"Füze kalkanı konusunda anlaşmaya varılabilir"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Rus Rossiyskiye Vesti gazetesine yaptığı açıklamada Rusya ve ABD'nin, ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda anlaşmaya varabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 01.04.2009 - 13:20
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda açıklamalarda bulundu.

Lavrov, Moskova'da Rus Rossiyskiye Vesti gazetesine yaptığı açıklamada, "Füze kalkanı konusunda anlaşmaya ilişkin potansiyel olarak fırsatlar bulunuyor" dedi.

Eski ABD Başkanı George Bush yönetiminin Avrupa'da füze kalkanı kurma planının Rusya'nın stratejik güçlerine karşı tehdit oluşturduğu yönündeki görüşlerini defalarca dile getirdiklerini söyleyen Lavrov, "Planın hayata geçirilmesi durumunda, bizim de savunma yapımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Tepkimiz bir fobi değil, uzmanlarımızın bu füze kalkanıyla ilgili analizinin sonucunda gösterilmiş bir tepkidir" diye konuştu.

ABD'ye özellikle son iki yılda Avrupa'ya böyle bir füze kalkanının yerleştirmenin hiçbir objektif gerekçesi olmadığını anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Lavrov, şöyle devam etti:
"Son iki yıldır böylesine tek taraflı bir adımın genelde uluslararası güvenliği, özelde de Rus-Amerikan ilişkilerini istikrarsız hale getirebileceği uyarısında bulunuyoruz. Buna karşı yapıcı net bir öneride bulunduk ve gelecekte olası bir füze tehdidine hep birlikte nasıl önlem alabileceğimizi görüşme çağrısında bulunduk. Bir kez daha belirtiyorum; böylesi bir tehdide sadece ve sadece hep birlikte karşı koyabiliriz. Böyle bir ilişki kurulabilmesi halinde ABD ve Rusya arasındaki ilişkinin stratejik içeriği tamamen değişecektir."

Rusya'nın Avrupa güvenliği konusundaki çok taraflı diyaloğa ABD'nin de aktif bir şekilde katılması taraftarı olduğunu belirten Lavrov, "Amerikan yönetimi, önceki yönetimin bu tip bir ciddi diyaloğun başlatılmasına karşı olan alerjili durumundan uzaklaşıyor gibi görünüyor. Burada çok taraflı diyalog hayati önem taşıyor. Başlatılması halinde de ABD'nin buna aktif bir şekilde dahil olmasını istiyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon