Yangınlar rastlantı değil

Uzmanlar, büyük yangınların tekrar edeceği bölgenin sınırlarının belli olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Kadir Erdin: Önlem alırken küresel ısınmayı da hesaba katmak gerek.Salih Sönmezışık: Yangınların nedeni AKP’nin 2-B arazilerinin satışı gibi yağmaya yol açacak politikalar.

Yayınlanma: 08.08.2008 - 11:41
Abone Ol google-news

Manavgatta 31 Temmuzda başlayan ve 6 günün sonunda kontrol altına alınabilen orman yangınında yaklaşık 10 bin hektarlık alan kül oldu. Yaz başından itibaren Türkiye genelinde çıkan orman yangınlarında yok olan alan ise 9 bin 522 hektar. Geçen yıl 31 Temmuz itibarıyla yanan alan ise 6 bin 579 hektardı. Küresel ısınmanın da etkisiyle orman yangınlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı tahmin ediliyor.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin, Antalyada meydana gelen orman yangınında olduğu gibi Türkiyede bütün yangınların tek boyutlu değerlendirilmesini eleştirerek Yetkililerin söndürmede başarılıyız’, ‘geçen yıla göre daha az alan yandıgibi açıklamaları yetersiz. Orman yangınlarını doğal afete dönüştüren iklim, topografik yapı, ağaç türleri gibi birçok etken var dedi. Orman yangınlarını 10 yıl önceki gibi değerlendirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Erdin, büyük yangınların tekrar edeceği bölgenin sınırlarının belli olduğunu söyledi.

Erdin, Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Ankarayı da içine alan batı-güney Karadeniz bölgesi, küresel iklim değişikliğinin en çarpıcı etkilerinin yaşanacağı alandır. Yeni koşullara uygun yeni modeller belirlenmelidiye konuştu.

Eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, artan yangınların rastlantı olmadığını belirterek, Bunun nedeni AKPnin 2-B arazilerinin satışı gibi orman yağmasına neden olan ormancılık politikaları. Orman yağması devam ettiği sürece yangınlar da sürecekdedi.

Sönmezışık, Türkiyedeki anlayışın, orman yangınlarını önlemeye değil sadece söndürmeye yönelik olmasını da eleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler