Seçim kurullarına itiraz yağıyor

Yerel seçimler sona erdi fakat itirazları sürüyor. Adana, İstanbul, Manisa, Bilecik, Kütahya, Ağrı, Antalya gibi illerde İlçe Seçim Kurulları'na itiraz yağıyor. Seçim Kurulları kimi yerlerde oyların tekrar sayılmasına karar verilirken kimi yerlerde itirazları reddetti.

Yayınlanma: 01.04.2009 - 11:18
Abone Ol google-news

Yerel seçimlerin ardından, yurdun çeşitli yerlerinde, resmi olmayan sonuçlara itiraz edildi. Adana ve Manisa'nın Salihli ilçesinde oyların sayımı yeniden yapılıyor.

Adana'da, AKP, CHP ve MHP'nin seçim sonuçlarına itiraz ederek, Seyhan 4. Bölge İlçe Seçim Kurulu'na dilekçe vermesi üzerine başlanan 415 sandıktaki Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe ve belediye meclisi üyeliği oylarının sayımı, parti görevlilerinin de gözlemci olarak bulunduğu Adliye binasında gerçekleştiriliyor.

İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hamdi Bozkurtlar'ın gözetiminde torbalardaki oylar tek tek sayılıp, seçim günü hazırlanan tutanaklarla karşılaştırılıyor.

Seçim kurulunun sorumluluk bölgesindeki 415 sandıkta kayıtlı 126 bin 770 seçmenden 102 bin 420'si Büyükşehir Belediyesi, 102 bin 2'si ise Seyhan Belediyesi için oy kullanmıştı. Seçimlerde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda AKP'ye 31 bin 708, MHP'ye 25 bin 60, CHP'ye 22 bin 966, Seyhan Belediye Başkanlığı seçiminde ise AKP'ye 30 bin 809, CHP'ye 22 bin 672 ve MHP'ye 22 bin 656 oy çıktığı belirtilmişti.

Ayrıca, DTP Adana İl Başkanı Hacer Taşarsu da, yerel seçimlerin Adana'da iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Taşarsu, belediye başkan adayları ve bir grup partilinin katılımıyla Adana Adliyesi yakınında yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin Adana'da şaibeli ve şüpheli geçtiğini öne sürdü.

Bazı mahallelerde DTP damgalı oy pusulaları bulunduğunu belirten Taşarsu, şöyle konuştu:
''Bu durumlarla ilgili olarak seçim kurullarına dilekçeler verdik. Oyu en çok çalınan bizim partimiz olduğu halde yeniden sayıma alınmıyoruz. Şaibenin ortadan kalkması için yapılan yeniden sayım da şaibelidir. Seçimler iptal edilmeli ve yeniden yapılmalıdır.''

 

Şanlıurfa'da seçim iptal edildi

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı Ayran Beldesi'nde yapılan seçime hile karıştığını ileri süren AKP ve CHP, oyların yeniden sayılmasını istedi.

İl Seçim Kurulu'nda yapılan sayımda her iki partiye de 410'ar oy çıktı.

Oyların eşit çıkması üzerine iki parti, bu kez seçimin iptal edilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren İl Seçim Kurulu Ayran Beldesi'ndeki seçimlerin iptal edilmesine karar verdi. Nihai kararı Yüksek Seçim Kurulu verecek.

 

Manisa

Seçim sonuçlarına CHP ve MHP'nin itiraz etmesi üzerine, Manisa'nın Salihli ilçesinde 61 bin 507 oyun yeniden sayımına karar verildi.

Salihli'deki seçimlerde, CHP'li Mustafa Uğur Okay, MHP'li rakibi Zeki Kayda'dan 629 oy fazla alarak, oyların yüzde 36'sını alarak, 21 bin 799 oyla yeniden Belediye Başkanlığı'na seçildi.

Bu arada, 12 üyeli belediye meclisi çoğunluğunu ise 9 üyeyle MHP elde etti.

Bunun üzerine CHP, belediye meclis üyeliği oylarının tekrar sayımı için İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

CHP'nin başvurusunun ardından MHP, Belediye Başkanlığı seçimlerinde kullanılan oyların da tekrar sayımını talep etti.

İtirazları değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, belediye meclis üyelikleri ve belediye başkanlığı için kullanılan oyların yeniden sayımına karar verdi.

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, CHP 21 bin 799, MHP ise 21 bin 170 oy almıştı. Belediye meclisi üyeliklerinde ise MHP'nin elde ettiği 20 bin 826 oya karşılık CHP, 63 oy farkla 20 bin 773'de kalmıştı.

 

Bilecik

Bilecik'te CHP, Bozüyük ilçesinde de AKP ve DP'nin, seçim kurullarına geçersiz oyların yeniden sayılması amacıyla yaptığı itirazlar reddedildi.

CHP Merkez İlçe Teşkilatının, bazı sandıklardaki geçersiz oyların yeniden sayılması konusunda verdiği itiraz dilekçesini değerlendiren İl Seçim Kurulu, yaptığı toplantının ardından itirazı reddetti.

Öte yandan, AKP ve DP Bozüyük İlçe teşkilatlarının, İlçe Seçim Kurulu'na geçersiz oyların yeniden sayılması amacıyla yaptığı itiraz da kabul edilmedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Bilecik Belediye Başkanı ve AKP'nin adayı Selim Yağcı ikinci kez, Bozüyük Belediye Başkanı ve MHP'nin adayı Ahmet Berberoğlu da üçüncü kez başkan seçildi.

 

Kütahya

Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Dereköy beldesinde, AKP İlçe Teşkilatı'nca, belediye başkanlığı seçimine yapılan itiraz sonucu oylar yeniden sayıldı. Seçimi kazanan MHP adayı ile AKP adayı arasında 9 olan oy farkı, sayımın ardından 5'e düştü.

MHP Hisarcık İlçe Başkanı Mehmet Erdoğan, yaptığı açıklamada, seçimi kendi adayları İsmail Akbulut'un, mevcut başkan AKP adayı Ömer Kılıç'ın önünde, 9 oy farkla kazandığını bildirdi.

Bunun üzerine AKP tarafından İlçe Seçim Kurulu'na, oyların usulsüz sayıldığı ve vefat eden kişiler adına oy kullanıldığı iddiasıyla itirazda bulunulduğunu anımsatan Erdoğan, daha sonra sayımın yeniden yapıldığını belirtti.

Erdoğan, İlçe Seçim Kurulu'nun 4 sandıktaki sayımda, Akbulut adına geçerli kabul edilen üç zarfta belediye meclisi pusulaları olmasına rağmen belediye başkanlığı pusulaları bulunmadığı, bir zarfta da işaret sayılabilecek iz görüldüğü gerekçesiyle adaylarının 4 oyunun geçersiz sayıldığını belirlediğini aktardı.

Böylece MHP adayı Akbulut ile AKP adayı Kılıç arasındaki oy farkının 9'dan 5'e düştüğünü ifade eden Erdoğan, ''İlçe Seçim Kurulunun aldığı karara saygı duyuyoruz'' dedi.

 

Ağrı

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Ağrı'daki seçim sonuçlarına yaptığı itiraz reddedildi.
AKP'li aday Hasan Aslan'ın Belediye Başkanlığı'nı kazanması üzerine DTP yöneticileri İl Seçim Kurulu'na başvurarak, Ağrı'daki seçimlerin iptal edilmesi yönünde dilekçe verdi.
DTP'nin itirazını değerlendiren İl Seçim Kurulu, talebi reddetti.

 

Antalya

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belkıs Beldesi'nde, AKP Belediye Başkan Adayı Hümmet Mert, sandık kurulu başkanlarının 100'e yakın yaşlı, imza atamayan ya da görme engellilerin yerine oy kullandıkları iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi verdi.

MHP Belediye Başkan Adayı Remzi Yıldız'ın 519, AKP Belediye Başkan Adayı Hümmet Mert'in ise 482 oy aldığının açıklandığı seçim sonuçlarına, Mert tarafından itiraz edildi.

Hümmet Mert, gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerde 100'e yakın mağdur, yaşlı, görme özürlü, imza atamayan ve okur yazar olmayan yurttaşların oylarını, Sandık Kurulu Başkanları'nın kullandığını öne sürdü.
Mert, şunları kaydetti:
''Seçimlerde, mağdur yurttaşlarımızın oylarını Yüksek Seçim Kurulu'nun genelgelerine aykırı olarak Sandık Kurulu Başkanları kullanmıştır. Oysa söz konusu madde hükümleri uyarınca, böyle bir yetkileri bulunmamaktadır. Kendilerini o gün uyarmamıza rağmen, Sandık Kurulu Başkanları 100 kişiye yakın mağdur, yaşlı, görme özürlü insanımızın oyunu kullanmışlardır.''

Antalya merkeze bağlı Aksu ve Döşemealtı ilçelerinde de yerel seçimin yenilenmesi ya da oyların tümünün yeniden sayılmasına yönelik itirazlar, ilçe seçim kurullarınca reddedildi.

İilk sonuçlara göre, MHP'li İsa Yıldırım'ın belediye başkanlığını kazandığı Aksu ilçesinde, AKP adayı Burhan Kılıç'ın bazı sandıkların tutanaklarında ve oylarında partisi aleyhine eksiklikler bulunduğu iddiasıyla seçimin ilçede yenilenmesi talebi, Aksu İlçe Seçim Kurulu'nca ele alındı.

Kurul, iki sandık tutanağıyla ilgili seçim sonucuna etki etmeyen sehven yazım yanlışlıklarını düzeltirken, seçimin yenilenmesi talebini ise reddetti.

Öte yandan, geçici sonuçlara göre CHP adayı Nurettin Tursun'un belediye başkanlığını kazandığı Döşemealtı ilçesinde de AKP adayı Hasan Akalın'ın, oyların tümünün yeniden sayılması yönündeki talebiyle, tutanaklara ve sonuçlara yaptığı itirazı da kabul edilmedi.

Döşemealtı Seçim Kurulu, tutanaklardaki eksiklikleri ve sehven yanlışlıkları giderirken, inceleme sonucu yapılan tespitlerde oyların dağılımı ile ilçedeki seçim sonuçlarında değişiklik bulunmadığını bildirdi.

İlçe Seçim Kurulu'nun kararı üzerine Hasan Akalın, İl Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi verdi.
Bu arada, Aksu ilçesine bağlı Karaöz beldesinde, AKP adayı Abdullah Kök'ün seçilmesiyle sonuçlanan seçimlerde, kendilerine 8 sandığın tutanağının verilmediğini iddia eden MHP Belediye Başkan adayı Hasan Aykın'ın itirazı da reddedildi. Aksu İlçe Seçim Kurulu, itirazın sandık başında yapılması gerektiği için itirazı kabul etmedi.

İtirazı yapan Aykın, yaptığı açıklamada, ilçe seçim kurulunun kararına, Antalya İl Seçim Kurulu'na yapacakları başvuruyla itiraz edeceklerini söyledi.

Aykın, AKP tarafından beldeye burada yaşamayan ve ikameti olmayan kayıtlı seçmenler taşındığını, bu konuda beldede tespitleri olduğunu ve tutanak tuttuklarını öne sürerek, Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

 

İstanbul

İstanbul Çekmeköy'de yapılan seçimlere itiraz eden CHP'nin, isteği İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Berhan Şimşek ve Ahmet Sipahi, "İtirazımızı değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 16 sandığın tekrardan sayılmasına karar verdi. Ancak, yarın tekrardan itiraz dilekçesini vererek 319 sandığın tamamının açılmasını isteyeceğiz. Hukuk mücadelemiz devam edecek. Eğer sandıkların yeniden sayılmasına karar verilmezse önümüzdeki 5 yılın şaibeli olacağı anlamına gelir." dedi.

CHP ve DP, Beylikdüzü belediye başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle İl Seçim Kurulu'na başvurdu. CHP ve DP yetkililerinin İl Seçim Kurulu'na başvurularının ardından gazetecilere açıklama yapan CHP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Vecdet Öz, İlçe Seçim Kurulu'na yaptıkları itirazın kısmen kabul, kısmen de reddedildiğini belirterek, itiraz sonucunda 940 olan oy farkının 500'e kadar düştüğünü kaydetti.

Öz, Beylikdüzü İlçe Seçim Kurulu'nun yakınlarında kurulan çadırın arkasındaki çöplüklerde oy pusulaları, mühür ve resmi evrakların bulunduğunu, müşahitlere verilen tutanakların farklı sonuçlar içerdiğini savunarak, dışarıdan ilçeye seçmen taşındığını ileri sürdü. Demokrasinin kurallarını işletmek amacıyla itiraz ettiklerini belirten Öz, İl Seçim Kurulu da ret yönünde karar verirse, konuyu Yüksek Seçim Kurulu'na ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi. İktidarın, gücünü kullanarak sandığa hükmettiğini savunan Öz, Beylikdüzü'ndeki CHP'li seçmenin oyunu geri istediğini anlattı.''Biz CHP olarak Beylikdüzü Belediye Meclisi'ne 15 üye sokarken, AKP'nin 3 meclis üyesi var. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Belediye Meclisi'ne 15 üye sokan bir partinin belediye başkanlığını da alması gerekir'' diyen Öz, seçime gölge düştüğünü, Beylikdüzü'ndeki belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesi gerektiğini iddia etti.

 

Kırıkkale

Kırıkkale'de bir grup DP'li, seçim sonuçlarına yaptıkları itirazın kabul edilmediği gerekçesiyle protesto yürüyüşü yaptı.

Daha önce seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla seçim kuruluna itirazda bulunan partililer, itirazın reddedilmesi üzerine bugün de parti binası önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay aleyhine sloganlar atan gruptakiler, 4 bin oy farkıyla kaybettikleri seçimi çöpten bulunduğunu ileri sürdükleri oy pusulaları dahil edilince, 5 bin farkla kazandıklarını iddia ettiler.

Çöpten çıkarıldığı öne sürülen oy pusulalarını basın mensuplarına gösteren partililer, seçimin iptal edilmesi gerektiğini öne sürerek, ''seçime şaibe karıştığını'' iddia ettiler.
Partililer, polisin ikazı üzerine olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Konya

Konya'nın Çumra ilçesinde seçim sonuçlarına yapılan itirazları değerlendiren ilçe seçim kurulu itirazların geçersiz olduğunu belirtti.

Çumra'da yerel seçimlerde MHP Çumra Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdem 6 bin 450 oy alarak birinci olmuş ve AKP Belediye Başkan Adayı Nasır Ersöz ise 6 bin 390 oy alarak 60 oy farkla ikinci olmuştu.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından AKP Çumra İlçe Başkanı Zekeriya Demir ve AKP Çumra Belediye Başkan adayı Nasır Ersöz, sandıklarda görevli bazı kişilerin hem görevli olduğu sandıkta hem de kendi oy vermesi gereken sandıkta mükerrer oy kullandığı, seçim günü Çumra ilçesinde olmayan kişiler adına da oy kullanıldığı iddia ederek seçim sonuçlarına itiraz etmişti.

İlçe seçim kurulu yetkilileri ise seçime yapılan itirazların değerlendirildiğini belirterek, verilen dilekçedeki tüm iddiaların geçersiz olduğuna karar verdiklerini belirtti.

İlçe seçim kurulunun verdiği karara göre Çumra Belediye Başkanı 6 bin 450 oyla Yusuf Erdem oldu.

 

Kars

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinde belediye başkanlığı seçimlerini 9 oy farkla DTP adayı Ayhan Erkmen'in kazanması üzerine seçime giren adaylardan amcası AKP adayı Gencer Erkmen, sonuçlara itiraz etti.

İtirazın İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilmesi üzerine AKP İl Başkanlığı yetkilileri söz konusu beldedeki seçimle ilgili olarak İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

AKP Kars İl Başkanı Ramazan Karakelle, yaptığı açıklamada, Dağpınar beldesinde resmi olmayan sonuçlara göre DTP'nin adayı Ayhan Erkmen'in 800, AKP'nin adayı Gencer Erkmen'in ise 791 oy aldığını belirtti.

Belediye başkanlığı seçimleri için verilen oyların arasında 13 adet muhtarlık oy pusulasının bulunduğunu ileri süren Karakelle, ''Belediye seçimlerinin yapıldığı sandıktan 13 tane muhtarlık oy pusulası çıkmasına rağmen bu oylar DTP lehine sayıldı. Bu nedenle biz de itirazda bulunduk'' dedi.

Karakelle, yaptıkları itirazın reddedilmesi durumunda Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına başvuracaklarını kaydetti.

 

Isparta

Isparta'nın Senirkent ilçesinde AKP İlçe Başkanlığı, MHP adayının 29 farkla kazandığı seçim sonucuna itiraz ederek, geçersiz oyların yeniden sayılmasını talep etti.

Senirkent İlçe Seçim Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, sandıktan çıkan geçersiz oylar yeniden sayıldı. Sayım sonunda MHP'nin oylarından 1, AKP'nin oylarından da 2'si daha geçersiz sayıldı. Bunun üzerine MHP adayı Hüseyin Baykal'ın oyu 1483'e düşmesine rağmen 30 oy farkla belediye başkanlığını kazanmış oldu.

 

Iğdır

Iğdır'da çöplükte oy pusulası bulunduğu iddia edildi. Yeni Mahalle semtindeki belediyeye ait çöp toplama merkezinde oy pusulalarının bulunduğu ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ve jandarma ekipleri incelemelerde bulundu.

Ekipler tarafından yapılan incelemelerin ardından bulunan bazı evrakın bir poşete konularak savcılığa götürüldüğü bildirildi.

MHP Iğdır İl Başkanı Cahit Erol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeni Mahalle semtindeki çöp toplama alanında yırtılmış bazı oy pusulaları bulduklarını ileri sürdü.

Söz konusu durumun seçimin güvenilirliğine gölge düşürdüğünü iddia eden Erol, ''İlimizde 5 bin seçmen tehdit sonucu oy kullanamamıştır. Ayrıca seçimde DTP'ye çıkan oy pusulalarının mühürsüz olduğunu tespit ettik. Mükerrer oy kullanılmıştır. Bu konuların incelenmesini talep ediyoruz'' dedi.

Erol, konuyla ilgili İl Seçim Kurulu'na şikayette bulunduklarını da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler