmanın yapılacağı tarihi ziyaret anlamı yüklenirken, İngiliz basını bugün "beklentilerin boşa çıkabileceği" uyarılarına yer verdi.

Washington, diğer hükümetleri piyasaya daha fazla para sürmek için zorlarken, özellikle Almanya ve Fransa'nın buna yanaşmadığı biliniyor.

Obama bugün ABD'nin dünya hegemonyasını sarsmaya aday olan Rusya'nın lideri Dimitry Medvedev ve Çin'in lideri Hu Jintao ile ilk yüz yüze görüşmesini yapacak. Rusya ve Çin, ekonomik meselelerde daha fazla söz sahibi olmak istiyor, hatta önerileri arasında gelecekte doların uluslararası para birimi olma özelliğini bırakması da var.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kasım 2008'de krize çözüm bulmak için toplanan toplanan ilk zirveye nazaran bu zirvede daha sert mali denetim mekanizmaları oluşturulması yönünde karar alınmasını talep ediyor. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Sarkozy'nin, zirve sonuç vermezse sonuç bildirgesini imzalamayacağını belirtti. Sarkozy'nin "Başarısızlık bir seçenek değil, dünya başarısızlığı anlamayacak, tarih de bizi affetmeyecektir" sözleri bu kararlılığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

Dünyanın en sanayileşmiş ve zengin 30 ülkesini bünyesinde barındıran Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2009 yılında bu ülke ekonomilerinin yüzde 4.3 küçüleceği ve işsizler ordusuna 25 milyon insanın daha katılacağı konusunda dünya liderlerini uyarıyor.

Gelişmekte olan ülkeler ise zirveden bu ülkelere daha fazla yardım kararının çıkmasını umuyor.

Savaş karşıtı grupların Londra'nın finans merkezi 'London City'de toplanarak eylem yapacağı alınan duyumlar arasında. İngiliz polisi, Londra sokaklarında geniş güvenlik önlemleri aldı. Tüm polislerin izinleri iptal edildi. Güvenlik operasyonun maliyeti 10 milyon doları aşıyor. 

 

G-20 Nedir?

Dünyanın tüm bölgelerinden önemli sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı'ndan oluşuyor.

Küresel ekonomideki önemli konuları değerlendirmek amacıyla önemli sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20, 1999 yılında kuruldu. İlk resmi toplantısı 15-16 aralık 1999'da Almanya ve Kanada maliye bakanlarının ev sahipliğinde Almanya'nın başkenti Berlin'de yapıldı.

Kuruluşundan bu yana büyüme, mali sistemin kötüye kullanılmasının azaltılması ve mali krizlerle başa çıkma yöntemleriyle ilgili çalışmalarını sürdüren G-20'nin ekonomik ağırlığı ve geniş üye tabanına sahip olması dolayısıyla aldığı kararlar küresel ekonomi ve mali sistemin yönetimi konusunda meşruluk ve etki sağlıyor.

Küresel ekonomik ve mali sistemin daha fazla geliştirilmesi için ortak bir görüş geliştirilmesini amaçlayan G-20 üyeleri, 2004 yılında saydamlık ve vergi konularında bilgi alışverişi konusunda yeni standartları kabul etti.

Küresel gayri safi hasılanın yüzde 90'ını, dünya ticaretinin (AB'nin iç ticareti de dahil) yüzde 80'ini ve küresel nüfusun üçte ikisini oluşturan G-20'nin dönem başkanlığı her yıl farklı bölgelerden olmak üzere üye ülkeler arasında rotasyonla belirleniyor. Bu yıl İngiltere'nin dönem başkanlığını yaptığı grubun, gelecek yıl dönem başkanlığı Güney Kore'ye geçecek.
Bugüne kadar dönem başkanlıklarını, 1999-2001 yılları arasında Kanada, 2002'de Hindistan, 2003'de Meksika, 2004'de Almanya, 2005'de Çin, 2006'da Avustralya, 2007'de Güney Afrika, 2008'de Brezilya üstlendi.

G-20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri, yılda bir kez toplanıyor. En son bakanlar ve yöneticiler toplantısı 8-9 Kasım 2008'de Brezilya'nın Sao Paulo kentinde yapılırken, 2008'in sonunda G-20 liderler zirvesi Washington'da toplandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler